avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Activitate Apc23

Activitate Apc23

Am depus cererea de inregistrare in scopuri de TVA. Am primit o scrisoare de la ANAF ca sunt invitat la o audiere si sa prezint urmatoarele documente:

1. Contract cu firma de contabilitate
2. Numele persoanei care detine certificatul digital. etc.
3. Registrul salariatilor
4. Contracte incheiarte cu colaboratori + facturi
5. Orice alt document care consider relevant.

1, 2, 4, 5 este OK.

3 - Nu exista. Firma nu are angajati, deoarece activitatea imi pot desfasura singur.

Intrebarile mele sunt:

A.) Imi pot respinge cererea de inregistrare in scopuri de TVA din cauza ca firma nu are niciun angajat? Si faptul ca nu ma pot prezenta cu registrul salariatilor (punctul 3), deoarece acesta nu exista.

B.) Este o problema faptul ca in anul 2016 am doar 4 facturi, toti catre firme din afara Romaniei? (i.e. sa-mi respinga cererea deoarece nu am avut activitate mare/nu am lucrat cu firme interne?)

C.) Cu ce altceva sa ma duc la audienta (punctul 5.) si la ce sa ma astept? Cum sa ma pregatesc? Cam ce intrebari imi vor pune cei de la ANAF la audienta?

Multumesc.
george-neagu a scris:

Asta cred ca e o intrebare retorica si nimeni nu va poate da o asigurare ca nu se va mai intra cu modificari la acest nou cod fiscal. Viata ne va dovedi...


Asta inteleg.

Pe mine ma intereseaza strict in sens legal. - Adica este chiar asa de usor de modificat codul fiscal prin OUG?

Adica poate sa vina un guvern nou in 1-2 luni si sa spuna ca ce a facut Ponta nu e ok, si da o noua ordonanta si elimina toate reducerile de taxe din pix in stil "just like that"?
Acum o saptamana printr-o ordonanta de uregta guvernul a modificat substantial noul codul fiscal din 2016.

Articol aici: www.avocatnet.ro/content/art...

1. Prima mea intrebare este, ca acum cu demisia primului ministru si implicit formarea unui nou guvern in viitorul aprobat, exista sansa ca noul cod fiscal sa fie modificat inca odata, tot prin OUG inainte de 2016? - Asta practic insemnand, ca macar in teorie, varianta curenta nu este neaparat garantat sa fie cea finala.

Da, inteleg ca asta este mai degraba o chestiune politica, dar pe mine ma intereseaza in sens strict procedural si legal daca exista posibilitatea ca codul fiscal sa fie modificat inca odata prin OUG in acest an, sau daca forma actuala este chiar forma finala care nu mai poate fi modificata, indiferent de intentiile noului guvern.

2. Odata ce un cod fiscal intra in vigoare (in acest caz 1 ianuarie 2016), exista posibilitatea ca guvernul sa modifice acest cod fiscal in mod arbitrar in orice moment al timpului pe parculrul anului, sau trebuie sa scrie un nou cod fiscal care va fi aplicat doar incepand cu anul urmator.

De exemplu, daca codul fiscal actual pe 2016 intra in vigoare in forma actuala pe 1 ianuarie 2016, are guvernul (sau parlamentul) posibilitatea de a modifica acest cod, sa zicem, in martie, reducand plafonul maxim la microintreprinderi inapoi la 65.000 si majorand impozitul pe dividende de la 5% inapoi la 16%.

Sau, daca doreste aceste modificari poate face doar incepand cu anul viitor, printr-un nou cod fiscal.

Varianta TL;DR (too long, didn't read :p): Care sunt sansele in opinia voastra obiectiva si subiectiva, ca forma actuala a noului cod fiscal sa fie chiar forma finala, si sa ramana in aceasta forma pe tot parcursul anului 2016. :)

Va multumesc. :)
Robert_vlajoaga a scris:

Cam da... Regula este clara.. nu exista exceptii


Am inteles. Dar pana la urma cum se poate afla ca firma este din UK daca din partea mea a fost declarata ca nu este? - Oficial in contabilitate era inregistrata ca este din afara UE ( nu intentionat, deoarece nu se sita acest lucru la vremea respectiva).

Am aflat astazi ca un client care in trecut a pretins ca se afla intr-o tara din afra UE de fapt se afla in Marea Britanie si toate platile transmise erau de fapt transmise de la firma sa din UK.

