avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate pacurar

Activitate pacurar

Greseala de incadrare era la comisie. Handicapul grav il avea din nastere, deci era trecut pe certificatul de handicap data ivirii handicapului, dar nu au scris ca il elibereaza pt pensie limita de varsta ci pentru pensie de invaliditate. Acum trebuie sa isi scoata un nou certificat de handicap... asa i-au spus. Si sa depuna din nou alta cerere la Casa de Pensii pentru limita de varsta. Sau poate sa ceara revizuire si la certificatul de handicap? Dar ar fi trebuit sa verifice cineva de la Casa de Pensii si sa ii spuna contribuabilului.
Multumesc pentru raspuns.
Intrucat nu am primit raspuns pe forum la intrebarea mea, prin care voiam sa clarific modul de calcul al punctajului mediu anual, pentru o persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat, postez mai jos intrebarea adresata de respectiva persoana CNPP si raspunsul primit.
Poate e important pentru alte persoane aflate in aceasta situatie si care nu primesc consultanta sau sprijin, problema aceasta nefiind foarte bine cunoscuta nici la nivelul CJP.
Poate ar fi binevenit si un articol pe aceasta tema.
Persoana respectiva cu handicap, care are dreptul la pensie limita de varsta, cf. art 58 din Legea pensiilor, a fost incadrata gresit la pensie de invaliditate, deci i s-a redus considerabil pensia- punctajul mediu anual a fost calculat ca si pentru o persoana normala prin impartire la 35ani (vechimea totala necesara pentru pensie limita de varsta la barbati).
Asa ca, in prezent, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat, a solicitand un alt Certificat de incadrare in grad de handicap pentru "pensie limita de varsta, cf art.58 din L.263/2010", si va avea o pensie de trei ori mai mare, calculata cf celor precizate mai jos de CNPP.
Dar se pune problema cine raspunde pentru perioada in care a fost incadrat gresit la pensie de invaliditate??? Probabil nimeni...
Iar persoana respectiva este multumita chiar si in aceasta situatie in care un binevoitor l-a ajutat cu un sfat privind drepturile sale si nu cei platiti sa aplice Legea si sa-i acorde aceste drepturi.

Deci citez mai jos, pentru a ajuta alte persoane cu handicap, aflate in situatii asemanatoare:

Intrebarea dumneavoastra a fost:
"Sunt barbat, nascut in 1960, handicap grav din nastere si 26 de ani vechime in
munca. Conform Legii 263/2010 actualizata, art.58 beneficiez de reducerea
beneficiez de reducerea varstei de pensionare cu 15 ani (am stagiul de cotizare
mai mare decat o treime din stagiul complet de cotizare - 35 ani).
Intrebare: la calculul pensiei punctajul total obtinut se imparte la 35 de ani sau
la 26 de ani ? Va multumesc !"

Raspunsul consultantului CNPP este urmatorul:
"Potrivit art. 95 din Legea nr. 263/2010, in situatia dvs, la calculul punctajului
mediu anual se utilizeaza stagiul de cotizare mentionat de art. 58 din acelasi
act normativ, respectiv 1/3 din 35 de ani- 11 ani si 8 luni.
Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa casei de pensii de care
apartineti."
Cel care detine o masina, o cladire sau un teren la data de 31 decembrie a anului trecut plateste taxa sau impozitul la Autoritatea Locala pe tot anul, chiar daca are loc o instrainare in cursul anului curent. Aceasta aberatie a fost introdusa de la 1 ianuarie 2016 in Codul fiscal si nu stiu sa se fi modificat in acest an. Deci sunteti bun de plata chiar daca nu mai sunteti proprietar!!! Nu se mai face recalcularea taxei sau impozitului, dupa schimbarea proprietarului, noul proprietar trebuie doar sa declare in 30 de zile si va fi impozitat cu data de 01.01.2017.

Legea 263/2010 prevede ca cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Tot in Legea 263/2010 la art.95 se prevede ca:
"(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole."

