avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate askator

Activitate askator

este definitiva hotararea judecatorului conform Legea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, Art. XVIII., alin. 39:
La articolul 278^1, alineatele 10 si 13 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 este definitiva."

Dar totusi cum ramane cu citarea mea si cu informarea mea despre existenta procesului?
De unde stiu eu ca judecatorul a primit de la procurori dosarul complet, cu toate probele, din moment ce nu m-a informat si nu m-a citat nimeni?
Cum poate judecatorul sa judece o cauza fara a informa, cita si ascuta petentul?
Contestatia mea a fost trimisa catre Curtea de Apel catre prim-procuror, in baza dreptului meu la petitie, fara a face referire la art 278^1 C.P.P.. Prim-procurorul a inteles sa incadreze contestatia mea la acest punct si sa o inainteze, impreuna cu dosarul (sau acea parte din dosar aleasa de el) catre Curtea de Apel. Din moment ce eu nu am stiut de existenta acestui proces si nu am fost citata, de unde a stiut judecatorul ca judeca avand toate probele si nu doar cele prezentate de procurori?
Buna ziua,
ca raspuns la
"plângere împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată (art.278 ind.1 C.p.p.)" formulata de mine
am primit de la curtea de apel urmatoarul raspuns:
"Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenta împotriva Rezoluţiilor nr. ... din .... şi nr. .... din .... ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, pe care le menţine. Obligă pe petenta ..... să plătească statului suma de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de ..... "

In fapt, impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale dispusa de procuror,
si confirmata, de catre prim procuror (in urma contestatiei mele),
am adresat o plangere catre procuratura,
care mi-a raspuns ca a indreptat contestatia si dosarul catre Curtea de Apel.
De la Curtea de apel am asteptat sa fiu citata sau macar informata despre judecarea
contestatiei mele, (in vederea angajarii unui avocat care sa imi reprezinte interesele).

Conform Art. 278/1:
Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, respectiv:
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.

Mentionez ca nu am primit nici o citatie, nu am stiut nimic despre judecarea
de catre instanta a plangerii mele.

Conform: Art. 278/1:
Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, respectiv:
(10) Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.


In sentinta pe care am primit-o eu in urma unui proces despre care
nu am stiut ca a avut loc scrie "Definitiva", si ca trebuie sa platesc suma de 100 lei.
Deci nu pot ataca cu nici un recurs, cum prevede 278/1.

Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac.
Prevederile 278 de mai sus sunt informative, instanta nu trebuie sa respecte procedura?
Multumesc.

In fapt, in cazul de baza, procurorul a decis neinceprea urmaririi penale
luand in considerare afirmatiile persoanei impotriva careia am depus
plangerea penala, tragand
concuzii in cauza fara a le sustine prin nici o proba,
asa numitele probele aduse in cauza de cel impotriva caruia am depus
plangere sunt false.
Sa depun plangere pentru fals si uz de fals?

In esenta am atacat abuzul unui executor judecatoresc in efectuarea unei
executari silite fara respectarea procedurilor legale, si in toate imprejurarile
mi se raspunde ca executorul este parte pasiva, desi actiunile lui in mod direct
ii aduc castig de cauza lui (de exemplu in urma plangerii mele executorul
a redus cu de la sine putere suma pe care creditorul pretindea ca i-o datorez
- 95% din suma constand in onorariul executorului) la jumatate.
De exemplu: in rezolutia de NUP se vorbeste despre o somatie trimisa mie
care ar fi fost refuzata de primire cu semnatura, proba de care eu nu stiu
si nici nu am refuzat vreodata sa primesc vreun document.
Retragerea amiabila probabil ar imbraca forma unei cesiuni de parti sociale.

