avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Activitate Epuree

Activitate Epuree

Din acest link extern reiese ca plasateste 16% impozit pe profit. Persoana juridica care nu are cel putin un salariat nu mai este microintreprindere.
Microintreprinderea fara angajati, venituri de până la 60.000 euro, in 2024 ce impozit plateste? Pe venit 1 la suta sau pe profit 16 la suta?

CHAT Agentul ANAF spune,29 decembrie 2023 :
Prin intermediul serviciului CHAT va oferim informatii cu privire la accesarea serviciilor disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Pentru informatii cu privire la impozitul pe venitul microintreprinderilor, va rugam sa ne contactati la numarul 031.403.91.60.
Multumesc, am inteles, voi reveni cu informatii cum am facut.
Fratele predecedat in 1998 (sotia fratelui predecedat este decedata, nu stiu exact anul, parca intre tata si mama a murit), Tata decedat in 2003, Mama decedata in 2015, frate postdecedat in august 2023. Pentru ca succesiunile se dezbat in ordinea deceselor, in cazul fratelui predecedat in 1998, la mostenire vin direct nepotii, in locul tatalui lor.
La fratele predecedat in 1998 inaintea parintilor, tata 2003 si mama 2015, mi-a cerut 2 documente, unul declaratia de acceptare si al doilea document procura de imputernicire (mandat), la copii plecati din tara care vor face documentele la Consulat sau Ambasada. Eu cred ca trebuie numai procura la predecedatul din 1998.
Pentru fratele postdecedat in august 2003, Certificatul de Calitate de Mostenitor cuprinde si acceptarea? Adica trebuie un singur document? Sau 2 documente? Nu cumva mostenitorii lui trebuie sa accepte expres mostenirea in termen de un an, altii zic 6 luni? Nu la predecedat trebuie 2 documente? O fi inversat secretara frati?

La fratele postdecedat in 2003,
Va citez: Daca renunta toti 3, la mostenirea fratelui dvs vor veni copiii lor (adica nepotii de la cei 3 copii)
In urma renuntarii celor 3 copii cumnata nu devine mostenitor unic cu cota de 1/1 pe apartamentul cumparat de frate si cumnata in timpil casniciei lor?

In Anexa 24 pentru fratele postdecedat nu va aparea nici un bun?
Va citez: Pentru certificatul de calitate de mostenitor se urmeaza aceeasi procedura succesorala, mai putin ca nu cuprinde descrierea bunurilor
Deoarece in Certificatul de Calitate de Mostenitor nu se descrie bunurile? Ce inseamna sa descrie bunurile, nu le enumera deloc? Parinti au bunurile in Butimanu, cumnata apartamentul in Bucuresti.
Multumesc din tot sufletul.
Ziua ziua,
Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care:
- un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui are 4 copii, 2 sunt in afara tarii),
- un alt frate mort (postdecedat) dupa moartea ambilor parinti (are o sotie vie si 3 copii vii),
- 3 frati suntem vii
Am scos de la primaria Butimanu, Dimbovita, anexa 24 in care sunt trecuti la mostenitori toti cei 5 frati (morti si vii) si toate bunurile parintilor decedati dupa care vrem sa dezbatem succesiunea. Nu au fost trecuti in Anexa 24 de la Butimanu, sotia supravietuitoare a fratelui mort si copii celor 2 frati morti.
Am fost la notar si secretara cere Certificate calitate de Mostenitor si Anexa 24 de la sotia si de la cei 3 copii ai fratelui postdecedat (cu domiciliul in Bucuresti).
A. Intrebari pentru fiul postdecedat: 1. Pentru care mort/morti face acest Certificat de Calitate de Mostenitor, pentru ambi parinti sau pentru SOTUL EI mort dupa moartea a ambilor parinti? 2. Daca copii renunta se va face Certificat de Calitate de Mostenitor doar pe sotia vie? De ce cere secretara notarului Anexa 24 si de la sotia fiului postdecedat? Pentru ca nu se dezbatate succesiune pe bunurile fiul postdecedat, ci doar pe bunurile parintilor, bunuri enumerate deja in anexa 24 pe care am scoas-o deja de la primaria Butimanu, Dimbovita. Trebuie aceasta Anexa 24 si pentru fratele postdecedat?
B. Intrebari pentru fiul predecedat: Pentru cei doi nepoti ai fratelui meu decedat inaintea ambilor parinti (predecedat), de ce cere secretara notarului 2 documente distincte, sa faca la Consulat sau la Ambasada, acceptarea succesiunii si imputernicire pentru dezbaterea succesiunii pentru o persoana din tara. Imputernicirea (mandatarea) nu reprezinta prin ea insasi aceptare. Noi vrem ca imputernicirea sa cuprinda dezbaterea si partajul. De ce zice secretara, dar se poate? Eu zic da, ca avem deja la dosar imputernicire de dezbatere si partaj succesoral de la un frate.
Nu inteleg eu sau nu e ok nici Notariatul?

