avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Activitate Maria2143

Activitate Maria2143

De acord :)

Fara conducator nu se poate!
Alegem din ce avem...sau, daca Legea va permite, marim aria de alegere...alegem, daca si ei vor dori, din: locatarii, chiriasii (care locuiesc legal), alegem presedintele celeilalte scari, altui bloc-vecin, OM care-i bun gospodar, si care daca este remunerat cum este si la scara/ blocul lui accepta si \"conduce\" si Asociatia noastra!

Cautam solutii. Pentru orice situatie, exista minim o solutie...se zice :)...
Răspuns la discuția Obligatii/ Drepturi chiriasi
Un gospodar, un om inteligent, un bun manager poate fi: locatarul, acolo locatar inca, pt ca nu a reusit a cumpara locuinta...doar peste 30 de ani devine proprietar :(, dar poate fi si chiriasul, venit de la Arad la Bucuresti cu familia, pt. 10 ani.
De ce nu poate ajuta comunitatea in care traieste, daca vrea sa fie presedinte, daca este ales presedinte, sau vicepresedinte?

Am dat un exemplu in privinta obligatiilor chiriasilor. Acestia au si drepturi, dreptul de a fi informati de deciziile AP si alte drepturi.
Legea 230/ 2007 r, acorda minima atentie acestui aspect: CHIRIASI/ LOCATARI (la bloc).
Oameni de buna credinta, buni platnici luna de luna in cadrul unei Asociatii, oameni pe care Administratorul si Presedintele ii ignora si nu-i trateaza omeneste sau nu le asculta parerea, doar pentru ca sunt chiriasi in condominiu si au girul proprietarului sa-i reprezinte in AP.
Legea Asociatiilor de Proprietari este valabila si prevederile sale privind intretinerea condominiului sunt \"litera de lege\" atat pentru proprietari cat si pentru chiriasi si locatari, TOTUL pentru condominii in buna stare si convietuire buna intre cetateni.

Legea 230/ 2007 r, Codul etic, codul de conduita al Presedintelui si Administratorului ar trebui sa prevada si sanctiuni disciplinare pentru acesti functionari (publici), care presteaza in folosul cetateanului si nu trateaza cu respect proprietarii, chiriasii, locatarii.

P.S. Scuze. Subiectul atins: Presedinte=doar daca este proprietarul apartamentului din acel bloc...face obiectul altei discutii. Alta anomalie, adica numai cine locuieste-n condominiu poate fi \"Sef de Bloc\"?

Zi frumoasa tuturor :)



Apreciez interventia dvs. Buna ziua.
Nu este o gluma, nu solicit nimic, exprim o parere.
Numai daca Asociatia are aceste fonduri, daca exista sume, daca au venituri, putem analiza astfel situatia.

Speta este una reala, concreta. Obligativitatea evidentierii fondurilor existente, nu doar scriptic, intr-un caiet/ registru, chiar daca nu acum, dar in viitor se poate reglementa. Exista si alte solutii.
Orice program de contabilitate in partida simpla sau in dubla partida, cu evidenta incasarilor si a platilor efectuate, fara o situatie clara si a depozitelor bancare...chiar daca sunt sume din doua sau trei cifre=egal cu zero.
Orice fisa de cont pentru operatiunile bancare este insotita de un extras bancar, solicitat de orice control financiar-contabil. Primaria daca ar da macar VIZA DE CONTROL trimestrial, prin specialistii sai, ar verifica ce? scripticul...caietul/ registrul? si contul cu fondurile toate?
Adica orice antreprenor fie el croitor, mecanic auto, ca administrator al societatii sale are depozit bancar si ridicari/ depuneri de numerar, iar o Asociatie cu activitate: incasari, plati, reparatii, achizitii de materiale in folosul a minim 40-50 persoane/ minim/ scara/ lunar, are registre pentru fonduri, iar fondurile toate intr-un singur cont in banca, asa toate sumele \"la gramada\".

Este corect asa? Un expert contabil verifica caietele/ registrele apoi trebuie sa ghiceasca ce reprezinta sumele din contul Asociatiei?

Da, aveti dreptate, registre separate pentru fonduri separate, conturi separate, sau analitice distincte (nu la gramada) nu pe furnizori de: apa, gaze, lumina, ci pe natura de colectare/ utilizare a FONDURILOR!

Asociatiile sunt, in opinia mea, mici societati, supuse tuturor controalelor statului.

Multumesc,
zi buna!
Gabriela Pintea a scris:

Să ai parte de sănătate şi bucurii!

Şi pentru că eşti preşedintele AvocatNet.ro
[ link extern ]
La mulţi ani! :kissing:


La multi ani, Domule Administrator!
Succes, spor, sanatate si realizari profesionale si personale!
Răspuns la discuția Obligatii/ Drepturi chiriasi
Art.24, alin (3) din Normele de aplicare ale Legii 230, prevede:
"In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment".

Asa cum Legea 230 are in vedere forma contractului de inchiriere in care se prevad obligatiile chiriasului, tot astfel, chiriasii pot avea drepturi, acolo unde locuiesc, legal.

Este o parere personala!
Multumesc pentru punctul de vedere exprimat doamna, cu ID, "elga50"!

