avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Activitate catalex

Activitate catalex

Răspuns la discuția Retinere Cheie Auto


@Blitzen Aceea este o taxa de constatare, daca reparati masina la ei nu ar mai trebui perceputa. Ar fi trebuit sa vi se comunice existenta acestei taxe in momentul in care ati dus masina in service iar valoarea ei sa fie evidentiata clar intr-un document, respectiv procesul verbal de receptie in service (semnat de dumneavoastra desigur).

In lipsa acelui document semnat de dumneavoastra, faceti plangere la ANPC si la politie.
Competentele Politiei Locale in domeniul rutier sunt foarte limitate. Cei de Brigada Rutiera (MAI) sunt oameni cu destul de multe studii in domeniul rutier comparativ cu paznicii de la Politia Locala.

Asa cum spune si legea nr. 155 din 12 iulie 2010 republicata, cei de la locala nu au in competentele lor verificarea acelor acte mentionate de dumneavoastra. Va rog sa cititi art. 7

[ link extern ]

@LongJohn

In legislatia actuala se specifica ca data stabilita pentru efectuarea reparatiei nu poate depasi 15 zile. Ori acea data stabilita se face in scris de comun acord intre comerciant si consumator. In practica, inseamna 15 zile de la receptia produsului in service.

Nu poti anunta lipsa de conformitate si sa trimiti produsul peste 10 zile. Sau ce se intampla daca trimiti produsul si curierul il uita prin depozit?

Din acest motiv, ANPC nu cred ca va da curs reclamatiei dvs. daca nu s-au depasit cele 15 zile de la receptia produsului. Receptia produsului se dovedeste prin confirmarea de primire de pe AWB-ul de expediere sau prin procesul verbal de intrare in service (daca l-ati dus personal).

Verificati AWB-ul coletului pe site-ul curierului iar acolo veti vedea data, ora si numele celui care a facut receptia. Daca l-ati trimis pe 29 ianuarie, Vineri, cel mai probabil livrarea s-a facut pe 01 Feb. Luni si nu pe 04 Feb. cum spun ei.

Deoarece legea era destul de ambigua in cazul zilei de incepere a termenului de reparatie, la inceputul acestui an guvernul a emis Ordonanţa nr. 9/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora

Astfel:

(4) Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilită nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul, după caz, a adus la cunoştinţa vânzătorului lipsa de conformitate a produsului sau a predat produsul vânzătorului ori persoanei desemnate de acesta pe baza unui document de predare-preluare."

Răspuns la discuția Inselata la cumparare apartament
Buna seara,

Acelasi lucru l-am patit de la fostul Romtelecom. Fostul proprietar a lasat o datorie de vreo 250 de lei la telefon dar am facut reclamatie la ANPC si si-au luat-o mai rau decat si-au imaginat.

Cei de la compania de electricitate au facut un abuz grosolan. NU dumneavoastra ati consumat acei kw, deci nu aveti ce sa recunoasteti. E DOAR problema celor de electricitate sa isi recupereze banii de la fostul proprietar, dumneavoastra nu trebuie sa platiti nimic.

Puteti sa le comunicati celor de la electrica ca vi s-a obtinut acordul de plata prin santaj. Presupun ca asa s-a si intamplat: "Nu va dam drumul la curent pana nu platiti datoria", nu-i asa?

Faceti ce a spus utilizatorul firsim.

- Reclamatie la ANPC online aici: [ link extern ] /

@mi400ki

Genul asta de administratori trebuie sa inteleaga ca nu sunt la ei pe tarla si nu pot veni in vizita de curtoazie cand au ei chef.

Acum va spun cum facem noi la bloc, poate va ofer vreo idee.

1. Apometrele se citesc intre 1 si 10 ale lunii. Daca nu il dai nu-i bai, se face estimare pe baza istoricului. Aici e foarte usor pentru ca apa e usor cuantificabila. E in metri cubi si se poate recalcula.

2. Repartitoarele. Se citesc intre 1 si 10 ale lunii. Din pacate, aceste porcarii nu sunt cuantificabile deoarece unitatea de repartitor citita in luna Decembrie e alta decat cea citita in luna Martie, are alta valoare in functie de factura pe bloc si numarul total de unitati, temperatura, etc.

Nu puteti da acest index de caldura la cateva luni pentru ca nu se poate face recalculare la el, ar fi o munca de sisif.

Ceea ce puteti face mai comod este sa faceti o fotografie la data de xx a lunii a repartitorului, sa o printati si sa o depuneti la administratie. Noi asa facem.
Răspuns la discuția Refuz recoltare probe biologice
@adicuculici

Ati mentionat in prima postare ca v-a oprit Politia Locala. Sunteti sigur de asta? Va intreb pentru ca politia locala nu are in atributii asa ceva, nici macar etilotest nu au sau daca au nu este omologat si nici recunoscut. Politia Locala NU ESTE Politia Rutiera, cea adevarata de la MAI.

Cel mai probabil nu veti ajunge la judecata pentru ca nu au dovezi suficient de solide iar procurorul e indeajuns de inteligent sa isi dea seama de asta.

Oricum, vorbiti cu avocatul si data viitoare porniti-va telefonul pe inregistrare audio si anuntati-i de acest lucru. In cele mai multe cazuri va face minuni (cu conditia sa aveti dreptate).
Răspuns la discuția Plangere penala politist rutiera
Trebuia formulata atunci o contestatie la procesul verbal intocmit. In cadrul procesului instanta ar fi putut cere verificarea metrologica.

