avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Activitate Tobita

Activitate Tobita

Ufff, caldura mare ... cu efecte negative.
Avem un vecin de scara de bloc, proprietar de apartament, care traieste singur. E destul de tanar. Cand iese din casa, e imbracat decent, curat (si pentru munca-costumatie ceva de paza si ordine, si pentru oras), chiar lasa o urma de deodorant .:sorry:.. Dar, in dreptul usii lui, cand treci pe scara ... scuzati-ma PUTE ca la o cocina de porci #-o. Nu stim ce are prin casa, dar si cu caldurile astea ... I s-a spus X-(, i s-au lipit afise pe usa sa spele, sa curete ca sa nu mai miroase .... nimic. Ce alte proceduri putem aplica pentru a-l obliga "legal" sa faca curat in proprietatea lui =D> incat sa elimine mirosul deranjant pentru toti vecinii
?!
"Nu incercati sa faceti ceea ce spune ca a facut utilizatorul tobita! ..." fara sa analizati situatia de fapt si de drept din familie, ar fi trebuit spus in completare :)!
Noi suntem o familie normala, si nu una de nebuni-avari :hammer:... oricum, am analizat inainte situatia pe toate fetele si am decis in consecinta. E bine, pentru noi.
LA MULTI ANI ! la toata lumea.
Intr-o situatie asemanatoare am fost si eu, dupa moartea tatalui : eu, fratele meu si mama noastra, eram posibili mostenitori sau succesibili (in termeni de specialitate B-)) .
Eu si fratele meu am mers la un notar public si am facut fiecare cate un act notarial prin care am declarat ca renuntam la dreptul de mostenitor si, astfel, mama a devenit legal singura succesoare a mostenirii : munca parintilor, s-o administreze cum vor pana la capat. Cand n-o mai fi mama, ca frati, vedem noi ce facem, cu intelegere =D> si fara :training: (sper!:oops: ).
Fiind vorba de rezultatul muncii altora, ca succesibil n-ar trebui sa faci "un capat de tara" cu pretentii, doar primesti ceva, daca vrei !
Răspuns la discuția contorizare caldura in condominiu
Deja este rece vremea, exact de cand s-a oprit sistemul centralizat la noi in oras -1Aprilie, si lumea doarme cu fesul in cap si incing caloriferele cu ulei ... cu debransarea e tot mai greu,
s-a creat in oras asa numita "Zona Unitara" de incalzire (motivata prin investitiile de modernizare in puncte termice si in retele de distributie), zona care se tot mareste prin toate cartierele si unde nu se mai aproba debransari etc. Oricum, in opinia mea, solutia optima nu este nici cu CT proprie si nici cu sistemul actual centralizat pe oras (cu agent termic transportat din CET situata la cativa km de oras), eu cred ca este doar cea cu centrale zonale/de cartier (vezi cazul Brasov mediatizat in presa), cel mult centrala pe scara de bloc (fie pe gaz, fie cu panouri solare mai nou ... ).
Om mai trai si-om mai vedea .
Răspuns la discuția contorizare caldura in condominiu
Ok, am inteles ce spune legea :rtfm:: sunt nevoit sa las intregita instalatia blocului, care-i deserveste inca pe ceilalti, beneficiez implicit de o "catime" de grad de la acest segment de instalatie si care trebuie platita, trebuie sa particip la reparatiile comune etc. dar ... in sinea mea tot raman cu o "neconformitate" X-(
A venit 1 Aprilie si sistemul centralizat de incalzire s-a oprit :belay:... in apartamentele bransate a inceput sa scada incet-incet temperatura (afara este inca rece si ploua) ... iar la mine CT isi face treaba si mentine cald ... si o "catime" de grad se transfera prin peretii comuni si catre vecinii bransati la sistem, dar care nu sunt pusi sa plateasca nimic nimanui ... :whistle:
Noi sa fim sanatosi :beer:
Răspuns la discuția Pensii
Si in completarea intrebarii de mai sus : care sunt conditiile de pensionare anticipata si anticipata partiala ?
Discuție Pensii
Ca barbat valid, nascut in septembrie 1958, care este varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare ?
Răspuns la discuția contorizare caldura in condominiu
Eu nu am nici macar masina, daramite cai si caruta ...

