avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Activitate mtr090035

Activitate mtr090035

Fiscalitate/Juridic
Buna ziua,
Sunt cetățean român cu rezidenta fiscală în România .Recent am obținut rezidenta permanentă intr un stat non UE. Acest statut imi permite să înființez în această țară o firmă ( cu acționariat din diverse țări) unde să fiu și angajat.
Va rog sa mi spuneti ce obligații fiscale sau de alta natura as avea față de statul roman in situația prezentată mai sus.
Va multumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri.
Bună ziua,
Locuiesc in străinătate. Am o garsonieră în București care a fost închiriată în luna Septembrie 2023. Un an de zile înainte de această dată garsonieră a fost neocupată.
Am plătit utilitățile conform informațiilor primite. Fiind o perioadă așa de lungă ( care cuprinde și perioada de iarnă), iar plățile nefiind făcute lunar, nu m au surprins costurile așa ca am plătit tot ce mi s a cerut fără să cer detalii.
Însă la un moment dat au mai rămas de plătit 2 luni de vară pentru care întreținerea afișată este de peste 300 roni.
Comparând plățile efectuate până la acea dată ( o medie de 70 roni/ luna) suma cerută pentru cele două luni de vară în care nu a stat nimeni mi s a părut exagerată. Când am cerut lămuriri mi s a spus ca s a estimat din oficiu un consum ( probabil apa calda și rece) pentru ca nu s a mai raportat.
Mentionez ca Dna administrator a fost anunțată și in momentul în care garsonieră a fost eliberată cat și în momentul în care garsoniera a fost închiriată. Deci știa situatia.
Întrebare:
1. Este legal/ corect sa se faca din oficiu acest fel de estimări?
2. Chiar și așa mi se pare o suma mare ,dubla fata de lunile precedente in care au fost costuri și cu încălzirea în lunile friguroase și în care pot presupune ca s a procedat la fel: s a estimat din oficiu un consum. As putea sa stiu costul mediu pentru o intretinere pentru o garsonieră nelocuita pe timp de iarna, respectiv pe timp de vară?
Va mulțumesc anticipat
Firma non UE si cetățean roman doresc sa cumpere o proprietate in România astfel: clădirea ar fi achiziționata de firma non UE ,iar terenul aferent clădirii ar fi achiziționat de cetateanul roman. Este posibila aceasta Tranzacție?
Buna ziua,

sunt persoana fizica,detin un apartament pe care l-am inchiriat unei firme cu destinatie punct de lucru-salon de ingrijire/cosmetica etc.
Intrebare:
daca firma respectiva nu deduce cheltuielile de utilitati voi plati impozitul pe apartament considerandu-se rezidential sau nerezidential.
Va multumesc
Buna ziua,

va rog sa ma indrumati ce trebuie facut,ce drepturi/protectie legale are o persoana aflata in situatia de mai jos;
-o banca inchide sucursala dintr-un oras de provincie,urmand sa concedieze toate persoanele care si-au desfasurat activitatea acolo.
-banca afiseaza locuri vacante din alte orase in caz ca cineva dintre aceste persoane disponibilizate ar vrea/putea sa se relocheze.
-persoana respectiva aplica pentru aceeasi pozitie in care a lucrat,participa la interviu,isi arata disponibilitatea de a se reloca fara costuri salariale in plus,dar este respinsa pe motiv ca nu este fluenta in limba engleza,cerinta care nu a fost nominalizata nici in anii trecuti,dar nici cand au fost prezentate posturile vacante,facandu-se doar precizarea ca a stii limba engleza este un avantaj.
-situatia persoanei este urmatoarea:
-singura,peste 40 de ani cu copil student la zi deci inca in intretinere.
-a lucrat peste 10 ani in aceeasi institutie.
-foarte flexibila la toate cerintele bancii.
-a participat la toate cursurile de pregatire pe care le-a promovat cu punctaje maxime.
-dispusa sa-si imbunatateasca cunostintele de limba engleza,fapt mentionat si in interviu.
-comportament exemplar ,apreciata foarte mult si de clientii bancii.
Intrebare:
Exista o lege care sa protejeze persoanele singure cu copil in intretinere atuci cand angajatorul face disponibilizari?
Exista o lege care sa oblige angajatorul sa acorde o atentie aparte ptr.astfel de situatii?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspuns la discuția despagubiri inundatie
Buna ziua,

data fiind situatia de mai sus am mediat cu proprietarul cabinetului stomatologic si am fost de acord sa platesc despagubirea ceruta,dar totodata am solicitat o declaratie notariala precum ca nu vor mai fi alte pretentii si nu va fi despagubit si de vreo firma de asigurari-in cazul in care are cabinetul asigurat-(Din cate stiu firma de asigurare va intoarce dauna asuprea mea si atunci eu va trebui sa platesc si firmei de asigurari)
Dansul este de acord sa recunoasca la notar primirea sumei si sa declare ca nu mai are alte pretentii,dar nu si faptul ca nu va fi despagubit si de vreo firma de asigurari.
Intrebare:In aceste conditii,cum ar trebui sa actionez eu?
Se poate deschide proces in conditiile in care eu doresc sa platesc despagubirea
ceruta?doar vreau sa ma asigur ca platesc o singura data.

