avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare de capital
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare de capital

Buna ziua ,
La un SRL cu ce fel de majoritate se poate face majorare de capital?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: askator , utilizator 04:12, 8 August 2010
Legea 31/1009- Art. 192. - (1) Adunarea generală decide prin votul reprezentând majoritatea absolută a asociaţilor şi a părţilor sociale, în afară de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel.
(2) Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actului constitutiv (n.n. capitalul social este un element al actului constitutiv) este necesar votul tuturor asociaţilor, în afară de cazul când legea sau actul constitutiv prevede altfel.
Ce inseamna majoritatea absoluta in procente?In actul constitutiv exista un articol care spune:"capitalul social poate fi majorat in numerar sau in natura cu respectarea cerintelor de fond si publicitate , conform Adunarii Generale a Asociatilor".Se refera acest articol la o majoritate altfel stabilita decat prin legea 31?
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
avas, utilizator
avas a scris:

Ce inseamna majoritatea absoluta in procente?


Votul care exprima cumulativ: (i) atat jumatate plus unu din numarul asociatilor; (ii) cat si jumatate plus unu (51%) din numarul partilor sociale

Majorarea capitalului social al unei SRL poate fi facută in baza hotararii AGA (luata cu votul tuturor asociatilor, daca actul constitutiv nu prevede altfel):
- prin cooptarea de noi asociaţi;
- prin incorporarea rezervelor (cu exceptia celor legale) precum si a beneficiilor cuvenite asociatilor;
- prin emisiunea de noi parti sociale sau prin majorarea valorii nominale a partilor sociale existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura (acestea din urma fiind evaluate de catre experti sau prin alte modalitati legale);
- prin compensarea unor creante ale asociatilor, lichide si exigibile asupra societatii, cu parti sociale emise de aceasta si repartizate creditorilor.
In acest caz partile sociale sunt impartite 55% si 45%.Legea ii da dreptul celui care are 55% sa faca majorare de capital fara acordul celui care are 45%?
Bneinteles ca nu, daca actul constitutiv nu prevede asta expres - si vad ca nu prevede. Cum s-a spus si mai sus, legea prevede unanimitate pentru majorarea de capital.

Alte discuții în legătură

Majorare capital social srl xcaret xcaret Buna ziua, Cati membrii AGA sunt necesari a fi prezenti la o convocare AGA avand ca ordine de zi marirea capitalului social? Dar pentru acoperirea ... (vezi toată discuția)
Procentajul asociatilor jaga92 jaga92 Daca intr-un SRL cu 2 asociati, unul detine 55% iar celalat 45%, inseamna ca cel cu 55% ia toate deciziile ? sau procentul nu infulenteaza rolul decizional ? (vezi toată discuția)
Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)