avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters377091

Activitate ContSters377091

Răspuns la discuția Testament la modul general
Buna ziua!

Nu aveti nevoie de vreun document al respectivei persoane. Trebuie sa indicati in cuprinsul testamentului elementele care sa permita identificarea acesteia: nume, prenume, C.N.P., domiciliu etc.

Toate cele bune!

Iacob Buga
Buna ziua!

Art. 268 alin. (1) din noul Cod fiscal stabileste urmatoarele:
"(...) Din punctul de vedere al taxei sunt operaţiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) operaţiunile care, în sensul art. 270-272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 275 şi 278;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 269 alin. (1), acţionând ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 269 alin. (2) (...)".


Aceste conditii sunt indeplinite in situatia prezentata de Dvs. in conditiile in care:
1. prestati un serviciu cu plata in sensul art. 271 alin. (1) din noul Cod fiscal;
2. acest serviciu este prestat in Romania date fiind prevederile cuprinse in art. 278 alin. (3) din noul Cod fiscal si tinand cont de obiectul indicat;
3. sunteti o persoana impozabila in sensul art. 269 alin. (1) din noul Cod fiscal in conditiile in care desfasurati o activitate economica in mod independent;
4. prestarea serviciilor rezulta din activitatile unui prestator de servicii.

Prin urmare, activitatile pe care le descrieti constituie operatiuni supuse taxei pe valoare adaugata.

Toate cele bune!

Iacob Buga
Răspuns la discuția Testament la modul general
Buna seara!

Art.1055 din noul Cod civil stabileste urmatoarele:
"Legatul universal este dispoziţia testamentară care conferă uneia sau mai multor persoane vocaţie la întreaga moştenire".

In considerarea acestei dispozitii legale, nimic nu va impiedica sa intocmiti un testament care sa cuprinda un asemenea legat.

Toate cele bune!

Iacob Buga
Răspuns la discuția lipsa calitatii procesuale
Buna ziua!

Trebuie sa formulati o intampinare in cuprinsul careia sa invocati exceptia lipsei calitatii procesuale pasive.

Potrivt art. 36 din noul Cod de procedura civila, „(...) calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii (...)”.

Conform art. 2009 din noul Cod civil, „mandatul este contractul prin care o parte, numită mandatar, se obligă să încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte părţi, numită mandant”.

Potrivit art. 2011 din noul Cod civil, mandatul poate fi cu sau fara reprezentare.

Contractul de mandat incheiat este cu reprezentare, i. e. actul juridic a fost incheiat in numele si pe seama mandantului.

Prin urmare, drepturile si obligatiile izvorate din acest contract s-au nascut direct in patrimoniul mandantului.

In aceste conditii, raportul juridic litigios exista intre cumparator si vanzator, mandatarul fiind o persoana lipsita de calitate procesuala pasiva.

In considerarea celor indicate mai sus, invocati exceptia lipsei calitatii procesuale pasive si, in temeiul art. 40 alin. (1) din noul Cod de procedura civila, solicitati respingerea actiunii formulate impotriva Dvs. ca fiind introdusa impotriva unei persoane lipsite de calitate procesuala.

Anexati inampinarii respective o copie certificata pentru conformitate cu originalul a procurii.

Toate cele bune!

Iacob Buga

P.S. In formularea raspunsului, am pornit de la premisa ca cele relatate de Dvs. au avut loc dupa data de 01.10.2011.
Buna ziua!

Art. 21 alin. (1) din noul Cod de procedura fiscala stabileste urmatoarele: "dreptul de creanţă fiscală şi obligaţia fiscală corelativă se nasc în momentul în care, potrivit legii, se constituie baza de impozitare care le generează".

In conditiile in care, in situatia prezentata, nu se realizeaza venituri, baza de impozitare nu exista, in consecinta, neexistand nici dreptul de creanta si nici obligatia fiscala, fiind lipsit de relevanta daca societatea administrata inregistreaza sa nu profit.

Toate cele bune!
Buna ziua!

Rezoltiunea este sanctiunea care intervine in cazul in care debitorul nu-si executa obligatiile asumate in maniera convenita.

In acest caz, creditorul poate declara rezolutiunea unilaterala a contractului prin intermediul unei notificari scrise, notificare care va fi inscrisa si in Cartea funciara.