Cat timp utilizam si noi, cei debransati acum, agentul termic din sistemul centralizat de incalzire, nu puteam emite nici o "pretentie", cel mult de calitate a agentului termic (care lasa de dorit, asa cum lasa apa rece acuma) ... dar, cei debransati acum nu mai suntem utilizatori ai sistemului de incalzire si totusi trebuie sa platim o marfa pe care nu o comandam si care se vehiculeaza prin retele care trec pe proprietatea noastra ! Asta era dilema : nu am pretentie de chirie sau despagubiri la avarie pe acele coloane, dar nu-mi cere - ca furnizor - cota de caldura care se pierde pe acele coloane - patru tevuste de ~ 2.40 m/18 mm diametru !

Ce puteti sa-mi raspundeti la situatia in care, cetateni si firme care au devenit proprietari de teren dupa 1989 si pe care existau retele electrice de distributie (de regula, linii aeriene de medie tensiune si chiar posturi de transformare aeriene pe stalp), au dreptul legal sa solicite (si chiar o fac!) scoaterea retelelor in afara/la limita proprietatii ?! Cand au cumparat proprietatea in cauza, nu au vazut ca pe ea sunt retele care sunt de interes public ?! Si totusi, legea le da acest drept ... iar daca distribuitorul de energie alege un traseu optim de retea care trece peste proprietati, se negociaza si se despagubeste proprietarul de teren !

Am apreciat ca "aberanta" situatia in care o scara intreaga de bloc si-a eliminat sistemul de incalzire si totusi, pentru o coloana care doar tranziteaza subsolul scarii fara sa o deserveasca, proprietarii sunt pusi sa plateasca cota de incalzire si nu mica ~ 40 lei/luna , se pare ca este asa derizorie suma, se fac cumva bani cu ciocanul pe nicovala ?! Si situatia este corecta "tehnic si legal" ?!

