avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate adi0374

Activitate adi0374

Buna ziua,
Am o polita de asigurare de somaj incheiata la Banca Transilvania cu Metropolitan Life si am intrat in somaj la 47 de zile de la semnarea politei si acum ini refuza despagubirea deoarece polita a avut amanarea de 60 de zile pentru somaj dar eu sunt in somaj de 4 luni ? Polita este activa acum dar nu beneficiez de ea este legal ?
Răspuns la discuția art 139 codul muncii
va scriu mai jos aarticolul 139 codul muncii actualizat 2019 si va rog sa vedeti cate aliniate are

Art. 139 - Zilele libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează
(1) Zilele libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Pastelui (a se vedea Legea nr. 64/2018)
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- 1 iunie (a se vedea Legea nr. 220/2016);
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora (Modificat prin Legea nr. 176/2016).
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
Completat prin Legea nr. 88/2018.

sursa de care spuneati mai sus este tot de pe avocat net ...din 2015

si tot nu ati raspuns pentru ce persoane , de ce religie ???? se aplica prevederea din articol respectiv ...- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora (Modificat prin Legea nr. 176/2016).
Răspuns la discuția art 139 codul muncii
tot nu ati raspuns la care religie face referire art 139 care cum se vede are aliniatul 3
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.]
si mai jos opinia ITM bucuresti :
Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori....adica citez
``Un angajat catolic va beneficia de zile libere platite atat in prima si a doua zi a Rusaliilor catolice , cat si in prima si a doua zi a Rusaliilor ortodoxe``
Răspuns la discuția art 139 codul muncii
In cazul acesta va rog sa imi spuneti la care din cele 18 culte de religii legale din Romania se refera articolul 139 aliniatul 3 :
Biserica Ortodoxă Română;
Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara;
Biserica Romano-Catolică;
Biserica Română Unita cu Roma, Greco-Catolică;
Arhiepiscopia Bisericii Armene;
Biserica Creștină Rusă de Rit Vechi din România;
Biserica Reformată din România;
Biserica Evanghelică C.A. din România;
Biserica Evanghelică Lutherană din România;
Biserica Unitariană din Transilvania;
Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România;
Biserica Creștină după Evanghelie din România - Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România;
Biserica Evanghelică Română;
Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România;
Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din România;
Federația Comunităților Evreiești din România;
Cultul Musulman;
Organizația Religioasă Martorii lui Iehova.
Buna ziua,
CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , aliniatul 3 introdus se refere si la religia catolica ?
Mi se tot spune de catre contabilitate ca religia catolica este crestina deci nu se refera la ea articolul 139 aliniatul 3
Răspuns la discuția Amenda OPC
nu cei de la service au cerut procesul verbal de primire in service ci cei de la OPC , ei ne-au amendat pentru ca nu trebuia sa trimitem monitorul in service pana nu facem procesul verbal de preluare pentru trimitere in service .
Buna seara ,
Revin cu o intrebare legata de legea nr.249/2015 , respectiv la articolul de mai jos "(8) Se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului.``
Lucrez la un magazin care comercializeaza produse IT si avem furnizori al caror reprezentante service cer ca produsele trebuie trimise in service in ambalajul original si cu accesoriile originale , altfel nu se efectueaza repararea produsului .Spuneti va rog in cazul in care eu nu pot obliga clientul sa pastreze ambalajul original ce se intampla cand cei de la service refuza repararea lui pe motivul netrimiterii lui in ambalaj original ???...ma refer aici la laptopuri , monitoare , imprimante care au in componenta ambalajului original ampora care protejeaza produsul pe durata transportului ???


