avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Activitate ollyjunior

Activitate ollyjunior

Buna ziua, ne confruntam si noi cu o astfel de problema, stim ca trebuie o conventie din pacate administratorul nostru nu stie sa elaboreze o astfel de conventie. Ma puteti sprijini cu aceasta conventie. Multumesc. O zi buna
Buna ziua.
Observ ca aveti cunostinta despre L.196/2018.
Ca sa fiu scurt si la obiect.
1. Birourile de la baza condominiului fac parte si sunt parte din asociatia de proprietari prin participarea sa cu CPI asta este raportul dintre dansi si asociatie. Acele birouri cu siguranta au un proprietar. Despre partea juridica a acelor spatii de birouri daca sunt ale asociatiei sau nu va trebui sa formulati o solicitare scrisa catre dl sau dna presedinte al asociatiei dvs.
2. Daca acele birouri apartin asociatiei de proprietari si sunt date spre inchiriere atunci aceste informati se afla afisate lunar la listele de plata. Iar singurul document este contractul de inchiriere. Cea ce nu prea cred, cu siguranta nu va apartin acele spatii ci au un proprietar.
3. Despre caiile de acces doar dvs stiti cum sunt impartite, daca deservesc doar locatarii din bloc, sau ele deservesc ca acces doar pentru birouri si sau daca ele deservesc ca acces comun atat pentru locatari cat si pentru cei de la birouri.
Doar dvs stiti cum sunt acele cai de acces proiectate. ( Va dau un exemplu la noi in bloc spatiile SAD-urile au acces separat fata de accesul nostru si da au proprietar) .
4. Acuzati CEX ca ar fii stiut despre acest lucru si nu au luat nici-o masura....., Daca stiti si aveti probe despre acest lucru este foarte bine. Achitati ce aveti de achitat si dati in judecata asociatia de proprietari, doar o sentinta judecatoreasca poate stabili vinovatia cuiva si obligarea la plata/daune. Atentie nu dvs ci o instanta.
Buna ziua,
Daca am inteles eu bine din cele relatate de dvs reiese ca: la parterul bl aveti spatii comerciale/birouri. Proprietarul sau locatarul spatiului probabil a cerut autozatia ISU a blocului pentru as face firma sau punct de lucru acolo. Asta inteleg eu. Daca este asa posibila firma a procedat corect. Bl dvs daca are peste 10 etaj plus parcare subterana atunci dezvoltatorul avea obligatia de a obtine aviz iar la finalizarea constructiei trebuia sa obtina autorizatie. Cea ce probabil nu a facut-o din motivele cunoscute de dezvoltator. Acum ca a-ti primit amenda de la ISU daca sunteti in termen puteti contesta in Instanta binenteles va trebui sa angajati un avocat. Iar daca a-ti depasit termenul de contestare amenda asa cum cei de mai sus au scris aceasta se va distribui pe cote CPI. Sau daca tot nu ajungeti la un numitor comun propuneti o Adunare Generala si stabiliti acolo cum veti distribui aceasta amenda pe spatii imobiliare sau pe CPI!
Ce nu se intelege din ultimul mesaj al dvs postat este:citez; 'daca este cladire cu birouri, ce legatura are as. prop? Acolo este un proprietar....'
Ce tip de cladire este? De birouri sau ccondomin iar la baza aveti birouri?
Daca este asa cum banuiesc eu ca acea cladire sunt apartamente de locuit iar la baza se afla spatii de birou atunci amenda este justa sa vina pe asociatia de proprietari .
Sper sa va fie de folos.
O zi buna
Buna ziua, in calitate de presedinte va dau urmatoarele sfaturi:
1. Faceti aceste solicitari in scris.
2. solicitarea o trimiteti prin posta Romana cu confirmare de primire si continut declarativ pe adresa presedintelui asociatiei de proprietari.
3. in solicitare cereti toate documentele de interes cu specificatia ca duplicarea acestor documente vor fii achitate de dvs la listele de plata lunare.
4, Presedintele are obligatia de a se conforma conf. L.196/2018.
5. Are obligatia de a va informa in scris in cazul in care aceasta actiune necesita timp pentru a face fotocopii dupa aceste documente, are obligatia de a va informa in scris data la care vi se vor elibera aceste documente etc..
6. In cazul in care solicitarea dvs ramane fara raspuns si nu s-a raspuns in termenul legal prevazut de L196/2018, adresati-va instantei de judecata. Solutia data de Judecatorie este obligarea asociatiei de proprietari pentru conformare conform solicitari dvs. Depuneti toate dovezile. Cereti si cheltuielile de judecata.
7. Dupa obtinerea acestor documente, studiatile, mergeti si la un contabil expert sa verifice aceste documente contabile.
8. In cazul in care se gasesc neregului depuneti toate documentele la departamentul asociatiilor de proprietari din cadrul primariei dvs. O sa primiti un raspuns cu siguranta. Si se vor lua masuri.
9. In cazul in care nu sunteti multumita de rezultat, angajati un avocat si actionati asociatia de proprietari in instanta.
Sper sa va fie de folos.
O zi buna
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu dl. nu faceti acest lucru, nu este etic dar nici legal.
Lucru pe care il puteti face dvs in calitate de locatar sau proprietari este sa anuntati conducerea asociatiei de proprietari in vederea luari de indata a masurilor ce se impun si anume: Sa faca de indata o dezinfectie. Asta puteti sa faceti. In plus purtarea masti, spalarea pe mainii si pastrarea distantei. Nu am inteles de ce sa afisezi la avizier asa ceva? A puteti afisa la avizier masurile de preventie in cazul acesta.
Masurile pe care le-am implimentat in cadrul asociatiei pe care o conduc sunt: Dozatoare cu dezinfectant mainii pe fiecare scara, se face o dezinfectie, afise cu masuri de prevenire. Iar daca sunt persoane vulnerabile si au covit ii sustinem nu ii blamam sau nu le punem bulina neagra pe frunte. Probabil ca doamna ynocentta se referea si tind sa cred ca la acea afisare ca in bl sunt persoane cu covit, motiv pentru care va rugam folositi masca atunci cand intrati in casa scari si in lift. Nu uitati sa folositi dezinfectantul de mainii si sa va spalati pe mainii. Cu asta as fi de acord dar nu cu afisare la loc vizibil unde informezi asociatia ca Nea Nicul are covit. Asta nu.
In rest va doresc multa sanatate!
Discuție Ascensor!!!
Buna ziua,