Va multumesc
Răspuns la discuția despagubiri inundatie
Cred ca mesajul meu a fost gresit inteles.El a fost postat aici intelegand ca sunt profesionisti care se ocupa si cu astfel de situatii si nu sa mi se raspunda cu alte cazuri in alte conditii si asa ne indepartam de la subiectul propriu zis.
Va multumesc pentru timpul acordat tuturor care au raspuns,dar asa cum am mentionat doresc sugestii pertinente si la obiect.
Revenind la subiect mai vreau sa adaug urmatoarele:
-inundatia s-a produs datorita unei defectiuni de la centrala din garsoniera mea.
-initial proprietarul cabinetului stomatologic a spus ca nu are asigurare,iar reprezentantul meu s-a intalnit la cabinet cu o persoana venita din partea unei companii de asigurari sa evalueze pagubele.Asa cum am mentionat reprezentantul meu nu a fost lasat sa discute cu acesta si nici sa faca constatari care m-ar ajuta sa estimez realist pagubele produse si deci valoarea despagubirii.
intrebari:
-ce motive ar avea proprietarul sa nu recunoasca ca are asigurare la locuinta?
-daca propriearul are asigurare,va primi despagubiri de acolo,urmand ca firma de asigurari sa-mi impute mie costurile?eu neavand locuinta asigurata. Iar in acest caz eu nu trebuie sa mai platesc nici o dauna proprietarului poate doar o despagubire ,,morala''.
-poate cineva sa ma lamureasca care sunt clauzele unei asigurari pentru locuinta.
-exista firme/persoane autorizate sa poata face evaluarea daunelor astfel incat constatarea lor sa fie luata in considerare intr-un eventual proces?
Va multumesc pentru raspunsuri la obiect.

buna ziua,
mai intai de toate precizez ca nu locuiesc in tara si acest lucru complica si mai mult situatia urmatoare.
Am in proprietate o garsoniera care a fost inchiriata inclusiv luna ianuarie 2014.In februarie s-a intamplat un eveniment neplacut si anume s-a produs o inundatie puternica-se pare datorita frigului?- care a afectat si locatia de sub proprietatea mea.In acea locatie activeaza un cabinet stomatologic.
Mentionez ca nu am asigurare si imi asum toate daunele provocate de inundatie,in schimb proprietarul incearca sa incarce plata despagubirii.
Reprezentantul meu a fost acolo si din relatarile acestuia se pare ca proprietarul doreste renovarea intregului spatiu, schimbarea scaunului stomatologic -care deja este vechi-pe motiv ca s-ar putea sa fie afectat dar nu a precizat nici dupa o saptamana daca este sau nu vreo problema cu acel scaun si mai mult cand s-a dus reprezentantul meu nu au fost lasati sa vorbeasca cu un evaluator de la o companie de asigurari intalnit acolo si desemenea nu a fost lasat sa faca constatarile necesare.
Proprietarul acuza si alte defectiuni datorate inundatiei care au fost combatute chiar in fata dumnealui de catre un angajat al cabinetului spunandu-i ca acele probleme sunt mai vechi.
Prin urmare consider ca se vrea ,,umflarea notei de plata,,si as dori sa stiu ce pot sa fac in aceasta situatie,cui sa ma adresez si pasii care trebuie sa-i urmez.
Va multumesc anticipat pentru sugestii profesioniste si la obiect.
Buna ziua,
In urma cu cativa ani am achizitionat pamant arabil,iar acum am primit un telefon -nu locuiesc in tara-din partea unei firme care intentioneaza sa instaleze panouri solare in vecinatatea unei parcele care imi apartine.Firma respectiva are nevoie de aceasta parcela pentru a avea drum de acces si imi propune-in mare graba-sa accept vanzarea sau schimbarea cu o alta suprafta dubla.
Din informatiile pe care le-am obtinut ulterior se pare ca este mai avantajos concesionarea suprafetei.
Intrebare:
1.Care este forma cea mai avantajoasa pentru mine ca si proprietar.
2.Cum trebuie sa arate un contract de concesionare-dat fiind ca el se incheie pentru mai bine de 30 ani-astfel incat sa nu fiu in dezavantaj pe termen lung(ma
gandesc la modul in care va fi exploatat acel teren,la destinatia lui-cale de acces pentru cati utilizatori-etc
3.Daca pot sa colaborez cu un specialist care sa ma consilieze in aceasta problema.
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
tatal meu diagnosticat cu cancer a primit bilet de trimitere de la medicul de familie catre oncologie.Ne-am dus la o clinica privata al carei medic oncolog are contract cu CNAS.Medicul s-a purtat foarte necivilizat cu noi,ne-a cerut copii dupa documentele medicale,a trecut numele tatalui meu intr-un registru fara insa sa prescrie vreo investigatie or tratament amanandu-ne pentru luna septembrie pentru ca citez,,acum nu am chef si trebuie sa am si eu chef''.Stupefiant...
Intrebare:tatal meu este luat in evidenta acelui medic?Trebuie sa asteptam 6
luni sa putem fi luati in evidenta altui doctor?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns rapid.