avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Activitate alfa19

Activitate alfa19



raluk0207 a scris:

1. Da, trebuie incheiat un act de partaj, in timpul casatoriei, in urma caruia bunurile sa fie atribuite sotiei.
2. Conventiile matrimoniale produc efecte pentru viitor.
Ele nu modifica regimul bunurilor, decat in cazul comunitatii conventionale prin care se transforma un bun din propriu in comun.
Invers, din comun, in propriu, prin conventie matrimoniala, nu se poate.
Nu am inteles exact intrebarea dvs...
Daca vorbim de un partaj succesoral (succesiune= deces), la care "moment prezent" va referiti?


------------------
In prezent, adica daca nu s-ar face conventie de partajare cu bunuri achizitionate dupa casatorie de catre sotie - Multumesc frumos!

Casatorie in noiembrie 2011. Comunitate legala.
1. Sotia a achizitionat in timpul casatoriei un spatiu comercial si un autoturism.
Dorim ca aceste bunuri sa fie trecute doar in proprietatea sotiei. Este posibil legal? Daca da, ce trebuie facut? ce acte ar fi necesare?

2. Sotia poseda dinainte de casatorie un apartament. Sotul poseda dinainte de casatorie un alt apartament, Actualmente acesta din urma este stabilit ca resedinta comuna legala la starea civila.
Intrebarea este: In caz de deces al unuia dintre soti, cum se face partajul succesoral a bunurilor: A) la momentul prezent; B) dupa semnarea unei Conventii modificata conf. pct. 1?
Cu multumiri!
Va multumesc, dl Gabriel K. K., e clar.
S-ar schimba situatia cu ceva daca actele de proprietate, aflate in curs de intocmire, ar avea pe ambii soti titulari cu drepturi egale?
Se construieste o casa a familiei, la a 2-a casatorie. Fiecare avem cate un copil din prima casatorie si cate o mama.
1. Ce drepturi are sotul/sotia aupra casei, terenului si bunurilor comune daca celalalt decedeaza?
2. Daca unul din soti doreste sa vanda celuilalt dreptul asupra bunurilor lui, sunt necesare acorduri ale rudelor mentionate?
3. Ar fi de preferat pct 2 in locul unei tranzactii de mostenire dupa decesul unuia dintre soti?

Intrebarile sunt formulate in scopul evitarii stresului atunci cand ramane un singur sot si ar urma supliciul partajarii mostenirii.
Multumesc
Joha a scris:

Dreptul de preemptiune legal este clar stabilit.De exemplu la vanzarea de imobile monumente istorice, la vanzarea de terenuri agricole extravilane, la vanzarea de terenuri forestiere..
Dvs ce bun imobil aveti?
Ati incheiat cu fratele dvs o conventie sau in tranzactia judiciara ati stabilit dvs cu fratele un drept de preemptiune?


Nu am incheiat cu fratele meu o conventie referitoare la vreun drept de preemptiune. Am incheiat doar tranzactia de partaj a bunurilor (casa si terenuri). Fratele meu insa a devenit prin partaj totodata si unul dintre partile invecinate. Intrebarea mea este dubla:
1. daca Hotararea instantei pt partajarea bunurilor mostenite de la parinti,purta nd semnatura defunctului, ramane valida?
si a 2-a:
2. daca mostenitorii lui au drept de preemptiune, atunci cand eu pun in vanzare aceste bunuri, si in ce conditii juridice (ca vecin) MULTUMESC!!!
alfa19 a scris:

In urma dezbaterii succesorale dupa decesul parintilor, instanta judecatoreasca a pronuntat hotarare definitiva privitor la bunurile mostenite de frati. Acum, dupa decesul fratelui, cum functioneaza aceasta pronuntare definitiva? Dar dreptul de preemptiune a mostenitorilor lui, aflati in vecinatate cu terenul si casa pe care eu, ca sora a defunctului, intentionez sa le pun in vanzare? Multumesc pentru raspunsuri.


In cazul meu, ca urmare a vrerii mele de instrainare a bunurilor imobile mostenite legal, intervine acest drept de preemptiune pentru vecini; unul dintre acestia este familia fratelui defunct cu care nu am incheiat nicio conventie. Pe de alta parte, daca Hotararea definitiva poarta semnatura defunctului frate ca parte in tranzactia inclusa, atunci mostenitorii lui se substituie in parte de drept fata de tranzactia deja legala si functionala? Aceasta Hotarare mai are validitate de act de proprietate? Multumesc
In urma dezbaterii succesorale dupa decesul parintilor, instanta judecatoreasca a pronuntat hotarare definitiva privitor la bunurile mostenite de frati. Acum, dupa decesul fratelui, cum functioneaza aceasta pronuntare definitiva? Dar dreptul de preemptiune a mostenitorilor lui, aflati in vecinatate cu terenul si casa pe care eu, ca sora a defunctului, intentionez sa le pun in vanzare? Multumesc pentru raspunsuri.
Recasatoriti, copii de ambele parti. Fiecare din soti detinem imobile dinaintea casatoriei noastre si dorim sa le vindem copiilor cu clauza viagera de uzufruct. Locuim in apartamentul sotulu in acest moment. Eu detin un apartament in care locuieste unul dintre copii + o casa mostenita de curand de la parintii defuncti in care locuieste al doilea copil.

Este posibila vanzarea cu uzufruct a celor 3 imobile. Daca da, in ce conditii?
Multumesc mult.
Buna ziua!

In vederea derularii in parteneriat cu organizatorul principal a unui concurs cu taxa de participare, in contul entitatii noastre au intrat unele sume, inainte de incheierea oficiala (semnare, parafare) a unui acord. La acest moment dorim ca aceste sume sa fie returnate depunatorului sau transferate organizatorului principal, dat fiind si timpul foarte scurt pana la eveniment in care nu mai putem regla relatia cu organizatorul principal.

Intrebare: Cum este legal sa procedam?
a. In cazul returnarii catre persoanele care au trimis taxele in contul entitatii noastre
b. In cazul transferului catre organizator principal - optiune preferata de noi fiind mai putin complicata (cel putin aparent)
Exista o legislatie care ne poate fi de ajutor si care este aceasta, astfel incat inregistrarea evidenta noastra contabila sa fie facuta corect?

Multumim anticipat.
Buna!

In vederea desfasurarii unui festival in parteneriat cu o institutie bugetara trebuie sa stipulam clauzele in Acordul/protocolul de parteneriat. Aceasta activitate este in conformitate cu statutul nostru.

Intrebari:
1 putem face incasari de la concurenti sub forma de taxa/contributie concurs, sau taxe publicitate?
2. Putem achita facturi (chirie sala), face remunerare colaboratori, valorificare fotografii realizate in timpul activitatii, vanzare reviste proprii etc.

Daca exista legislatie de ultima ora privind codul fiscal al ONG nonprofit va rugam sa ne-o specificati.
Multumim.