1) Valoarea contractul de service mentenanta lifturi cum se repartizeaza la listele de cheltuieli ?
2) Daca se repartizeaza pe cote parti indivize adica la cpi 100% al condominiului, atunci care este baza legala de a scuti de la aceasta contributie service lunar a spatiilor cu alta distinatie aflate la parterul imobilului? Mentionez ca aceste spatii comerciale au acces separat fata de intrarea principala al imobilului. Vreau sa stiu daca asociatia de proprietari pe care o reprezint in calitate de presedinte a procedat corect la distribuirea contractului de service/mentenanta a lifturilor la listele de cheltuieli lunare. La fel ca celelalte contracte de prestari servicii si acest contract este impartit/distribuit la cpi de 100%. Va intreb deoarece un proprietar de spatiu comercial ne ameninta cu darea in judecata deoarece considera ca daca este proprietar doar de spatiu comercial si nu are legatura cu lifturile din imobil atunci nu trebuie sa participe cu cota sa cpi la plata ce ii revine in raport cu acest contract de service lunar. Mentionez ca nu exista vre-o hotarare AGA prin care sa se decida scutirea de la plata service mentenanta lifturi a spatiilor cu alta destinatie, a celor de la parter si a celor de la etajul 1. Administratorul nostru a distribuit valoarea contractului pe cpi 100% a condominiului. Este corect cum a procedat administratorul?
Un alt lucru ce mi se spune de catre acest proprietar si anume:
Ca in contractul de vanzare cumparare nu este specificat ca parte comuna liftul in sine ci casa liftului ( adica putul liftului) iar liftul in sine este un accesoriu. I-am explicat ca la momentul cumparari spatiului comercial de la dezvoltator, dansul a contribuit si la cumpararea accesorului in sine si ca dezvoltatorul nu ne-a facut cadou liftul. La fel cum iluminatul din casa scari, din curte, usile de acces s.m.d.p. nu ne-a fost oferite in dar prin urmare cu totii contribuim la mentenanta/ repararea acestor accesorii.
Va rog sa-mi spuneti daca asociatia de proprietari a procedat corect sau nu. Daca exista o baza legala prin care se poate scuti spatiile comerciale de la plata service/mentenanta lifturi ? Sau daca exista spete similare cu al nostru in care asociatia de proprietari a fost obilgata printr-o sentinta definitiva sa scuteasca aceste spatii cu alta destinatie de la plata service lifturi. Avand in vedere ca legea 196/2018 este destul de clara in cea ce priveste cheltuielile si distribuirea lor la listele de cheltuieli lunare. Acelasi obiect face si consumul curent electric a liftului si a pompelor hidrofoare. Acestea nu au aparate de masura prin urmare consumul enel din imobil parti comune se repartizeaza pe nr de persoane. Iar asociatia de proprietari nu are prevazut in plan ca in viitorul apropiat sa faca o investitie prin a monta subcontoare la lifturi si pompe. Dar nu excludem o astfel de investitie. Momentan chiar nu putem face, avem alte investitii planificate.