Discuție Amenda OPC
Buna seara,
Firma la care lucrez a luat astazi o amenda deoarece am trimis un produs la garantie al unul client fara sa ii facem proces verbal de primire pentru service , ulterior la service sa constatat ca monitorul are ecranul spart dar nevizibil din exterior si ca urmare unitatea service a scos monitorul din garantie deoarece clientul nu a vrut sa plateasca contravaloarea reparatiei.
Poate ma ajutati deoarece in leagea 449 nu gasesc niciun articol in care sa se precizeze obligativitatea intocmirii unui proces verbal de primire in service .
Monitorul putea fii lovit lateral nelizibil si clientul sa stie aceasta problema , precizez din nou nu are nici o zgarietura si nici ecranul spart exterior , el a intrat in service cu defectul reclamantului ca afiseaza dungi .
Nu inteleg de ce am luat 1000 de ron amenda cand noi am trimis monitorul in 2 zile la service , nu l-am scos din ambalajul original si cei de la service ne-au trimis poza cu spartura interioara , poza pe care cei de la OPC nici nu au vrut sa o vada .
Eu consider ca si daca am fii facut fisa , si daca am fii pornit monitorul nu aveam de unde sa stim ca este spart ecranul interior neavand dreptul sa il desfacem el fiind in garantie.
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile oferite.

Buna seara,
Daca ma poate ajuta si pe mine cineva in legatura cu o problema de natura juridica comerciala.
Firma la care eu lucrez a facturat 44 de calculatoare la o alte firma distribuitoare .Firma distribuitoare a livrat la randul ei cele 44 de calculatoare la un client final pe baza unui bilet la ordin care sa dovedit a fii falsificat (BCR are bilete la ordin vandute in alb pe piata neagra , banca fiind in cunoastere de cauza...respectiv un fel de frauda bancara ) , respectiv contul nu corespunde cu platitorul trecut pe biletul la ordin.
Firma la care lucrez a cerut insolventa firmei la care a vandut calculatoarele dar nu stim care ar fii procedura de recuperare a sumei in cazul in care firma respectiva nu are banii in conturi , daca ne putem indrepta sa recuperam banii de la administratorul firmei respective ca persoana fizica de unde am putea recupera banii respectivi???.
Precizez totodata ca la studierea procedurii intre firma de la care dorim recuperarea banilor si beneficiarii calculatoarelor s-au constata mai multe nereguli privind comanda , scrisoarea de intentie , verificare in Risco ...de unde si frauda care a rezultat.
Printre nereguli ar fii :
- lipsa pe stampila utilizata a RO si Registrul Comertului
- diferenta la adresa din antetul comenzii , scrsorii de intentie si verificare in Risco
- semnatura Directorului General atribuita Departamentului de Marketing reprezentata de o alta persoana decat Directorul General
- precizarea in scrisoare de intentie si comenzii ca au contracte cu institutii financiare de stat respectiv Primarii ,licee si facultati care legal achizitioneaza doar prin SEAP produsele respective
- codul CAEN al fir,ei respectiv domeniul principal de activitate este legat de co,ercializare de produse alimentare si nicidecum de produse it .

Daca se poate sa ma ajutati cu un sfat juridic cum putem recupera dauna de la firma la care noi am distribuit initial calculatoarele ???

Va multumesc anticipat.


Buna ziua,
Sunt presedinte de asociatie de proprietari si asi dorii o parere juridica .
Am un proprietar care sta la etajul 4 si in vara anului trecut a facut reparatia acoperisului in regim propriu fara acordul asociatiei si fara instiintarea acesteia .
Pana aici toate bune si frumoase , dar am un alt proprietar de la etajul 4 din aceeasi scara situat pe partea cu accesul la acoperis care acuza faptul ca in urma lucrarilor efectuate de vecin are infiltratii la acoperisul dansei .
Asi vrea o parere juridica cum trebuie procedat in acest caz , cel care mi-a facut sesizarea cere repararea acoperisului sa il faca proprietarul care a efectuat lucrare in regim propriu deoarece el ar fii stricat acoperisul .Accesul se face pe partea reclamantului dar lucrarea este la coloana opusa si infiltrarea este pe la mijlocul apartamentului cu acces pe acopperis .
Cum sa procedez la recuperarea reparatiei pe care o voi efectua cu o firma autorizata ??? O imput celui acuzat sau pot prin decizie sa repartizez banii din fondul de penalitatii sau fondul de reparatii??? Cel acuzat nu vrea sub nicio forma sa plateasca , am raspunsul in scris.

Va multumescanticipat.