Insa retragerea pe calea instantei este privita tot ca o cesiune?
Daca actionarul majoritar nu doreste / nu vrea sa preia partile sociale la pretul stabilit de un evaluator independent si instanta de judecata?
In cazul retragerii (unilaterale) pe cale judecatoreasca cine trebuie sa achite contra-valoarea echivalentului partilor sociale: societatea comerciala sau actionarul majoritar? Initial capitalul, respectiv aportul, a fost facut in firma nu dat de asociatul minoritar celui majoritar, la retragere nu tot firma ar trebui sa returneze? Daca nici unul nici altul (nici societatea nici asociatul majoritar) nu dispun de resurse ce urmeaza?
multumesc pentru raspuns
(nu m-ati indispus deoarece era deja indispus, dat fiind ca am consultat mai multe despre speta si... nu am prea gasit lucruri favorabile).
va rog sa imi dati cateva detalii:

la punctul 2: administratorul sa se opuna la ce? avand puteri depline poate lua decizia vanzarii fara informarea asociatilor, astfel incat minoritarul nici nu va sti cand si daca sa ceara evaluarea. odata vanzarea parafata evaluarea nu este tardiva, isi mai are rostul?

"- re-evaluarea patrimoniului existent, prin intermediul unui evaluator independent;"
aceasta re-evaluare va avea si o expreise reflectata in contabilitate? evantual in capitalul social?

la pct. 5:
- divizarea nu se poate fara acord; dar dizolvarea? in paralel exista si neintelegeri pe care le consider majore.
- in cazul in care evaluatorul independent respectiv instanta stabileste o valoare si aceasta valoare nu se achita, actionarul majoritar motivand ca nu are de unde, iar firma nu are capital numerar ce se intampla? se rezolva la calendele grecesti?
situatie: societatea nu are capital (bani). patrimoniul depaseste foarte mult capitalul social. (ex: capitalul social este 10.000 RON iar firma detine un imobil care se poate evalua la 300.000 euro). in caz de retragere ce se intampla? asociatul minoritar retras ... primeste n x 10.000 RON? Iar daca nu , si se face o evaluare si asociatul ramas refuza sau pretinde ca nu are de unde plati, si nici firma nu are de unde ce se intampla?
Răspuns la discuția Majorare de capital
Ce inseamna "cu votul tuturor asociatilor (regula unanimitatii)"?
Adica: asociatul minoritar este prezent la AGA, dar se opune majorarii.
Voteza contra, impotriva, dar, fiind minoritar mai conteaza?
Se poate sau nu opune majorarii capitalului social?
Sau, daca este prezent, cum sa se opuna? Sa nu voteze?
Multumesc pentru raspunsuri.
Societate comerciala:
Istoric:
1. Infiintare: Societatea se infiinteaza ca S.A. prin divizare dintr-un S.A. mai mare (fost de stat). Cu ocazia divizarii (prin proiectul de divizare, judecatorie, reg.com.) societatea nou infiintata (S.A.) primeste in patrimoniu un imobil; valoarea contabila a imobilului si terenului aferent este acceasi cu capitalul social al S.A-ului infiintat/rezultat din divizare. Acesta este intregul patrimoniu al firmei (care este si capitalul social societatea nedispunanad in urma divizarii de nici un alt activ sau bunuri/sume de bani). Capitalul social este aproximativ 30.000 lei si corespunde valorii contabile a imobilului si terenului. Valoarea de piata a imobilului este substantial diferita (mai mare) de valoarea contabila.
2. Vanzare: prin vanzarea actiunilor (cesiune) catre o persoana fizica S.A. -ul se transforma in SRL cu unic asociat (si administrator). (persoana fizica era straina ocazie cu care s-a facut si exprimarea in valuta a capitalui social). Vanzarea (cesiunea) actiunilor S.A.-ului s-a facut la un pret superior valorii nominale, ( pe baza de contract legalizat la notar), respectiv cu 100.000 euro (aproximativ valoarea de piata la data cesiunii a imobilului din patrimoniul societatii - practic s-a vandut imobilul -cu tot cu firma- evitandu-se plata TVA, actiunile nefiind purtatoare de TVA). Acest lucru nu se reflecta nicaieri in contabilitate, societatea nu a facut niciodata reevaluarea imobilului.
3. Cesiune: dupa o perioada de functionare ascociatul se retrage din firma si cesioneaza partile sociale catre doi asociati, o societate comerciala (straina) (80%) si o persoana fizica (romana) (20%). Cesiunea s-a facut la valoarea nominala. Cu ocazia aceasta se numeste si un nou administrator cu puteri depline (putand instraina inclusiv bunurile imobile ale societatii).
Tot timpul capitalul social al societatii a ramas nemodificat, si nu a fost facuta nici o reevaluare.