Seara buna!
amvirdan a scris:

Legislatia noastra prevede ca fiecare entitate sa aiba un singur cont la o banca.
Ceea ce spuneti dumneavostra denota ca nu sunteti familiarizata cu contabilitatea, care este o stiinta. In planul de conturi se pot personaliza toate problemele ridicate de dumneavostra.
Fara suparare.


Multumesc pt timp alocat, pt raspuns!
Este o mica eroare de interpretare a intrebarii, o intrebare cu doua intelesuri...vina mea!

Faptul ca Asociatiile au conturi deschise la mai multe banci, este o afirmatie. Este o ilegalitate pe care o pot reglementa Controalele Primariilor, daca se doreste acest lucru.
Se pare ca nu s-a inteles speta.
Mai clar, dincolo de planul de conturi, este simplu...si anume:
***fond de reparatii=cont in banca pentru FONDUL DE REPARATII
***fond de rulment=cont in banca pentru FONDUL DE RULMENT
***fonduri speciale din venituri realizate -sa zicem-din inchirierea spatiilor de la parterul condominiului= cont in banca pentru FONDURI SPECIALE
***fonduri colectate din penalitati aplicate=banii in cont PENALITATI
Departe de conturile contabile si analiticele lor...discutia, ci de evidentiere a banilor in conturi diferite, in banca.

\"In contul asociatiei X, se afla suma de xxxx,xx lei, reprezentand fondul de rulment si fondul de reparatii, zice doamna Ionescu.\"

"Hai sa analizam constituirea fondurilor in ultimii sapte ani...noi, cei care preluam de la dna Ionescu situatia, activ/ pasiv, si soldul contului in banca, cu toate "fondurile" la comun, acolo!"

Despre asta este vorba. Daca nu am dreptate prin intrebarea lansata, este un aspect, dar ca nu se petrec asa lucrurile, este cu totul altceva.
Asociatiile au un singur cont in banca, acolo isi tin: fondurile mai sus enumerate, cu o contabilitate in partida simpla, fara analitice pe conturi.

Cu respect, fara suparare,
seara buna!

Legea 230/ 2007 lasa la latitudinea Asociatiilor decizia de a avea conturi la o banca sau alta. Corect. O Asociatie poate avea conturi la bancile furnizorilor de utilitati din ratiuni bine stiute-comisoane mici la tranzactii, sau un singur cont la o singura banca.
In Asociatie se constituie fonduri: conform art. 24 alin. (1) (2) fondul de rulment, cf. alin. (5) fondul de reparatii, fondul special, cf.alin. (6) si poate avea venituri din penalitati aplicate proprietarilor. Comisioanele nu sunt impovaratoare, fata de scopul atins=ordine-n datele financiar-contabile.
De ce Legea nu prevede ca pentru fiecare FOND sa existe un CONT separat, astfel incat trimestrial, anual, la predarea gestiunii, extrasul de cont sa fie oglinda sumelor existente/ a viramentelor efectuate?
Asa este. Da exista o rezolvare, Legea. Altfel, cele doua pagini cu discutii, lecturarea NCPC, NCC, dar mai ales consultand specialistii :), limitez dezbaterea, momentan m-am lamurit.
Va multumesc mult pentru consiliere si revin cu date concrete, pe speta, astfel incat sa fie de folos tuturor.
:) multumiri
Am inteles, multumiri!
O zi buna, cu spor!
Buna ziua!
Incep prin a face o afirmatie pe care mi-o asum, fiind punctul de la care consider ca poate pleca o dezbatere de interes, daca nu foarte interesanta si anume:
"nu cred ca exista in tara, in Bucuresti, blocuri sau case la curte care sa nu fie inchiriate!"
Toti cunoastem faptul ca un chirias nu-si poate exprima opinia, votul sau nu conteaza, in cadrul Asociatiilor de proprietari. Obligatiile in convietuirea comuna sunt ale lui 100%, dar drepturile ii sunt limitate. Acestia refuza sa participe la sedintele anuale, trimestriale...invocand simplu, deseori: "nu este apartamentul meu, daca trebuie platesc ce trebuie platit, apoi ma inteleg cu proprietarul"...samd

Sunt sau nu sunt si ei oameni, cetateni cu obligatii si drepturi?
Sunt importanti in convietuirea de zi cu zi, in luarea deciziilor in acel bloc?
Ei de ce nu pot face parte din Echipa de Conducere a Asociatiei?

De ce trebuie ca Presedintele sa fie proprietar al unui apartament, daca el: bea bere in balcon, linistit, cand toti proprietarii si chiriasii lucreaza spatiul comun, intr-o sambata, daca nu este gospodar, daca nu este OM, fata de chirias, sa zicem...domnul de la parter, care are si timp si interes pentru comunitatea din care face parte...poate doar 3-4 ani?

Alt posibil articol de avut in vedere in Noua Lege 230...fie si peste cinci ani de-i adoptata!

Chiriasul unui apartament dintr-un condominiu din Oradea, Timisoara poate fi Presedinte de bloc :), daca este ales, daca este gospodar, daca...daca...daca doreste...dar, numai daca Legea ii permite=totul pentru binele a zeci de familii din acel bloc?

Multumiri anticipate!