avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia noastra transmite informatii DOAR unor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia noastra transmite informatii DOAR unor proprietari alesi de presedintele asociatiei

Buna ziua, dintr-o intamplare am aflat ca presedintele asociatiei de proprietari transmite prin email diverse informatii de interes general DOAR anumitor proprietari alesi de el. Bineinteles ca eu nu fac parte din aceasta "lista selecta" in conditiile in care se stie adresa mea de email la asociatie. Acum imi explic de ce eu nu aveam anumite informatii pe care unii vecini le aveau in sedintele de AG.

Adresa de email folosita de presedintele asociatiei nu este afisata la avizier, are in denumirea ei numele asociatiei si mi-a fost data cu titlu de secret de un vecin.

Deasemenea nu am acces la aplicatia e-bloc a asociatiei, cenzorul spunand ca se da acces doar persoanelor ocupate (nu stiu cum se masoara gradul de "ocuposenie")

1. Va rog sa-mi spuneti cum il pot obliga sa-mi transmita toate informatiile referitoare la mersul asociatiei?
2. Cum pot demonstra ascunderea informatiilor?
3. Catre ce institutii trebuie sa ma adresez, in afara de primarie care nu rezolva problemele niciodata si pierd 30 de zile asteptand un raspuns de la ei?
4. Cum se numesc aceaste fapte in lege? Ma refer la ascunderea adresei de email, folosirea ei in mod discretionar, blocarea accesului la aplicatie si constituirea unui grup special ?
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2022
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 14:12, 3 Ianuarie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1-Studiati responsabil disp L nr 196/2018 care prevede concret fara exceptii sau derogari obligatiile presedintelui de asociatie
Conform disp L nr 196/2018 ,presedintele de asociatie,la cerere,are obligatia sa prezinte orice document al asociatiei de proprietari
2-Depinde cui intentionati sa demonstrati lipsa informatiilor
O varianta ar fi sa pozati avizierul imobilului de locuit in comun,alta varianta ar fi sa adresati cerere oficiala ,inregistrata catre asociatia de proprietari
3-Instanta d ejudecata cu obligatia "de a aface"
4-Nu exista incadrare speciala pentru aspectele precizate de dv
Daca lucreaza cu e-bloc, este suficient sa va treaca adresa de mail in program. Cereti-i acest lucru si veti primi nota de plata pe mail si veti avea acces si la facturile asociatiei.
Buna ziua, am cerut acces la aplicatie si mi-au raspuns in scris ca accesul se da "persoanelor ocupate" , adica eu nu sunt suficient de "ocupat"
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, multumesc pentru raspuns
1. presedintele asociatiei refuza sa-mi dea copii de acte, primaria nu face nimic pentru a rezolva. Pentru ca de aproape 2 ani tot incerc sa blochez ilegalitati/sa aflu ce fac cu banii nostri cei ce conduc asociatia, consider ca e cazul sa fie sanctionati. Dar L. 196/2018 spune ca sanctiunile le da primaria, iar primaria nu da sanctiuni, nici macar nu se asigura ca primesc actele solicitate. Sunt in impas si nu stiu ce sa fac mai departe.

2. Neavand acces la documente nu am la indemana decat unele "barfe" ale vecinilor. Chiar vreau sa stiu si eu acele informatii. Am in schimb un raspuns scris de la presedintele asociatiei cum ca adresa de email nu este pentru mine. (stiu ca este de necrezut dar e adevarul gol-golut). Voi adresa cerere oficiala dar nu am mari sperante si nu stiu ce sa fac mai departe. Daca primesc un raspuns prin care se spune clar ca nu voi primi acces la informatii ce trebuie sa fac?