Buna ziua,
La bloc repartitoarele de costuri (de caldura) sunt interzise unde NU sunt racordati 80% dintre apartamente? Mai este in vigoare acest articol?
La mine in bloc sunt 38 apartamente, 2 scari si 19 apartamente au centrale proprii de apartament si 19 apartamente sunt racordate la RADET, Bucuresti.
[ link extern ] /
Din acest Ordin 233/2004 a rămas in vigoare doar ANEXA 3, care stabilește condițiile ce trebuie îndeplinite pentru montarea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru încalzire și apă caldă de consum in imobile condominiale, astfel:
i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectată şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------- Lit. i) a art. 6 a fost modificată de pct. 5 al art. II din ORDINUL nr. 255 din 14 aprilie 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 385 din 4 mai 2006.
ORDIN nr.255 din 14 aprilie 2006
5. La articolul 6, litera i) va avea următorul cuprins:
"i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectată şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice."

LEGE nr 24 din 9 ianuarie 2023 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 28 din 10 ianuarie 2023

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 957 din 30 septembrie 2022, cu următoarele modificări:
1. La articolul I punctul 13, alineatul (5) al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire.

La blocul meu cu 19 apartamente racordate si 19 cu centrale proprii, trebuie realizat un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire? Si ce inseamna acest sistem de echilibrare hidraulica.
Repartitoarele vechi de 10 ani mai sunt valabile sau trebuie repartitoare noi cu 2 senzori? Stiu ca trebuie sa fie la fel, de acelasi tip la toate apartamentele.

Suntem un bloc de 4 etaje, 2 scari, in bucuresti, sector 2
Avem femeie de serviciu angazata pe vechea firma de administrare a blocului, lucreaza 4 ore de 2 ori pe saptamina.
Vrem sa schimbam firma de administrare si sa pastram femeia de serviciu, cum o putem pastra daca nu presteaza servicii de curatenie 8 ore pe zi ? Stiu ca legea ne oblige sa o platim la contract de munca de 8 ore.
Multumesc din tot sufletul, d-na romascanu.

Fratele meu din Darabani dezbate acuma succesiunea dupa mama si tata, suntem 5 frati.

Unchiul sotului a vrut sa ne faca testament pe partea lui inainte de a muri matusa si ea sa faca testament la o sura de a ei , nu s-a hotarat la care dintre cele 3 si a murit pina sa se hotarasca. S-au certat pe imparteala si noi ne-am retras. El a ingrijit-o un an la pat, eu le-am spus tuturor sa o ingrijeasca cine o mosteneste (noi eram deja in slujba lor). S-au suparat toti pe sotul meu si pe mine, 3 ani nu ne-am mai vorbit. El a dezbatut succesiunea anul trecut.

A murit bunicul, apoi bunica sotului meu in urma cu circa 5 ani. Acuma a murit un unchi al sotului meu si l-a inmormintarea lui s-a pus problema dezbaterii succesiunii pe ambi bunici.
Bunicii au 5 copii, 3 vii, 2 predecedati. Masa succesorala este o casa demolabila cu 1300 m teren si un hectar teren in cimp, ambele in Dimbovita. Eu cu sotul vrem sa cumparam de la cei care vor sa ne vinda ( socrul, o matusa si un unchi), in principal noi am vrea de la toti. Cei predecedati, unul are sotia moarta si 4 copii, (2 copii plecati din tara) iar celalalt predecedat are sotia in viata si 3 copii.

In capul meu s-au incurcat cuva unele situatii, fiind mai multe succesiuni cam in acelasi timp cu spete diferite.

Din raspunsul dvs. inteleg ca cei 2 copii ai unui unchi predecedat (cel cu 4 copii si sotia moarta), daca renunta la mostenire, partea lor se imparte egal la ceilalti frati ai lor care nu au renuntat la mostenire (pe linie orizontala, pe tulpina, desi succesiunea dupa binici se dezbate pe linie descendenta). Asa ii pot convinge mai usor sa renunte, deoarece sunt plecati din tara si nu va mai fi nevoie sa semneze contractual de vinzare-cumparare cu mine dupa ce se emite certificatul de mostenitor.

Vreau sa-mi comfirmati ca cota –partea a fiecarui copil (5 copii ) al bunicilor ramine fixa 1/5, iar unchiului predecedat care are 4 copii ii revine aceeasi cota de 1/5 chiar daca renunta sau nu renunta la mostenire 2 dintre copii lui, partea lui se imparte strict la copii lui (tulpina lui) daca cel putin unul dintre ei nu renunta.
Marti am programare la notarul zonal al domiciliului bunicilor.



Art. 1.121. -
(2) Partea renunţătorului profită moştenitorilor pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea.

Din cei 4 copii ai unchiului mort, daca renunta doi dintre ei, partea lor revine celorlalti 2 copii ai unchiului mort, nu egal la unchii vii si la cei 2 copii nerenuntatori ai unchiului mort. Partea unchiului mort rămîne fixa si se împarte la copii lui egal la cei care acceptă moștenirea. Cota parte a unchiului mort de 1/5 se împarte la cei 2 copii nerenuntatori. Daca nu renunta nici un copil al unchiului mort, se împarte tot 1/5 la cei 4 copii ai unchiului mort. Cotele de 1/5 rămîn fixe pentru cei 5 copii ai bunicului, 2 morti si 3 vii.
,,pe care i-ar fi înlăturat de la moştenire sau celor a căror parte ar fi diminuat-o dacă ar fi acceptat moştenirea"