Ca o remarca : eu am intrat pe acest forum doar in ideea ca aici discutam ca niste oameni civilizati, ne exprimam liber opiniile, punem intrebari in functie de pregatirea si experienta fiecaruia, dar fara sa jignim si fara infatuari si atitudini de sedinte de partid ...
Pe viitor nu mai raspund la asemenea "opinii" ca cea de mai sus si ma voi limita la dialog cu cei care au inteles spiritul acestui forum .
Răspuns la discuția contorizare caldura in condominiu
Eu inteleg proprietatea asa : am cumparat-o, am act de proprietate, platesc impozit pe ea ? OK, atunci nimeni nu are voie sa depoziteze ceva pe ea sau sa o tranziteze cu instalatii de utilitati (electric, gaze, apa, caldura etc.) FARA ACORDUL MEU SCRIS ! Si, cand imi dau acordul, pot pune si conditii ... In privinta coloanelor de caldura care trec prin apartamentul proprietate, coloane care nu-mi folosesc si doar deservesc alti proprietari, este aceeasi situatie ca in cazul conductei de gaz metan care tranziteaza bucataria mea ... si-i deserveste doar pe altii !
Dar nu am studii in drept, asa ca nu ma mai "ambalez" in aceasta directie ...
Nu accept ideea - cei ”bogati” si cei ”saraci” (citeste cei cu CT si cei bransati la CET) ; eu sunt singurul cu CT in scara si nu sunt "bogat", iar ceilalti nu sunt "saraci" cu nimic fata de mine ... ba chiar au masini de 7-8 mii de EU. Eu nu mi-am instalat CT din "bogatie" ci pentru ca nu mai suportam frigul din casa pe vremea cand inca nu era montat Gcal-metru in scara ca sa fie nevoit furnizorul de caldura sa mareasca debitul si temperatura agentului termic de la parametri "debili" la parametri normali (si nu sa stam cu coloana de retur aproape rece si calorifere reci de la jumatate in jos) ... a fost perioada in care a explodat vanzarea de calorifere cu ulei, din care am folosit si eu ... dar nu era o solutie optima.
Abia dupa montarea Gcal, s-a facut caldura si este caldura in apartamente ... dar si pretul incalzirii a crescut intre timp !
Functie de nivelul de studii, multi dintre noi ar putea inventaria instalatia de incalzire din scara de bloc si, pe baza de standarde si norme tehnice in domeniu, sa evalueze SET pe fiecare parte si sa stabilleasca cotele de energie/de plata la fiecare ... dar numai documentul elaborat de o forma "atestat ANRSC" este valabil si aceasta firma trebuie platita cu cateva sute bune de lei ... si cand e vorba de "alti bani pentru scara "oamenii nu Ar fi simplu daca
Sa va mai spun o situatie hilara : la o scara de bloc toate apartamentele au CT si au taiat si eliminat TOATA instalatia de incalzire a scarii, prin locuinte si prin partile comune, dar ... a ramas o coloana de incalzire care doar le tranziteaza subsolul, de la scara 1 la scara 3 si ... sunt pusi sa plateasca toti "cota de incalzire" : cca. 40 lei/ap ! Este aberant ... dar daca lumea nu se intreaba ce plateste la intretinere, de ce apar diferente mari de la o luna la alta si nu se implica in elucidarea "bazei legale" de plata, asa se intampla ... nu le arata nimeni cu degetul si nu le spune ce este de facut ! Abia dupa discutii la serviciu privind "actiunea" mea pe ordine ANRSC si procedura de stabilire a cotele de incalzire pe apartamente, au comandat si cei din scara respectiva evaluarea SET a coloanei ce le tranziteaza subsolul ca sa li se stabileasca exact "cota" de plata la ... incalzire ! Sunt curios de rezultat ...
E bine sa mai discutam ... ne mai informam si sfatuim reciproc.
Răspuns la discuția contorizare caldura in condominiu
Multumesc, am discutat cu Pres. si Admn. de la Asociatie si i-am convins ca, in lipsa evaluarii SET pe categorii - conform HG, Ordin ANRSC etc. si a calcularii de cota proportionala pe fiecare apartament in parte, se adopta de Asociatie procentul de 10% - se va discuta si in prima Ad.generala ca sa-l sa introduca in programul de calcul cheltuieli de intretinere - ca "procedura" privind repartizarea facturii de energie termica la scara mea de bloc si altele identice.
Astfel, din total factura pe Febr.2013 de 4254,17 lei, s-a retras 10%/19 ap.= 22,39 lei/ap. iar restul 90%/17 ap. bransate=225,25 lei/ap. ; prin urmare 1 ap. debransat = 22,39 lei, iar 1 ap. debransat =22,39+225,25=247,64 lei.
Practic, cu exceptia unei scari de bloc unde a fost un "litigiu" intre proprietari si s-a facut pe cheltuiala lor (cca. 700 lei!) evaluarea SET la "farmacie", nicaieri nu am aflat sa se fi facut acesta evaluare, cel putin dupa 01.Ianuarie.2011 !
"Razboiul" continua - unii din cei bransati vor ca cei cu CT sa plateasca "mai multa" caldura care ar veni de la ei prin pereti (sic!) si tevi comune, dar nu vor sa plateasca evaluarea SET ceruta de cei cu CT sa se stie corect tehnic care-i situatia ! cei cu CT solicita eliminarea acelor tevi din proprietatea lor si care nu le folosesc, sau achitarea unei "chirii" pentru acceptul lor si cota parte la reparatia daunelor produse in apartament in cazul unei avarii pe aceste coloane interioare - ceea ce si eu consider ca sunt conditii indreptatite legal! - sau, prin "conventie", renunta la aceste "pretentii" dar in schimb, sa nu plateasca cota parte de caldura etc. etc.
Romanie, plai de vis ...