avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot solicita chiriasului sa achite 50% din costul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot solicita chiriasului sa achite 50% din costul reparatiilor ...

Pot solicita chiriasului sa achite 50% din costul reparatiilor la electrocasnice sau/si obiecte de mobilier? Pana acum am achitat eu, ca proprietar, reparatiile la aer conditionat si masina de spalat, dar nu am vazut facturi sau chitante. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ana Seinea , Avocat 16:33, 19 Septembrie 2023
Buna ziua, de regula, reparatiile care sunt necesare pentru a mentine bunul in stare corespunzatoare de utilizare, reparatiile capitale sunt in sarcina proprietarului. Aici sunt avute in vedere reparaţiile ce ţin de conservarea imobilului, degradari cauzate de un caz fortuit, viciile de constructie ale imobilului etc.
Reparatiile locative (schimbarea unei garnituri la o chiuveta etc.) sunt in sarcina chiriasului, in lipsa unei stipulatii contrare.
Cum sunt reglementate reparatiile locative in contractul dumneavoastra?
Buna ziua.
In contract se prevede (model gasit pe internet)
"Obligatiile chiriasului:
- să păstreze curăţenia şi să respecte normele de igienă în interiorul imobilului,
- să restituie imobilul la data expirării contractului sau la încetarea acestuia înainte de termen în condiţiile prezentului contract,
- să despăgubească proprietarul de eventualele daune produse imobilului sau bunurilor din interiorul acestuia din folosinţa sa,"

Nu avem ceva mai concret.
Inteleg ca repararea masinii de spalat si a aparatului de aer conditonat cad in sarcina chiriasului, caci le-a primit in buna stare de functionare (verificat).

Sa prevad in contract pe viitor ca reparatiile curente cad in sarcina hiriasului iar cele capitale in sarcina proprietarului?
Va multumesc.
Buna ziua, conform legii, oricum aceasta este "distribuirea" reparatiilor, insa pentru evitarea oricaror dubii/interpretari, da, puteti pe viitor sa includeti aceasta prevedere in contracte. Modelele de contracte de pe internet sunt destul de simpliste si de multe ori, lacunare.
De asemenea, sa aveti in vedere sa incheiati si proces-verbal de predare - primire, atat la predarea apartamentului catre chirias, cat si la preluarea apartamentului de la chirias, la incetarea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli curente la imobil inchiriat memelita memelita Buna ziua, Am câteva cheltuieli pe care nu știu cum sa le interpretez. 1. Am un wc din 2012 care la închiriere arata bine, întreținut, insa la 1,6 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli locative mccurta mccurta Buna ziua Am citit discutia aceasta si este mai veche. Am inteles ca s-ar fi shimbat legea (de la data acestor discutii)? Din cate citesc aici sunt si ... (vezi toată discuția)
Reparatii si diverse alte chestii in cazul unei inchirieri miki3 miki3 As dori sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul unui apartament inchiriat in cazul in care se intampla urmatoarele chestii neplacute si care ar trebui sa fie ... (vezi toată discuția)