avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Activitate daleioan

Activitate daleioan

Am înțeles că, legea prevede pentru persoanele care au vârsta cuprinsă între 20 - 23 de ani și solicită obținerea pensiei de invaliditate, că trebuie să aibă un stagiu de cotizare realizat de 2 ani. În cazul expus, are doar 6 luni de șomaj și nu se poate angaja, pentru că peste tot se cere, EXPERIENȚĂ și în special pentru faptul că are dizabilități. Ce se poate face în acest caz???
Bună ziua. Am o întrebare în legătură cu o persoană cu handicap locomotor grav care a terminat liceul anul trecut (profil mate-info intensiv engleză) și care nu reușește să își găsească un loc de muncă (în birou sau de acasă). Menționez că a fost în șomaj până în luna februarie ac. Întrebarea ar fi dacă ar putea să intre în pensie de invaliditate, deoarece nu poate să se întrețină din 728 ron cât este indemnizația de handicap.
Mulțumesc.
Bună ziua. Aș dori să întreb, când poate să-și depună dosarul de pensionare, o femeie născută în iulie 1963, care are o vechime de 33 ani și 3 luni și a născut și crescut patru copii. Vă mulțumesc.
Mulțumesc mult pentru răspuns. Sper să avem succes în instanță.
Am contestat în două rânduri , dar am primit același răspuns, cum că HG 900 prevede că salariul minim brut garantat în plată este de 3300 lei, fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri. În data de 26.02.2024 am înaintat o citare în instanță la Tribunalul Bihor și avem termen de judecată abia în 10.01.2025. Primăria înțelege să aplice HG 900 așa cum îi convine ei, adică 3300, fără nimic altceva. Eu însă, datorită caracterului interpretabilității legilor din Romănia, înțeleg că suma de 3300, fără nimic altceva este salariul brut, la care se vor adăuga indemnizații, sporuri și alte adaosuri. Vă rog să mă lămuriți în acest sens, deoarece bănuiesc că mulți oameni sunt induși în eroare de această interpretabilitate a legilor. Menționez că soția are aproximativ 31 ani vechime. Vă mulțumesc.
Bună ziua. Soția mea este angajată a primăriei ca asistent personal al fiului nostru care este încadrat în grad de handicap grav cu asistent personal. Înainte de intrarea în vigoare a HG 900/28 .09. 2023 soția a beneficiat de un salariu brut în care era inclus și sporul de vechime de 25%, respectiv 3207 lei. De la data de 01.10.2023 i sa majorat salariul la 3300, cât prevede HG 900, dar nu mai beneficiază de sporul de vechime. Menționez că, am cunoștință că toți angajații primăriei beneficiază în continuare de sporul de vechime, în afara asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități. Ce se poate face legal în această situație?
Bună ziua, aș dori să întreb ce sumă primește un angajat bugetar, drept indemnizație de concediu de odihnă, care are salariul de încadrare (inclusiv sporul de 25% pentru vechimea în muncă), de 2704 lei. Angajatul are dreptul la 25 zile de concediu de odihnă. Vă mulțumesc .
Asistenții personali ai copiilor cu dizabilități beneficiază de stimulentul de risc acordat în baza OUG 43/2020 ? Dacă da, ce trebuie să facă pentru a intra în posesia stimulentului ?
2706 Lei