avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Activitate alentin

Activitate alentin

Buna ziua

As dori sa stiu daca este legal sa aduc din Ucraina in Romania matci de albine pentru propria stupina.
Multumesc.
Buna ziua

Prin raspunsurile dumneavoastra doresc ajut sa ajut o persoana care se confrunta cu situatia de mai jos.
- In incercarea de a depasi autoturismul din fata, se produce un accident rutier din care rezulta doar avarierea autoturismului depasit.
- Conducatorul auturismului depasit suna la 112,
- Politia constata ca soferul care a efectuat manevra de depasire avea o acoolemie in aerul expirat de 0,66.
- Cei doi soferi se inteleg, primul plateste pagubele produse iar al doi-lea nu depune plangere.
- Intre timp se recolteaza sange primului sofer pentru stabilirea alcoolemiei.

Soferul vinovat de producerea accidentului a fost cooperant, asteapta rezultatul de la IML si doreste sa suporte cheltuielile. Ce risca soferul cu alcoolemia daca accepta doar un avocat din oficiu? Nu a mai fost implicat in asemenea accidente, este constient de gravitatea evenimentului si isi recunoaste vina.
Avem urmatoarea situatie:
Un pensionar, 73 ani, fost politist, locuieste la tara intr-un sat linistit, localitatea fiind alta si la o distanta mai mare de 100km decat ceea in care si-a desfasurat activitatea in trecut.

Datorita activitatii trecute s-a ales cu multe amenintari si probleme in trecut, atat pe timpul cat era in serviciu cat si dupa.

In prezent "si-a facut aparitia in sat" o persoana care se gasete destul de des in magazinele in care pensionarul vine sa-si faca cumparaturile, incercand de fiecare data sa-l provoace, explicand pesonalului din magazin, pe un ton pentru a putea fi auzit, "acesta-i informatorul" sau "are o fata la parchet care..", sau intrebandu-l direct pe pensionar "aveti o fata care.. ?".

Ieri a fost apelat pe telefonul mobil. Dupa voce, pensionarul sustine ca este persoana din magazin. I s-a cerut sa confirme daca are o fata care este.. (aceeasi intrebare ca si in magazin).

Pare o absurditate, datorita coincidentelor credem ca aceste evenimente au legatura cu activitatea din trecut a pensionarului.

Este justificata depunerea unei plangeri la politie pentru hartuire? Nu cunoastem persoana, avem doar numarul de telefon.

Multumesc.

In timp ce conduceam masina, fiului meu de 4 ani i se face rau (are rau de miscare/masina, etc.) si caut rapid un loc unde sa trag dreapta. Gasesc, la intrarea intr-o statie de autobuz, in oras. Las motorul pornit si luminile, pornesc si luminile de avarie. Nu cobor din masina, se ocupa sotia de copil. Era ziua, vizibilitate foarte buna, carosabil uscat.

Din spate vine un autobuz, incearca sa intre in statie in fata mea. Reuseste doar ca avariaza masina mea pe partea stanga cu partea lui dreapta/spate.
De cand am intrat in statie si pana la accident au durat intre 2-3 minute.

Se face constatare amiabila, merg la asiguratorul aubobuzului si mi se spune ca dosarul va fi solutionat cu "culpa comuna".

Chiar asa este? Poti lovi o masina si sa nu fie vina ta in totalitate. Ce solutii am?
Locuiesc cu sotia si copilul intr-un apartament (49,67mp, evaluat recent de banca la 55000 euro) din Cluj-Napoca, proprietatea soacrei - doua camere, bucatarie, balcon, baie, hol, etaj 3, bloc din anii 80.

Sotia doreste sa devenim proprietarii apartamentului si ne-am decis sa cumparam prin programul Prima Casa un apartament nou construit, pe numele nostru, pentru singurul ei frate, in localitatea Floresti (langa Cluj-Napoca). Apartamentul din Floresti costa 28000 euro (evaluat recent la 28000 euro) si are 43,56mp + balcon 7,51 - tot doua camere, bucatarie, balcon, baie si hol, etaj 2, bloc 2016.

Valoarea contractului incheiat cu constructorul este de 125033 lei, din care fratele sotiei a achitat avansul de 6698 lei. Diferenta va fi platita curand de catre banca (prima casa).

Acea diferenta va fi platita in rate de catre mine si sotie iar suma totala de platit va ajunge la 180000 lei. Este corect sa plateasca si fratele sotiei o parte din acea diferenta?
Iata aici un calcul [ link extern ]

Lasand la o parte diferenta, unul ditre frati ar trebui sa-i mai plateasca ceva celuilalt?
Multumesc.
Am inmatriculat in 2009 un Opel Vectra vechi cu euro2 adus din Germania. Am platit la trezorerie 700 euro (in lei) taxa pentru inmatriculare. Nu mai detin chitanta. Nu am vandut masina, o folosesc si in prezent.

Vreau sa recuperez taxa conform procedurii de aici www.avocatnet.ro/content/art...

Ce reprezinta taxa care vreau sa o recuperez si pot sa o recuperez daca nu mai am chitanta?
1. taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, actualizată cu indicele preţurilor de consum;
precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale;
2. taxa pe poluare pentru autovehicule, actualizată cu indicele preţurilor de consum, precum şi
dobânzile calculate până la data plăţii integrale;
3. taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, actualizată cu indicele preţurilor de
consum, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale;
4.  valoarea reziduală a timbrului, pentru autovehiculul care a fost scos din parcul auto naţional şi
pentru care s-a plătit taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la
autovehicule.

Va multumesc.