avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Activitate Rrs

Activitate Rrs

Buna ziua,

Doresc să trec de la facturile scrise de mână la cele electronice. Ca obiect de activitate, mă ocup cu consultanță, și implică și deplasarea pe teren la diverși agenți economici, agricultori etc. În unele cazuri emit factura și chitanța la prima întâlnire cu operatorul, acesta făcându-mi ori o plată de avans, ori plata integrală.

Întrebarea mea este dacă emiterea facturii și chitanței se poate face online în cazul ăsta. Aș folosi un soft, probabil Smart Bill, aș face factura și chitanța în acesta și i-aș transmite-o prin WatsApp sau e-mail, la fața locului. De multe ori clientul nu are acces la o imprimantă, iar eu nu-i cunosc datele pentru a-i putea pregăti factura și chitanța în prealabil.

Nu am văzut practica asta și mă întreb dacă este legală.

Multumesc anticipat!
Poate n-am precizat foarte clar, e vorba de abonament pe firmă, nu pe persoană fizică, aşa că ANPC-ul nu are cu ce mă ajuta, şi nici legislaţia care priveşte consumatorii.
M-am lovit de o problemă care, cel puţin mie, mi se pare puţin absurdă.

Pe la sfârşitul lunii Ianuarie, m-a contactat un reprezentant Telekom care mi-a făcut o ofertă pentru portarea numărului meu din reţeaua Vodafone în Telekom. Aceasta cuprindea abonament lunar + telefon Samsung Galaxy A5 oferit gratuit. Am căzut de acord, am ales specific modelul de telefon dintr-o listă pe care mi-a arătat-o, toate bune şi frumoase.

Îi trimit hârţoagele, îmi trimite contractul, semnez, asta pe data de 6 Februarie. Între timp, m-am mai răzgândit eu privind data la care se va face portarea, ca să nu plătesc penalităţi la Vodafone, am mutat portarea pe data de 26 Februarie. Chiar m-am oferit dispus să achit celor de la Telekom perioada dintre semnarea contractului şi data de 26 Februarie pentru numărul provizoriu.

Se face 26 Februarie, nimic. Pe 27, îl întreb pe reprezentantul Telekom cum facem să intru în posesia cartelei şi telefonului, el îmi spune "Telefonul va veni la sediul firmei saptamana acesata,iar cartela o voi trimite prin curier astazi".

Nu s-a întâmplat acest lucru. Portarea s-a făcut mai târziu, pe la jumătatea lui Martie. El mi-a transmis doar cartela, nici urmă de telefon.

Pe 21 martie îmi dă e-mail, că a verificat stocul, nu mai are modelul ăla de telefon, mi-a dat o listă cu alte telefoane ce mi le poate oferi, toate sub cel pe care am semnat contractul din punct de vedere valoric. Am spus că nu mă interesează, vreau telefonul din contract.

Am încercat să sun la ei, să văd, poate pot rezolva ceva, mi s-a spus să vorbesc cu reprezentantul iniţial. Chiar am întrebat dacă aş putea face portare fără a plăti penalităţi, mi s-a spus că da.

Am achitat prima factură emisă, pe o lună întreagă, chiar dacă am folosit efectiv doar jumătate de lună.

Între timp m-am portat la Orange. Portarea la ei a durat vreo 3 zile. Am sunat, am plătit telefon, am primit telefon şi cartelă, gata toată treaba.


Acum, m-am trezit cu factură de la Telekom, vreo 2500 lei, pentru reziliere înainte de termen.

Din punctul meu de vedere, contractul a devenit nul prin nerespectarea ofertei asupra căreia ne-am înţeles. Ei nu mi-au trimis nici un telefon. Nu am putut înţelege de ce nu au trimis cartela + telefonul după semnarea contractului. Ce-i în mână nu-i minciună. Că se făcea portarea mai târziu, asta e partea a doua, dar aveam contract, aveam cele precizate în contract, eram ambele părţi împăcate.

Nu mă consider dator lor cu nimic, pentru că ei nu şi-au respectat obligaţiile contractuale. Ne-am înţeles pe contractul respectiv + telefon. Nu contract şi telefon dacă au ei chef. Mi se pare absurd. Au tratat situatia foarte aiurea.


Momentan le-am transmis o plângere, în care am povestit cam ce am povestit şi aici. Mă gândesc că au tăiat factura automat, fără să ştie toate datele problemei.

Ce mă sfătuiţi să fac? Presupun că mă voi adresa ANCOM dacă nu reuşesc să o rezolv amiabil, cu ei, sau să mă adresez direct instanţei?
Răspuns la discuția Auto vandut si neînregistrat
Nu am mai scris, însă cei de la CNADNR au făcut şi apel. La ăla nu mi-am mai dat interesul, nu m-am prezentat, n-am mai scris nimic, a fost astăzi. A fost respins, hotărâre definitivă, aşa că nu mai am ce probleme să mai am din cauza amenzii respective.

Chiar sunt curios daca mai primesc si altele.
Dani1993 a scris:

Eu am ajuns așa din cauza faptului ca ei vând mâncare nesanatoasa și plina de otrăvuri clienților.Eu vreau sa știu dacă îi pot da în judecata pentru mâncarea toxica pe care o vând oamenilor.