3. Obligatia de a face se adreseaza si compartimentelor din primarie care refuza sa aplice sanctiuni? Cine poate verifica ca mi se dau toate informatiile cerute? Avand in vedere ca de 2 ani sunt aceste probleme s-au adunat multe ilegalitati. Daca fac actiune in instanta, trebuie sa fac pentru fiecare abuz in parte sau pentru toate in acelasi demers? E vorba de mai multe tipuri de ilegalitati: nu se dau copiile documentelor solicitate ( mai multe documente in cursul celor doi ani), se incarca notele de plata ilegal, se cheltuie bani fara aprobarea AG, convocari AG fara respectarea legii, cenzorul are contract de mandat dar AG nu l-a votat niciodata, si-au marit salariile fara aprobare AG etc

4. Faptul ca se ascund informatii fata de anumiti proprietari nu se incadreaza la abuz in serviciu, tainuire etc? Poate sunt caraghios cu aceste incadrari, nu ma pricep. Stiu ca presedintele si cenzorul sunt echivalati cu functionarii. Daca un functionar la stat ar face ce fac aceste persoane ce acuzatii ar primi?

5. Cine aplica sanctiunile? Ma gandesc ca fara o amenda zdravana nu se potolesc. Legea spune ca sanctiunile le dau cei din primarie sau politia locala, politia locala mi-a raspuns ca trebuie sa ma adresez la primarie. Primaria mi-a raspuns, referitor la convocarea ilegala a AG (adica nu au fost anuntati toti locatarii, nu s-a facut reconvocare separat, nu s-a intocmit proces verbal in timpul, ci dupa cateva zile etc) “personalul din cadrul compartimentului de specialitate nu se mai pronunta asupra valabilitatii documentelor”

6, Care este solutia pentru a-i opri? Momentan eu pot sa fac contestatii, cereri etc pentru care astept 10 zile raspuns, apoi notific com. ex. - astept inca 10 zile, notific cenzorul - astept alte 10 zile, ma adresez primariei - astept 30 zile. In tot acest timp se mai fac inca 2-3 ilegalitati, pentru ca nu se potolesc, inactivitatea primariei le da curaj. Ar trebui sa deschid 2-3 actiuni/luna in instanta. Eu nu vreau sa ma transform in procesoman, dar nici sa-si bata joc de banii mei nu vreau.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gev
Nu doresc sa apar pe nimeni , sunt de partea d-voastra , sunt intutotul de acord , cunosc situatia , va intreb :
- mai este cineva interesat ce se petrece in asociatie ? rasunsul probabil v a fi ca nu , si atunci de ce sa nu procedeze persoanele la care faceti referire ,asa ?!
Cine sa ii controleze ? serviciul la care se face de multe ori referire aici ? nici pomeneala , sunt foarte putine asemenea servicii care isi mai fac datoria , acolo sunt niste locuri caldute , probabil si banoase si de ce sa isi bata capul cu unii " care nu au ce face " ?
Si totusi , sfatul meu ar fi sa mergeti in audienta la primar sa ii prezentati situatia , dar bine documentat , incercati , nu va costa nimic !
O curiozitate , sunteti din Bucuresti ? sector .
Va doresc bafta

Alte discuții în legătură

Ce lege obliga asociatia de proprietari sa afiseze adresa de email si nr. de telefon? gev gev Deoarece asociatia de proprietari refuza sa afiseze adresele de email si numerele de telefon ale presedintelui asociatiei si cenzorului, spunand ca nu ii ... (vezi toată discuția)
Imi puteti spune, va rog, in cazul achizitionarii unei cabine ... puimicc puimicc Imi puteti spune, va rog, in cazul achizitionarii unei cabine de lift in cadrul unei asociatii de proprietari, cine poate verifica legalitatea efectuarii si ... (vezi toată discuția)
Cine plateste costul scrisorilor recomandate trimise de asociatia de proprietari pentru explicarea listelor de plata? gev gev Buna ziua, presedintele asociatiei continua sa-mi puna pe nota de plata scrisorile recomandate cu care imi raspunde la cereri de lamurire a listelor de ... (vezi toată discuția)