Intrebari:
1. Imobilul, datorita modului de infiintare al firmei (respectiv divizare), este capital social (sau aport in natura la capitalul social)? Are acest imobil un regim aparte fata de un oarecare alt bun din patrimomiul firmei (eventual un alt imobil) daca este capital social/aport la capital social?

2.In aceste conditii: imobilul poate fi instrainat (vandut) de catre administrator fara hotararea asociatilor? La orice valoare?

3. Asociatul majoritar (societatea comerciala, 80%) poate decide instrainarea imobilului la orice valoare chiar daca actionarul minoritar (persoana fizica, 20%) se opune? Poate impiedica asociatul minoritar in vreun fel vanzarea imobilului din patrimoniul societatii? (dat fiind mediul, respectiv Romania, si pe un forum juridic probabil nu ar trebui sa mire pe nimeni eventualitatea vanzarii la o valoare contabilizata - oficiala- mult inferioara valorii reale a tranzactiei, caz in care ascociatul minoritar poate fi semnificativ dezavantajat)

4. Ascociatul majoritar (societarea comerciala, 80%) intentioneaza sa faca un aport la capitalul social (un import de bunuri ca "aport la capitalul social" scutind astfel si taxele vamale, TVA). Avand in vedere discrepanta foarte mare intre valoarea reala a imobilului din patrimoniul societatii si valoarea contabila respectiv capitalul social, printr-un aport relativ mic, sa spunem 20.000 euro (dublul capitalului social al societatii) actionarul majoritar isi poate mari cota de la 80% la 93,3 %, iar ulterior in urma vanzarii imobilului din patrimoniu chiar la un pret corect inregistrat (real) obtinand un profit semnificativ ( sa spunem ca valoarea de piata a imobilului in acest moment ar fi 400.000 euro, caz in care profitul asociatului majoritar, adica castig din majorarea procentului minus aport in urma vanzarii ar fi semnificativ : 13,3% din 400.000 = 53200 minus 20.000 aportul = 23.200 profit ). Se poate opune in vreun fel asociatul minoritar, persoana fizica, 20%, la majorarea capitalului social (care, de altfel, ar fi facuta exact in scopul de a diminua partea lui cu costuri minime)?
In actul constitutiv este stipulat:
"Art. Majorarea sau micsorarea capitalului social: Capitalul social poate fi majorat prin aport in numerar si/sau in natura cu respectarea prevederilor legale cu privire la constituirea societatilor cu raspundere limitata."

5. In ce conditii ar putea cere asociatul minoritar divizarea firmei (aceeasi procedura ca la infiintarea ei prin divizare) si, respectiv, divizarea imobilului din patrimoniu intre cele doua firme rezultate din divizare (impartirea imobilului poate fi efectuata practic, separare in cartea funciara etc). Care ar fi costurile acestei operatii si cat ar dura?