Va multumesc.
Am intels,
Va multumesc pentru raspuns.
Pentru a organiza o Adunare Generala si pentru a pune pe ordinea de zi imi trebuie documente si o scrisoare de intentie a dezvoltatorului una bine structurata. Din pacate dezvoltatorul nu a depus aceste documente si multe altele. Din cate mi-am dat eu seama pe parcursul acestor anii dezvoltatorul nu comunica inscris din teama ca ramane dovada. In cel mai rau caz vom plati un jurist pe aceste probleme din bani asociatiei ca eu unul pentru a obtine unele documente cadastrale am platit o suma foarte mare. Din pacate cex-ul a refuzat ca asociatia sa plateasca la ANCPI aceasta valoare. prin urmare mi-am asumat eu si am platit din buzunarul meu o suma de peste 900 lei.

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Nu sunt jurist dar, din ce spuneti dvs., nu este ok. situatia...
Cel mai bine ar fi sa organizati o adunare generala a proprietarilor la care sa invitati, contra cost daca altfel nu se poate, un jurist sau avocat care sa prezinte situatia dpdv juridic precum si eventualele optiuni, toate astea dupa ce a studiat in prealabil actele, si sa va asiste si la un eventual proces...

Am discutat aceasta speta, pentru a face o vanzare pe cote indivize catre fiecare proprietar. Din pacate din cate am inteles eu este ca nu se doreste de catre dezvoltator din motive de costuri...
Buna ziua,
De curand m-am trezit cu o situatie ciudata si nu stiu cum sa actionez legal. Am sa descriu intai situatia, cu rugamintea ca daca sunteti juristi va rog sa ma sprijiniti cu informatii concrete pentru a actiona ca atare.
Va multumesc.
Suntem o asociatie de proprietari, infintata acum 3 ani. Imobilul unde sunt presedinte este finalizat ca si constructie tot acum 3 ani. Imobilul este compus din 3 scari, denumit in cf - C1, cu x suprafata, In curtea interioara exista proprietati ce au cf-uri individuale si suprafete diferite asa a gandit dezvoltatorul.
1) Drum de acces in curtea interioara ce duce spre parcari, loc de joaca, platforma gospodareasca si punctul trafo. Acest drumul de acces are cf individual si este detinut de catre dezvoltator ce are o suprafata de 784 mp.
2) Parcarile exterioare au fost vandute pe loturi si anume: un lot are 25 de parcari altul are 15 si asa mai departe prin urmare fiecare lot are cf-ul sau le voi denumi conf. cf-urilor C2, C3, C4, C5 si C6.
Mai avem un loc de joaca ( un parculet + o iesire din buncar la exterior). -- nu am gasit cf pe aceasta portiune, probabil este in cf- C1 al imobilului. Imprejurul locului de joaca se afla parcarile cu cf- C5.
Arhitectul ce a proiectat locul de joaca a prevazut in proiectul sau un acces in spatiul de joaca foarte mic incat nu putea trece o mamica cu un carucior, prin urmare dezvoltatorul a sacrificat un loc de parcare din C5 pentru a avea un acces la locul de joaca adecvat. Acest lucru l-am salutat cu totii.
Pe parcarile cu cf- C4 se afla o platforma gospodareasca ( o incapere inchisa din zidarie unde sunt depozitate pubele pentru gunoi menajer) si punctul trafo donat catre enel. Iarasi arhitectul nu a proiectat un spatiul generos pentru aceste pubele prin urmare dezvoltatorul a sacrificat alte doua parcari pe care s-a extins aceasta constructie.