Solicit o clarificare cu referire la persoanele cu handicap grav, prevazute la art.58, lit.a) din Legea 263/2010, respectiv: Care este stagiul complet de cotizare care se va lua in calcul la stabilirea punctajului mediu anual?
Din Lege, art.58.lit.a, coroborat cu art.95, ar reiesi ca in acest caz, stagiul complet de cotizare al persoanelor cu handicap grav preexistent calitatii de asigurat, este o treime din stagiul complet de cotizare. Astfel in cazul unui stagiu complet de cotizare de 35 ani, stagiul acestui asigurat cu handicap ar fi 11 ani si 8 luni.
Va rog sa imi precizati daca e corecta logica mea sau care e modul de calcul al punctajului mediu anual in acest caz?
Multumesc.
Probabil tatal dvs are 3/4 din apartament iar dvs si fratele aveti impreuna1/4, in urma mostenirii. Si sigur, fratele va cere sa il platiti pentru partea lui, chiar daca veti cumpara si partea tatalui cu uzufruct viager.
Poate ar fi bine sa va intelegeti cu dansul dupa ce cumparati de la tata (sau chiar inainte) si sa il platiti pentu partea lui, ca sa nu va faca sicane. (Tot e fratele dvs. si "sangele, apa nu se face"...).
Si noi am avut o situatie asemanatoare si ne-am inteles sa il platim pe fratele nostru, chiar daca el nu s-a ocupat deloc de tatal bolnav... Si asa am reusit noi, doua surori si un frate, sa ramanem frati, sa ne putem vedea fara sa ne uram.
Poate e mai bine cu binele, daca veti reusi.
Acesta e un sfat sincer, din propria experienta. Dumneavoastra veti decide.
Daca nu ati solicitat dvs deschiderea succesiunii la acel birou notarial, ei nu aveau de ce sa va citeze. Dvs puteti merge si la alt birou notarial sa intrebati de onorariu pt Declaratia de acceptare sau si de onorariu pt succesiune (sa va estimeze cat ar fi). Si dvs va puteti alege notarul. Nu trebuie sa dati curs la acea citatie sau poate e mai bine sa-l intrebati pe acel notar de unde are datele dvs, daca nu l-ati solicitat dvs??? Este posibil sa fi solicitat altcineva deschiderea succesiunii dupa tatal dvs.?? Trebuie sa verificati. Si noi ne-am confruntat cu un notar care "ne-a agatat" pt. succesiune, cum se spune, dar am intrebat la mai multi notari si am ales alt birou. Deci eu va sfatuiesc sa va informati.
Răspuns la discuția pensionare anticipata
Pentru un barbat nascut in l.mai 1956, cu stagiu in gr.1 de 8 ani, deci se poate pensiona pt. limita de varsta la 61 ani, va rog sa imi spuneti daca e posibil sa solicite pensia anticipata acum. Mentionez ca are vechimea totala de 32 ani + Sporul de grupa 4 ani+ armata 6 luni+ facultatea 5ani(asimilat). Multumesc.
Cum procedez pentru stornarea unei facturi emisa in 2010 cu TVA 19%, reprezentand o garantie pentru un contract de inchiriere? Valoarea a fost in euro si a fost facturata la cursul din 2010. Se poate intocmi factura storno cu TVA 19%(exact la valoarea de atunci) si apoi se intocmeste alta factura la cursul de acum si cu TVA 20%? Acum incheiem contractul si trebuie sa facem regularizarea si cu garantia. Multumesc.
Puteti merge in audienta la Arhitectul sef al localitatii dvs. poate intre timp s-a schimbat regulamentul de urbanism din zona. Si atunci veti putea face actele pentru schimbare de destinatie, din sediu administrativ in locuinta. Daca nu, atunci faceti o reevaluare, pana la 31.03.2016, cu un expert evaluator autorizat, gasiti pe site-ul www.nou.anevar.ro -dar fiind cladire relativ noua, valoarea impozabila va fi destul de mare. Pentru cladiri nerezidentiale, cota este cam 1% din valoarea impozabila in orasele mari - ex. la Oradea- depinde cat a aprobat fiecare Consiliu Local. Daca veti ramane cu aceeasi destinatie de sediu, trebuie sa faceti reevaluare o data la 5 ani, cf. Cod Fiscal.
La persoane fizice, pentru cladiri cu destinatie de locuinta cota este 0,1% dintr-o valoare calculata cf. Codului Fiscal (valoare/mp=1000lei, valaore care se inmulteste cu niste coeficienti functie de rangul localitatii si de zonarea fiscala- ex. la Oradea zona A, coeficientul este 2,5, deci val/mp=2500lei pt zona A). Deci si impozitul este mai mic la persone fizice pentru locuinte, avand in vedere cota si ajustarile, functie de vechimea sau inaltimea cladirii, etc...
Pentru dvs e important sa obtineti schimbare de destinatie, mai ales daca ati folosit exclusiv cladirea ca locuinta. Daca nu va dau o solutie la Primarie, la Arhitectul-sef, atunci puteti incerca in instanta. (dupa ce rezolvati pe acest an cu reevaluarea).
Multumesc!..
Si as dori ca cineva sa poata verifica, daca Legea incasarilor si platilor in numerar este constitutionala. De ce, ca persoane fizice, (ma rog s-ar putea extinde si la p.juridice) sa fim obligati sa avem cont si sa platim comisioane grase bancilor si sa nu putem plati in numerar, de ex, daca cumparam o casa? Doar nu cumparam in fiecare zi...! E un atentat la proprietate, exact ca in cazul ridicarii masinilor.
Adica eu nu ma pot folosi de banii mei, asa cum vreau.
Si in cazul unei tranzactii imobiliare, cum se procedeaza? Se achita ordinul prin banca pt. vanzator si apoi se merge la notar? Dar daca apoi Vanzatorul nu se mai prezinta pt semnat? Sau se semneaza si apoi se achita? Se pune problema invers, nu mai are vanzatorul incredere.
Deci oricum exista un blocaj al banilor, se achita probabil de cumparator si se blocheaza de banca, pana la efectuarea tranzactiei...(banca devenind astfel un super controlor, ceea ce era doar pe vremea lui Ceausescu, cand banca efectua control dar doar la intreprinderi- atentie, care erau de stat!).
Ori eu ca si cumparator, ori vanzatorul nu poate folosi banii, cel putin o zi, pana se confirma tranzactia. Deci doua persoane sunt lipsite de folosinta proprietatii lor... Am explicat simplu, nu stiu sa explic juridic, dar...
Cert este ca nici macar in comunism persoanele fizice nu au fost obligate sa faca o tranzactie imobiliara prin banca si atunci si-au putut folosi banii sau proprietatea lor, asa cum voiau!!!
Poate are cineva o parere...