Pun intrebarile din punctul de vedere al asociatului minoritar si apreciez orice raspuns care ar putea ajuta asociatul minoritar sa se apere de a deveni victima unui abuz din partea asociatului majoritar. Multumesc.
Societatea comerciala pe care o administrez are cateva probleme.
As dori, daca poate cineva sa imi dea niste sfaturi.
Rog scuze pentru lunga relatare.
Ne confruntam cu un grup de persoane necivilizate
(nu vreau sa zic tzigani pentru a nu fi acuzat de discriminare) care ne cauzeaza probleme.
Intr-o seara un grup (dupa zgomotele scoase de acestia) a patruns pe holul spatiului comercial (intrarea se face printr-o usa metalica asigurata cu gratii intai intr-un hol larg, niste scari ai abia apoi in spatiul propriu-zis), au inchis si blocat usa de acces in spatiu pe dinafara, intai tinand-o fortat apoi introducand in gaicile unde introducem lacatul niste suruburi (mentionez ca usa este opaca si nu au putut fi vazuti, cu exceptia unuia singur care a inchis usa si care s-a asigurat ca nu este nimeni in imediata apropiere) si au smuls din perete casuta postala, au produs un vacarm de tipete si injuraturi, au lovit si degradat usa ce inchide in exterior spatiul (se intra intai intr-un hol apoi in spatiu).
Am solicitat Politia. Politia a venit in aproximativ 15-20 minute, initial nu au venit in spatiu ci ne-am dus noi la masina unde am relatat faptele timp in care a venit cu mult tupeu si respectivul grup de persoane sustinand ca ei vin din cu totul alta parte si noi spunem minciuni. Nimeni nu a fost legitimat desi noi i-am acuzat din capul locului. In cele din urma echipajul a urcat sus, erau 2 politisti foarte tineri, aproximativ 20 de ani, care au relatat prin statie intamplarea la centru si si-au exprimat opinia ca ar trebui sa pastram cutia postala smulsa si distrusa pentru poze, amprente etc.
A doua zi ne-am prezentat la Politie pentru a formula plangere penala. Singurul aspect care mi-a sarit in ochi este insistenta politaiului de a spune in declaratie ca echipajul a sosit cu promptitudine si imediat la fata locului. Pe de alta parte nu am putut spune cine sunt autorii indicati (adica date, nume etc), desi i-am aratat echipajului si au fost acolo, ramanand tot ca politia sa-i identifice - si as completa eu daca poate si daca vrea.
De atunci (o saptamana) nu s-a mai intamplat nimic (din partea politiei). Sunt extrem de curios cum intentioneaza politia sa instrumenteze acest caz din moment ce nu s-a intreprins nici un demers (nici poze, nici probe, nici declaratii, nici chestionarea celor pe care noi i-am indicat care vazand ca sunt intangibili au prins curaj).
In ritmul acesta tare mi se pare ca va parea un denunt calomnios pentru ca politia va gasi respectivele persoane nevinovate ca lacrima si noi acuzatori mincinosi. Respectivele persoane sunt cunoscute in comunitate drept hoti de buzunare, telefoane mobile etc. Nu vreau sa ma hazardez insa banui ca unii politisti au de castigat in urma activitatii lor.
Politia nu a facut nimic insa ei da. Vazand ca nu se intampla nimic actiunile grupului de puslamale a crescut in agresivitate. Astfel de atunci doua ori ne-au incuiat inauntru cu lacat in spatiul comercial (am taiat lacatele, le pastram si am relatat faptul politiei).
Apoi ni s-a furat cu totul grilajul metalic ce asigura intrarea in holul spatiului comercial. Acest furt (insotit de blocarea cu lacat a usii) a facut obiectul unei alte plangeri inregistrate de aceasta data drept fapta cu autori necunoscuti.
In timpul noptii peretii de afara au fost umpluti de diverse mesaje scrise cu spray de vopsea. Astazi un tzigan a intrat pe hol si a scris ceva mare pe peretii holului. Am alergat dupa el insa nu l-am putut prinde.
In ritmul in care evolueaza lucrurile pot intui ca in curand se va trece la agresiune fizica impotriva noastra.
Oare atunci politia se va implica?
Ce as vrea sa relatez din discutia cu politaii avuta la depunerea plangerilor: am fost informati ca in conformitate cu legea pazei trebuie sa ne asiguram bunurile si ca suntem pasibili de amenda pentru ca nu indeplinim aceste conditii. Ni s-a indicat ferm sa ne angajam personal de paza. Rezultatele economice nu ne permit si nici situatia dipa 8 ani de cand functionam in aceasta locatie nu reclama o astfel de necesitate. Pentru un grup de derbedei identificati impotriva carora nu se face nimic tot noi putem fi sanctionati?
Ce as dori sa intreb:
1. cum sa actionam.
2. il cunoastem si l-am vazut (3 persoane) pe cel care astazi ne-a scris cu vopsea pe pereti insa nu avem datele lui. cum ne putem indrepta impotriva lui atata timp cat nu-l putem identifica? ce fapta a comis? ar trebui sa ne adresam pe cale civila pentru ca politia nu se implica? sau ar trebui sa depunem o a treia plangere penala, acuzand ce infractiune?
Multumesc foarte mult pentru rabdare si pentru orice sugestie.
Deja ne-am instalat sistem video insa trebuie sa mai montam cateva camere pentru a cuprinde toate colturile. Am mari dubii privind utilitatea inregistrarii atat timp cat nu suntem sprijiniti.