avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Activitate Alo2016

Activitate Alo2016

Buna ziua.
In contract se prevede (model gasit pe internet)
"Obligatiile chiriasului:
- să păstreze curăţenia şi să respecte normele de igienă în interiorul imobilului,
- să restituie imobilul la data expirării contractului sau la încetarea acestuia înainte de termen în condiţiile prezentului contract,
- să despăgubească proprietarul de eventualele daune produse imobilului sau bunurilor din interiorul acestuia din folosinţa sa,"

Nu avem ceva mai concret.
Inteleg ca repararea masinii de spalat si a aparatului de aer conditonat cad in sarcina chiriasului, caci le-a primit in buna stare de functionare (verificat).

Sa prevad in contract pe viitor ca reparatiile curente cad in sarcina hiriasului iar cele capitale in sarcina proprietarului?
Va multumesc.
Pot solicita chiriasului sa achite 50% din costul reparatiilor la electrocasnice sau/si obiecte de mobilier? Pana acum am achitat eu, ca proprietar, reparatiile la aer conditionat si masina de spalat, dar nu am vazut facturi sau chitante. Va multumesc.
@Dapix
Contractele de depozit erau pe termen de 12 luni iar ei mi le-au lichidat singuri dupa 5 luni, e adevarat cu dobanda calculata la zi. Notificare au trimis dar nu am primit-o fiind in concediu. Am primit-o in agentie in ziua inchiderii conturilor dar nu era niciun motiv. Asta ma irita cel mai mult, chiar fac ce vor ei si cand vor cu banii oamenilor?
Tocmai pentru ca eu sunt singura sursa de venit, in cazul in care mi se intampla ceva, sa poata ea sa achite facturi, sa aiba de consum...dar nu sa-mi mosteneasca sora ei banii munciti de mine
Raiffeisen bank mi-a lichidat unilateral depozitele la ei, mi-a blocat cardul si conturile si m-a obligat sa-mi inchid conturile si sa plec de la ei, fara nicio justificare. Eram client la ei de 6 ani. In urma cu cativa ani, cand Raiffeisen nu mai permitea depozite in euro, mi-am mutat sumele in euro la alte 2 banci, care ofereau dobanzi simbolice, dar macar ofereau ceva. In 2022, cand Raiffeisen a inceput din nou sa permita depozitele in euro, am readus acei banii la ei in conturi si am facut depozite. Mi-au cerut documente justificative pentru sursa banilor, dar nu am avut ce sa le ofer, pentru ca nu erau bani nou castigati, ci aceiasi bani pe care ii avusesem la ei. in urma cu cativa ani. Pot sa ii actionez in judecata pentru daune morale si pentru ca mi-au inchis depozitele fara nicio justificare?
Am o casa de vacanta in judetul Neamt. Pot sa inmatriculez in Neamt, pe baza actelor casei, o masina pe care o cumpar acolo (eu pastrand domiciiul in Bucuresti)?
Daca pun niste bani in contul sotiei si in cazul in care mor primul, sora sotiei mosteneste acesti bani, impreuna cu sotia mea si cu copilul nostru? Mentionez ca sotia nu are banii ei, ea nu lucreaza, eu sunt singura sursa de venit la noi. Multumesc.
In DU depusa in Martie 2022 am estimat pentru 2022 impozit pe chirii 864 ron. Pe 19 decembrie 2022 am platit 824 ron din impozit si am solictat compensarea restului de 40 ron cu o plata in plus tot de 40 ron facuta de mine la CASS. A durat 3 luni sa raspunda la solicitare, au facut compensarea impozitului dar dupa ce am depus DU pe 2023 indicand 864 ron ca impozit final pe chirii ca sa inchid/definitivez anul 2022 , mi-au afisat din nou 864 ron ca obligatie la impozit desi tocmai il compensasera. Doar nu o sa platesc de 2 ori acelasi impozit pe acelasi an 2022. Le-am scris din nou, dar nici nu raspund si nici nu revizuiesc cifrele. Ce pot face, unde sa reclam, e un amestec de incompetenta si rea-vointa ha;lucinant?
Răspuns la discuția Declaratia Unica pe 2023
Asta ne intoarce exact la intrebarea mea - iar presupunerea mea ca de fapt NU mai am nimic de completat la Cap 1 - anul 2022 este corecta. VA MULTUMESC PENTRU PRECIZARI.
Răspuns la discuția Declaratia Unica pe 2023
Practic, toate erau finalizate in DU pe 2022 la estimare Deci - si impozitul chirie si CASS erau deja declarate, obligatia de plata stabilita chiar prin DU. In cazul meu, totul e deja chiar platit. la ora asta. Mentiune - chiria in lei. Nimic de regularizat. Investitiile marete sunt niste biete dobanzi bancare deja impozitate si ele.

Asta ne readuce la intrebarea mea initiala - ce sens mai are sa declari in 2023 ca realizat ceva declarat si finalizat in 2022 cand realizatul e la fel cu estimarea? Da, sigur, sa inchizi 2022 cu inca o declaratie.

Oricum, daca venitul realizat era altul mai mare sau mai mic trebuia depusa o rectificare si atunci are sens sa mai declari in 2023 inca o data la concret venitul efectiv realizat, daca e la fel cu cel estimat iar obligatia de plata deja stinsa fiind achitat totul? Intrebare filozofica si nu numai.
Oricum, e o placere sa discuti cu cineva care se pricepe.