E posibil să fi ajuns aşa din cauza mâncării, însă, nu din cauză directă, ci printr-o alimentaţie nesănătoasă.
Să zicem că eşti nevoit să mănânci la McDonalds de 5 ori pe săptămână. Poţi varia. Mănânci azi o salată, mâine iei nişte pui, poimâine arunci un hamburger. Problema e că tu ai mâncat, ani la rând, aceeaşi mâncare, iar organismul s-a resimţit. Faptul că ei vând un fel de mâncare, nu garantează faptul că acea mâncare îţi va asigura necesarul de nutrienţi şi vitamine de care are nevoie corpul tău.

Carnea stricată şi intoxicată despre care vorbeşti se poate testa. Te duci frumos la un laborator şi o testezi. Poţi depunde analizele la Judecătorie, când îi dai în judecată.
Îi poţi da în judecată, aşa cum poţi da pe oricine, e un drept garantat de Constituţie. Asta nu înseamnă că vei câştiga ceva. Nu cred că ai ce să câştigi.

Dani1993 a scris:

Eu mâncăm fără sa știu ca în afară de carne,chifla legume și sosuri mâncarea mai conține și otrăvuri. Cei de la mc nu au ambalaje la produse pe care sa fie specificate cantitățile aditivilor,aminoacizi și nici proveniență cărnii și cartofilor.Nu știam ca mâncarea de la mc dăunează sănătății. . Ca astfel nu o mai cumpăram.


Nici gogoşeriile nu au specificate gantităţile şi valorile nutritive. Însă, ca oameni care trăim într-o societate oarecum modernă, considerăm că majoritatea ştim că nu e în regulă să ţinem o dietă cu gogoşi.

Pe principiul ăsta, nu există fel de mâncare "sănătos", aşa că am putea spune că toate magazinele, cârciumile şi restaurentele există să ne omoare. Magazinul de la colţ vinde pâine, am mâncat doar pâine de cinci ori pe sătpămână în ultimul an, iar acum mă simt nasol, deci pâinea ne omoară.
Până şi cantităţi mari de apă consumate se pot dovedi dăunătoare şi poţi muri din cauza intoxicaţiei cu apă. Nu prea putem da în judecată Apă-Canal pentru că ne dau toată apa asta, iar dacă bem foarte multă avem o ceva şanse să murim. E absurd.


Pe scurt, eşti răspunzător pentru ceea ce bagi în gură. Nu McDonald's, nu gogoşeria, doar tu. Faptul că ei vând un produs care îţi poate dăuna nu e culpabil către vânzător. Eşti o persoană matură, în deplinătatea facultăţilor mentale, poţi lua decizii pentru tine.

În cel mai rău caz, aş fi mai supărat pe părinţi şi şcoală decât pe fast-food. Acolo ar fi trebuit să înveţi ce e aia o alimentaţie sănătoasă, astfel încât să ştii că dacă mănânci doar pâine cu carne timp de ceva ani, vei avea probleme de sănătate.

Eu cred că ţi-ai ales un "client" prea mare. Ăia au avut de-aface cu tot felul de procese de genul şi sunt protejaţi. Cel mai probabil nu-ţi vând nici carne stricată, nici care conţine ştiu eu ce substanţe nocive. Ia şi tu unii mai mici, o şaormerie de cartier, mănâncă de la ăia până ţi se face rău, scoate de la ei 1000-2000 de lei. E mai plauzibil. La cum am văzut că arată majoritatea "localurilor" de profil, ar fi treabă simplă şi fără bătaie de cap.
Răspuns la discuția Amenda rovinieta
orestromica a scris:n
nIn ce consta mai exact acea plangere? Trebuie contactat pt acest fapt un avocat sa o pot depune personal?


O poţi întocmi personal, nu e nevoie de avocat penru întocmire ori depunere.

Întocmeşti o plângere contravenţională în care spui de ce consideri tu că respectivul proces verbal nu s-a încheiat cu respectarea legislaţiei în vigoare, pe care o depui la Judecătorie.

Un avocat te poate ajuta în interpretarea legislaţiei. În general, ai mai multe şanse de câştig cu un avocat decât fără.

Acum, depinde de situaţie. Dacă e amendă de rovinietă pentru că nu ţi-ai plătit-o, nu te aştepta să ai mare câştig de cauză. Poate doar prin nerespectarea Ordonanţei 2/2001, privind regimul regimul juridic al contravenţiilor, în cazul în care nu s-a întomit procesul verbal cu respectarea tuturor prevederilor.
Răspuns la discuția Auto vandut si neînregistrat
Astăzi a fost judecata şi s-a publicat decizia. Aveam banii puşi deoparte, gata să mă duc să plătesc, însă, nu e cazul.

