avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art 139 codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art 139 codul muncii

Buna ziua,
CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , aliniatul 3 introdus se refere si la religia catolica ?
Mi se tot spune de catre contabilitate ca religia catolica este crestina deci nu se refera la ea articolul 139 aliniatul 3
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:11, 8 Mai 2019
Este corect ce vi se spune ... prevederea din Codul Muncii se refera la " altele decat cele crestine".... catolicismul si ortodoxismul fac parte din cultul creștin.
In cazul acesta va rog sa imi spuneti la care din cele 18 culte de religii legale din Romania se refera articolul 139 aliniatul 3 :
Biserica Ortodoxă Română;
Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara;
Biserica Romano-Catolică;
Biserica Română Unita cu Roma, Greco-Catolică;
Arhiepiscopia Bisericii Armene;
Biserica Creștină Rusă de Rit Vechi din România;
Biserica Reformată din România;
Biserica Evanghelică C.A. din România;
Biserica Evanghelică Lutherană din România;
Biserica Unitariană din Transilvania;
Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România;
Biserica Creștină după Evanghelie din România - Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România;
Biserica Evanghelică Română;
Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România;
Biserica Creștină Adventistă de Ziua a Șaptea din România;
Federația Comunităților Evreiești din România;
Cultul Musulman;
Organizația Religioasă Martorii lui Iehova.
Art.139 nu are 3 alineate ... Textul de lege se refera la : " doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora "....

Asa cum am mai spus : ortodoxismul si catolicismul fac parte din cultul crestin ... Legea invocata de dvs trebuie interpretate in sensul de religii legale si nu de culte legale.
tot nu ati raspuns la care religie face referire art 139 care cum se vede are aliniatul 3
(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.]
si mai jos opinia ITM bucuresti :
Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori....adica citez
``Un angajat catolic va beneficia de zile libere platite atat in prima si a doua zi a Rusaliilor catolice , cat si in prima si a doua zi a Rusaliilor ortodoxe``
Mai revedeti o data Codul Muncii actualizat si veti observa ca are doua alineate ....
[ link extern ]


Opinia unui ITM - mai ales ca ati facut copy paste fara sa citati sursa de informare , care este din 2015 - nu tine loc de text de lege .
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Zile libere alte culte religioase vali121m vali121m Buna ziua, Reiau un subiect pe care in mod sigur s-a mai dezbatut insa am nevoie de un update, mai exact speta ar fi urmatoarea: - un angajat de o alta ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)
Zile libere sarbatori legale Tania  D Tania D Buna ziua, am inteles eu bine cei care apartin de alt cult religios decat cel Ortodox au dreptul la zile libere si de Rusaliile Ortodoxe si de cele catolice de ... (vezi toată discuția)