In afara de conditia enumerata in primul paragraf, este necesar ca partile sa fi convenit in acest sens ori debitorul sa fie de drept in intarziere sau acesta sa nu-si fi executat obligatia in termenul fixat cu ocazia punerii in intarziere.

Prin urmare, daca debitorul Dvs. nu si-a executat in mod corespunzator o obligatie contractuala si presupunand ca nu este de drept in intarziere, trebuie sa procedati la punerea lui in intarziere, acordandu-i un termen de executare, si, in ipoteza in care nu-si executa obligatia in termenul acordat, veti putea proceda la declararea unilaterala a rezolutiunii.

Toate cele bune!
Bună ziua!

Art. 81 alin. (5) din Codul muncii prevede următoarele:
„(...) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele (...)”.
Prin urmare, angajatorul trebuie să-și execute toate obligațiile contractuale asumate.

În ceea ce privește „medicina muncii”, art. 186 din Codul muncii stabilește următoarele:
„(...) Angajatorii au obligaţia să asigure accesul salariaţilor la serviciul medical de medicină a muncii (...)”.

La muți ani și toate cele bune!
Buna ziua!

Potrivit art. 67 alin. (6) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, „(...) judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau completul în faţa căruia s-a formulat recuzarea, cu participarea judecătorului recuzat, se pronunţă asupra măsurilor preventive (...)”.

La mulți ani și toate cele bune!
Răspuns la discuția Concediu crestere copil tata
Bună ziua!

1. Potrivit art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 111/2010, durata concediului se calculează prin raportare la vârsta copilului. În consecință, și concediul ar trebui să fie acordat încă de la data nașterii copilului dacă i se solicită acest lucru angajatorului date fiind și dispozițiile art. 51 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 și art. 25 alin. (1) teza I din O.U.G. nr. 111/2010.

2. Art. 23 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 instituie dreptul asiguratelor la aceste concedii. Dacă alegerea este determinată de avantajele financiare, atunci soția Dvs. poate profita de cele 63 de zile dinainte de naștere potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 urmând ca Dvs. să obțineți concediul pentru creșterea copilului și calcularea indemnizației încă de la data nașterii copilului potrivit art. 15 alin. (1) lit. b) din O.U.G. nr. 111/2010 dat fiind faptul că nu îndepliniți condițiile necesare pentru a beneficia de concediul de maternitate. Cu toate acestea,
nu trebuie să omiteți faptul că, dat fiind faptul că și soția Dvs. îndeplinește condițiile pentru acordarea acestui concediu, în considerarea dispozițiilor cuprinse în art. 11 din O.U.G. nr. 111/2010, dacă ea nu optează pentru min. o lună din durata acestuia, acest drept nu vă poate fi transferat Dvs. pentru ca să beneficiați de întreaga durată prevăzută de lege.

3. Problema este că O.U.G. nr. 158/2005 nu stabilește decât modul de calcul a indemnizației pentru situația în care se solicită acordarea concediului de 2 ani - art. 2 alin. (3): 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni fără a fi mai mică de 1,2 ISR și mai mare de 2,4 ISR. Potrivit art. 33 ind. 1 din Legea nr. 76/2002, ISR=500 de lei. Legea nu prevede condițiile enumerate de Dvs.

4. Art. 23 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005 stabilește următoarele:
„Fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”.
Singura metodă de calcul prevăzută de acest act normativ am indicat-o mai sus.

5. În condițiile în care, potrivit Legii nr. 210/1999, acesta este un concediu plătit, preferabil ar fi să profitați de cele 15 zile lucrătoare după care să-l solicitați pe celălalt.

Toate cele bune și la mulți ani!
Răspuns la discuția Impozit pe cladiri
Buna ziua!

Vor fi aplicabile regulile generale prevazute de art. 457 în condițiile în care, din ce înțeleg, cheltuielile ocazionate sunt suportate de o altă persoană decât cea care desfășoară activitatea economică.

Cu toate acestea, va sfătuiesc să analizați și normele metodologice de punere in aplicare a noului Cod fiscal în condițiile în care este puțin probabil să fie imposbilă distingerea între cele două categorii de spații. Acestea sunt disponibile pe următoarea adresă: [ link extern ]

La mulți ani și toate cele bune!