Firma respectiva nu este inregistrata ca platitoara de TVA si nici nu are cod TVA intracomunitar.

Toate incasarile pana in acest moment au fost facute fara TVA (asumand ca clientul nu este din UE).

Este vorba despre prestari de servicii si nu achizitii de bunuri.

Ce se poate intampla? Voi fi nevoit pana la urma sa platesc TVA la toate tranzactiile din trecut fiindca firma respectiva este de fapt din UE (ceea ce se va afla la un moment dat si de catre fisc, presupun?) si nu are cod TVA intracomunitar?
1. Nu. Este 5% pentru toata lumea. Stirea ca e 5% doar pentru firme era falsa. Este 5% si pentru persoane fizice.

Pe langa 5% imp dividende acum devine si obligatoriu 5,5% CASS (chiar si daca esti agnajat) si cred ca si 10,5% CAS. Deci tot 16% va ramane in practica.

2. Va ramane 3%.

3. Nu se reduce.

4. Nu se reduce.
Recent s-a publicat acest articol: [ link extern ]

In acest articol scrie urmatoarele:

"Guvernul va anula prin hotărâre prevederea din Codul Fiscal potrivit căreia profesiile liberale şi drepturile de autor sunt activităţi independente."

"Cei care au profesii liberale vor fi consideraţi pur şi simplu salariaţi, urmând să fie puşi să achite retroactiv impozite şi taxe suplimentare, pe lângă cele pe care le-au achitat deja."

Am urmatoarele intrebari:

1.) Se vrea ca absolut oricine cu PFA sa fie categorizat ca dependent sau asta se refera doar la cei care au doar un singur "client", deci practic sunt salariati mascati?

2.) Daca ca PFA ai mai multi clienti in mod regulat asta inseamna ca nu esti salariat mascat. Se va aplica aceasta prevedere (daca se va adopta) si la aceste PFA-uri.

3.) Nu inteleg treaba cu plata impozitelor retroactiv. Este asta doar o sperietoare a jurnalistul care a scris articolul sau acest lucru chiar se poate intampla?

Deci, daca ai lucrat ca PFA in ultimii 5 ani si daca aceasta propunere va trece cei afectati vor plati toate impozitele retroactiv ca fiind salariati?



Cam care sunt costurile pt. dizolvare si lichidare SRL cu 2 asociati?

Am vb. cu un avocat si mi-a oferit un pret de 6,000 RON + TVA (pret care include tot, taxe ONRC etc.).

Firma abia a functionat cateva luni, nu are datorii deloc, are ceva bunuri cu o valoare de maxim 1,000 RON.

Nu este asta un pic exagerat? Sau char astea ar fi pretul pietei?
simonaoprica a scris:

Parerea mea ca varianta b,dar plafonat la 5 salarii medii brute.


Citatul din postul meu anterior este din articolul: [ link extern ]

Acolo apare la sectiunea "Contribuția de asigurări sociale de sănătate" (deci CASS)

Mai sus, la sectiunea "Contribuţii sociale obligatorii" (deci CAS) scrie urmatorul:

"Se elimină excepţia care stabileşte că persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea activităţilor independente nu datorează contribuţie pentru aceste venituri dacă mai realizează şi venituri din salarii."

Este de remarcat aici ca se refera doar la venituri din activitati independente. Mai sus la CASS pe langa venituri din activitati independente mai mentiona si investitii, proprietate intelectuala, etc.

Deci, de aceea m-am gandit ca probabil este varianta a) adica trebuie platit CASS plafonat la 5 salarii medii brute dar nu si CAS.
Noul cod fiscal prevede eliminarea impozitului pe dividende.

Am insa cateva nelamuriri:

1. Va trebui platit CASS pe dividende, chiar si daca persoana respectiva este si angajat in acelasi timp?

Citatul de mai jos nu mentioneaza explicit "dividende".

"Se elimină excepţia prin care se stabileşte că persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiţii, precum și din alte surse, nu datorează contribuţie pentru aceste venituri dacă mai realizează şi venituri din salarii, pensii sau venituri din activități independente."

2. Va trebui platit CAS pe dividende, chiar si daca persoana respectiva este si angajat in acelasi timp?

Deci, care dintre urmatoarele 3 este corect:

a) Trebuie platit doar CASS
b) CASS + CAS
c) Nimic