Bun, aceasta a fost o descriere a proprietatii.

3) Obiectul cauzei face drumul de acces in parcarii ( curtea interioara), parcarea ce s-a renuntat in favoarea accesului la locul de joaca si cele doua parcari pe care s-a extins constructia platformei gospodaresti.

4) Nu voi pune accent pe dreptul de servitute sau dreptul de uz asupra terenului (auto si pe picioare), deoarece nici un proprietar de parcare nu are acest drept asupra drumului de acces ci doar cei de la enel. Asta este o alta discutie....

5) DRUM DE ACCES - cu CF individual, avandul ca proprietar firma dezvoltatorului. In cf-ul dezvoltatorului este trecut la date referitoare la teren urmatoarele: Categoria de folosinta -- arabil, intravilant -- da, suprafata (mp) 784 s.a.m.d.... Realitatea este alta acest teren ” ARABIL” este pavat cu dale din beton pentru a facilita accesul auto sau pe picioare spre parcari, loc de joaca etc....

6) PLATFORMA GOSPODAREASCA -- asa cum am mentionat mai sus la punctul 2 in cea ce priveste aceasta constructie de pe cf- C4, dezvoltatorul a renuntat la doua parcari pentru a extinde constructia din zidarie datorita unei erori de proiectare, daca nu se extindea aceasta constructie nu incapeau aceste pubele care deservesc 97 de imobile plus 3 spatii comerciale. Nu mai ca dezvoltatorul a facut aceasta extindere fara autorizatie de constructie.

7) Fortat de imprejurari sa semnez:
Vreau sa spun ca inca din luna trecuta administratorul care este ruda de gradul 1 cu dezvoltatorul mi-a transmis urmatoarele:
a) Dezvoltatorul doreste sa vanda asociatiei de proprietar drumul de acces in parcare, loc de joaca s.a.m.d. care in cf-ul sau figureaza ca teren arabil cu o suprafata de 784 mp, cele doua parcari pe care se afla constructia platformei gospodaresti fara autorizatie de constructie si parcarea ce deserveste accesul la locul de joaca. Aceasta vanzare se face printr-un contract de vanzare cumparare fara ca asociatia sa dea un leu. Toate taxele notariale vor fi suportate de catre dezvoltator.
Mi s-a mai transmis ca in cazul in care vom refuza dezvoltatorul va dona calea de acces la primarie, atunci vom fi nevoiti sa dam jos bariera montata tot de dezvoltator, va darama constructia platformei gospodaresti -- obtine iarasi cele doua parcari si presupun ca le va vinde, prin urmare vom avea probleme cu depozitarea pubelelor ( nu avem unde sa le depozitam decat pe spatiul public), accesul la locul de joaca va fi desfintata, se va reface acea parcare pe care o va vinde si va reface acel acces ingust conform proiectului. In alte cuvinte sunt fortat sa semnez. Eu unul in calitate de presedinte ma tem sa semnez aceste documente tocmai pentru cele enuntate mai sus. Lipsa autorizatie de construire, cale de acces denumit teren arabil -- risc amendarea asociatiei de proprietari - costuri de reautorizare, schimbare destinatie a terenului arabil etc. - posibil sa fiu dat in judecata de catre proprietari -- cosecinte -- plateste presedintele din buzunarul sau.

Intrebarea este urmatoarea: poate asociatia de proprietari sa aibe proprietati chiar daca nu are personalitate juridica de sine statatoare?
Aceste proprietati pot fi executate de terti in cazul in care are datorii s.a.m.d....
Impozitul pe constructie si eventual cale de acces va fi suportat de catre propreitari. Sunt multe de spus, dar momentan ma opresc aici.
Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac si cum sa actionez in aceasta situatie?
Rog doar juristi pe aceste probleme sa ma sfatuiasca.
Nu doresc sa am probleme pe viitor cu legea datorita faptului ca am semnat acest contract de vanzare cumparare la presiunea dezvoltatorului si la presiunea proprietariilor. ( Contractul nu este semnat inca ).
Va multumesc anticipat.