Acum... a cam trecut termenul iar un proces penal va va consuma resursele financiare si timpul in mod inutil.

Ca persoana deja in proces cu Brigada Rutiera va pot spune ca nu e necesar sa mentionati toate povestile acolo ci doar: "Nu sunt de acord". Apoi semnati ca ati luat la cunostinta si faceti plangerea mai departe.

Sfat: NU mai cereti buletinul metrologic, ordin de deplasare sau mai stiu eu ce, mai rau ii enervati. Asta este o prostie debitata de media. Daca sunteti vinovati nu mai cautati scuze, adevarul e cea mai buna aparare. Dar daca aveti dreptate, atunci mergeti pana in panzele albe, dar intr-un proces cu instanta, nu de fata cu ei.

M-a prins radarul cu 72km/h pe segment de drum cu limita de 50km/h. Si cu toate astea m-au iertat, doar un avertisment, pentru ca le-am spus ca nu credeam ca e vreun echipaj acolo si ma grabeam sa ajung acasa la 1 noaptea. Si nici vreo atentie nu le-am dat.

Buna seara,

Trebuie lamurit acest aspect: service autorizat. Autorizat de catre cine?! De catre producatorul marcii si RAR? Sau doar de catre RAR si e un service multimarca fara legatura cu vreun producator? Pentru ca daca e legat de un anume producator, mergeti mai departe catre acel producator.

Acum revenind la informatiile transmise de dumneavoastra.

1. La momentul prezentarii in service vi se face o constatare, un deviz de reparatie musai scris pe care il acceptati sau nu.

2. In baza acceptului scris, se face reparatia, se emite factura si certificatul de garantie. Garantia acopera piesa in sine si manopera. Garantia este in termen de xx luni de la data reparatiei.

Prin certificatul de garantie trebuie sa vi se aduca la cunostinta termenul de garantie al piesei si sa luati cunostinta de el prin semnatura. Chiar daca e de 1 luna, fiind piesa SH tot trebuie mentionat.

3. NU va bazati pe acei angajati, isi vor pierde painea sustinandu-va. Si nimeni nu se baga.

4. Amenintarile cu bataia si omorul intra in alt domeniu si fara dovezi solide... doar puteti depune o plangere la politie fara prea mari sanse de reusita.

Acum eu nu am inteles foarte clar filmul evenimentelor. Daca ati ales o piesa SH inseamna ca e un ambreiaj cu masa dubla, altfel nu ar avea sens restul fiind piese ieftine chiar de noi.

Rulmentul de presiune face zgomot, corect, dar acel zgomot apare doar cand este pedala necalcata si cutia de viteza este la punctul "mort". Cand apesi pe pedala de ambreiaj, acel zgomot dispare. Poate pompa tine in tensiune pedala si nu lasa cursa completa la ambreiaj, nu imi dau seama. Asta ar fi o cauza comuna, desigur, acel zgomot poate aparea din mai multe cauze.

La aceasta noua reparatie, trebuie musai alt deviz prin care vi se aduce la cunostinta defectul.

Cu aceste acte, reclamatie ANPC si RAR. Lasati-i pe ei sa rezolve cazul si luati-va masina de acolo, acel service e un service de carpaci, nu de mecanici.



As dori sa va dau o solutie legala dar din pacate nu pot, lucrurile sunt extrem de complicate.

Va pot spune ce am patit eu la parintii mei la un bloc in Sect 3 si poate va formati o idee despre ce trebuie sa faceti ca sa reporniti apa calda si caldura.

Apa calda a fost sistata de cateva ori pana acum acolo. Caldura inca nu. Exista o restanta de aproximativ 80.000 de lei la RADET + aproximativ 27.000 de lei restanta la ENEL + aproximativ 20.000 de lei restanta la Apa Nova. Situatia e dezastruoasa, plangere la politie, dosare penale, etc.

1. Solutia de moment ar fi sa mergeti ca asociatie la RADET si sa discutati despre o reesalonare a platii, ei asa au facut si au dat drumul la apa calda. Va asumati in scris ca platiti la data de xx suma de xx lei. Dar trebuie sa va tineti de calendar.

2. Plangerea la politie e cam ca o frectie de lemn. Politia a cerut expertiza contabila... iar expertiza contabila nu se poate face pentru ca fostul administrator nu a predat documentatia si nici nu vrea zice ca i-a fost furata. Plangerea a fost facuta anul trecut in noiembrie si pana acum nu avem nicio solutie.

3. S-a hotarat ca toti locatarii sa plateasca iarasi cotele pana la recuperarea pagubei ca sa se poata respecta calendarul de reesalonare.

@marius_cretoiu - Daca legea este deficitara asta nu inseamna ca trebuie sa o abuzam.

Toti angajatii trebuie sa beneficieze de un numar de zile egal altfel nu ar fi nici moral si nici constitutional.

Nu se precizeaza nicaieri daca respectivele 2x3 zile inlocuiesc zilele libere definite explicit (Pastele, etc.) sau se adauga acestora.


OFFTOPIC:
Dupa cum spuneti chiar dumneavoastra aici: "daca ortodocsii ar calcula data zilei de Pasti corect..." ...... "Ar fi culmea ca peste 1,8 miliarde de crestini (catolici, lutherani, evanghelici, reformati s.a.) sa greseasca iar sub 300 milioane de ortodocsi sa tina aceste sarbatori corect"

as putea intelege ca ortodocsii sunt mai saracuti cu duhul asa.

O seara buna.