Tip solutie: Admite plângerea
Solutia pe scurt: Admite plângerea contravenţională formulată de petentul ............ în contradictoriu cu intimata C.N.A.D.N.R- CESTRIN. Anulează procesul verbal de constatare a contravenţiei seria ....... nr. ..................... Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de apel se va depune la Judecătoria ................. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.10.2016

Aşadar, mi s-a dat câştig de cauză. Mă bucur că mi s-a dat anulare şi nu transformare în avertisment. Pusesem şi asta ca soluţie acceptată în plângere. Aştept şi apelul, sper să nu se mai schimbe.
În cazul vopselurilor, contează modul în care le pune pe piaţă, sau dacă le pune. Dacă tu spui că le foloseşte în procesul de producţie, le cumpără, vopseşte cu ele şi vinde produsul vopsit, contribuţia de 2 lei/kg nu i se aplică pentru recipienţii vopselurilor folosite, pentru că el nu pune pe piaţă vopseaua ambalată. Se aplică în cazul în care cumpără vopseaua ambalată şi o vinde mai departe pe piaţa naţională. În cazul ăla, i se aplică cei 2 lei/kg de ambalaj introdus pe piaţa naţională.

La partea de substanţe periculoase pentru mediu, cred că cel mai bun indicator e fişa de securitate. Cât timp acestea sunt încadrate ca periculoase pentru mediu, ar trebui plătită obligaţia. Însă, conform art. 9, alin. 1, lit. e, contribuţia vizează substanţele clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu.
Te interesează doar periculozitatea asupra mediului, deci această clasificare trebuie să o urmăreşti. O substanţă poate fi încadrată ca inflamabilă ori cancerigenă, însă, nu e necesar să fie şi periculos pentru mediu. Trebuie verificată în mod express periculozitatea asupra mediului.

De studiat:
[ link extern ]

La partea cu produse cosmetice, cam la fel. Intră la ambalaj cartonul, sticla, cutia, recipienţii. Aceştia se declară către AFM şi se plăteşte contribuţia de 2 lei/kg.

Cât timp nu au specificaţii trecute pe ambalaj, nu au de ce să fie considerate periculoase. Chiar dacă ele conţin substanţe care, în stare pură, ar putea fi considerate periculoase pentru mediu, cât timp nu s-a făcut menţiunea asta pe ambalaj, respectivele substanţe sunt în cantităţi mici, sub limitele care i-ar obliga să menţioneze gradul de periculozitate al produsului final.

De studiat:
[ link extern ]
Răspuns la discuția Auto vandut si neînregistrat
Cum am promis, vă ţin la curent când se mai întâmplă ceva. S-a stabilit data de judecare pe 10 octombrie. Nu-mi fac mari speranţe, ce decide instanţa aia e. Dacă decide că am de plătit, plătesc.

Doar ce am primit confirmarea de la Înmatriculări, pentru notificarea pe care am făcut-o. Ea sună aşa:

"La petiţia dumneavoastră înregistrată la serviciul nostru cu numărul de mai sus la data de ... referitoare la înstrăinarea autoturismului marca .... înmatriculat în evidenţele noastre cu numărul ...., vă comunicăm că aceste date au fost menţionate în evidenţele noastre.

De asemenea, vă comunicăm că informarea pe care dumneavoastră aţi trimis-o nu produce efectul juridic al transcrierii transmiterii dreptului de proprietate, act juridic care presupune îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 8 din Ordinul M.A.I. 1501/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind "procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei provizorii sau pentru probe a vehiculelor".
Răspuns la discuția Auto vandut si neînregistrat
Nu am făcut cerere către cel vinovat. Am datele lui, o fată din AG, n-am un număr de telefon. Probabil că îi voi trimite o scrisoare. Nu e corect să-i cer banii cât timp eu sunt în proces cu CNADNR pentru contestarea contravenţiei. Dacă instanţa decide să plătesc, plătesc şi cer apoi contravaloarea sumei.

Nu am cerut banii pe RCA. Habar nu mai am cât mai aveam din asigurare. Ştiam de-atunci că îi pot cere, însă, cel mai probabil, am considerat că nu e cazul, fiind o perioadă scurtă.

stoicavasileEu nu inteleg ce are a face dreptul de proprietate cu certificatul de inmatriculare.

Are că CNADNR-ul nu recunoaşte ca drept de proprietate un contract de vânzare-cumpărare, ci ce scrie în certificatul de înmatriculare. Pentru ei, eu încă am maşina respectivă.

Cum văd eu rezolvarea, civilizat.
Vinzi maşina şi păstrezi talonul. Noul proprietar poate circula pentru 30 de zile, în baza actului de vânzare-cumpărare care are anexat copie după talon.
După vânzare, depui talonul original şi copie a contractului de vânzare-cumpărare la înmatriculări. De la momentul schimbării proprietarului, dacă în 30 de zile noul proprietar nu solicită înmatricularea, autoturismul se radiează din circulaţie, iar talonul devine nul.

Nu vreau eu să depun procesul verbal şi talonul în original. Atunci da, dă-mi amenzi să mă ia plânsul, că e vina mea.

Şi nu ne mai jucăm cu termenii de "proprietar" după cum vrea fiecare.

Vrei să ai maşină şi să mergi pe numele ăluia dinaintea ta, faci procură şi nu act de vânzare-cumpărare.