avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Activitate gabikov

Activitate gabikov

Cred ca exista undeva un curs, un forum al celor din conducerea unui bloc, deoarece si mie mi s-a intimplat ceva asemanator. La o adresa-solicitare scrisa catre presedintele asociatiei (si nu este prima!), privitoare la raportul financiar pe anul 2015 si bugetul pe 2016, am primit un raspuns scris (cu copie la primarie), cum ca acel raport a fost postat la avizier (uitind insa mentioneze ca raportul se refera doar la perioada cuprinsa intre 30 noiembrie-31 decembrie 2015). Dupa care, urmeaza o serie de amenintari cu un proces pentru o asa-zisa "defaimare". Si eu as avea nevoie de un sfat in aceasta problema. La ce anume se refera presedintele asociatiei cind foloseste cuvintul "defaimare"? Faptul ca soliciti sa fii informat cu privire la situatia de ansamblu a asociatiei (situatie care nu a fost prezentata, de facto, nici in sedinta de adunare generala) reprezinta o defaimare? Faptul ca vrei sa stii cum anume se cheltuiesc banii din fondurile de reparatii si rulment reprezinta o defaimare? Spre exemplu, in afara de cheltuielile pe beneficiar din lista de intretinere, unde sunt trecute sumele corespunzatoare unei lucrari de inlocuire de teava, de la luna la luna fondul de reparatii scade vazind cu ochii, fara sa ni se spuna pe ce anume. Daca soliciti informatii privitoare la bugetul aprobat pe anul 2016 (ca sa-ti dai tu seama pe ce s-ar fi putut cheltui), raspunsul vine la fel de prompt: este o dovada de ura. Concluzia dinsilor este ca eu nu conosc prevederile legii, ca nu sunt obligati sa imi puna la dispozitie asemenea informatii si pe viitor imi vor ignora solicitarile. Cum se poate gestiona o situatie de acest gen? Bineinteles, pe ce articol al legii 230/2007, se poate baza raspunsul pe care l-am primit? Ce articol din lege as putea eu invoca pentru a mi se pune la dispozitie informatiile solicitate?
Multumesc pentru raspuns. Nu sunt un obisnuit al "locului". Pun cite o intrebare cind am vreo nelamurire. Am observat ca ati raspuns si de aceea am mai discutat problema si pe un mesaj privat (total neinspirat, dupa cum am observat, si pentru care imi cer scuze). M-am uitat si la ceilalti proprietari si, dupa cum spuneam, DOAR cei care platesc ca si mine, prin virament bancar, sunt "taxati" pe lista de intretinere, (la cheltuieli pe beneficiar). Intrebarea mea este: acest procedeu este acoperit legal (exista vreo prevedere a asociatiilor de proprietari privitoare la aceasta problema)? Daca da, nu-i tocmeala, ma conformez. Daca nu, atunci ne aflam in fata unui abuz?
Da, exact asa se intimpla, la momentul efectuarii viramentului bancar din contul meu in contul asociatiei mi se percepe un comision. DAR, la urmatoarea lista de intretinere afisata la avizier, mi se percepe o suma (la capitolul cheltuieli pe beneficiar) mica, e adevarat, dar mi se calculeaza de catre asociatie cu specificatia ca este pentru operatiuni bancare pentru ca platest prin virament bancar. M-am gindit ca ei trebuie sa soata banii si sa plateasca furnizorii iar la extragere se percepe comision bancar. Dar de ce sa il platesc si pe acela tot eu? Exista o lege care prevede asa ceva???
Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei datorate din contul personal in contul asociatiei de proprietari. La efectuarea transferului, se opreste un comision bancar, din contul celui care face transferul. Asociatia de proprietari primeste in contul sau sumele remise. Firesc, pentru accesarea fondurilor, si banca asociatiei de proprietari opreste un comision. ESTE CORECT/LEGAL ca acest comision de operatiuni efectuate de Asociatia de proprietari sa fie suportat tot de catre proprietarul care plateste intretinerea prin virament bancar? Este normal ca pentru o suma de bani (c/v intretinerii), care poarta doua comisioane - unul de la banca de unde pleaca, altul de la banca unde intra - cel care achita intretinerea sa suporte ambele comisioane bancare?
Daca in contractul de vinzare-cumparare al unui apartament nu se regaseste trecut anul constructiei locuintei, unde se poate afla aceasta informatie? Mentionez ca este cunoscut de catre locatarii mai vechi cum ca blocul s-a dat in folosinta in decada 1960-1970, avind prezumat ca an de constructie 1966. Cum se poate afla cu exactitate anul constructiei?
La parterul unui condominium, un proprietar a avut inchiriat apartamentul unui cabinet medical. La momentul inchirierii, chiriasul a obtinut de la toti locatarii acelei scari acordul de schimbare a destintiei din spatiu de locuit in cabinet medical. Dupa aproape 7 ani de functionare, proprietarul vinde apartamentul catre chirias. Fara nicio reclamatie din partea vreunui locatar al acelei scari, intr-o adunare generala a proprietarilor se propune si se ia hotarirea ca noul proprietar (cabinetul medical) sa nu mai aiba acces la partile comune, cei care vin la cabinet sa nu mai foloseasca scara blocului drept cale de acces, prin urmare sa-si faca o intrare separata, alaturi de intrarea in scara, prin spargerea zidului blocului si transformarea unei camere in cale de acces la cabinet. Va intreb daca acest lucru este legal? Tinind cont ca nu este un perete de balcon ci un perete de camera, tinind cont si de faptul ca blocul nu a fost proiectat sa aiba spatii comerciale la parter (deci cu intrari separate, altele decit pe scara principala), zidul ce urmeaza a fi darimat nu afecteaza structura de rezistenta a blocului?
Răspuns la discuția Separare asociatie de proprietari
Exista in legea 230/2007 capitolul II, art. 5, aliniatul 2 care stipuleaza: (2)In cladirile de locuinte cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care nu exista o proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata.
Asadar, spre exemplu, daca accesul pe terasa (acoperisul) blocului se face prin luminatorul aflat la o singura scara NU se poate realiza separarea. Trebuie sa acordati atentie mare la aceste aspecte.
Intr-un condominium, comitetul executiv al asociatiei de proprietari a luat decizia evacuarii apei menajere de la baie cu ajutorul conductei de apa pluviala, prin executarea unei lucrari la subsolul blocului. Este legala o asemenea lucrare si daca nu, carei legi i se opune? Care sunt sanctiunile, daca acestea sunt prevazute in vreo lege?