avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Activitate tlc

Activitate tlc

Buna ziua, ce ati mai facut? Cum s-a terminat povestea?
@Alxx: ce ai mai facut cu amenda de la PL? Au facut recurs?

Am primit si eu o instiintare de la PL, lasata sub stergator, pentru a comunica in 5 zile datele conducatorului auto. Motiv: stationare neregulamentara.

Conform OUG 195/2002, actualizata in 2017, art. 109 alin. 1, "Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră."

Multumiri anticipate
Buna seara,
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarile de mai sus
Cu multumiri anticipate!
Buna ziua! Am un teren in concesiune, contract incheiat in 2011, pe care as vrea sa il cumpar acum. Am platit redeventa anuala la zi dar mi se cere sa platesc intregul pret al concesiunii, inainte de a putea sa mi se evalueze terenul. Este legal? Redeventa este o taxa pentru folosirea terenului pe care nu il ai in proprietate, daca eu cumpar terenul de ce sa mai platesc redeventa pentru anii cand ar fi proprietatea mea? Am vreo posibilitate sa cumpar terenul fara sa platesc si redeventa integral? In plus, prin contractul de concesiune sunt obligat sa construiesc (Concesionarul este obligat sa realizeze urmatoarele investitii: construire locuinta) dar in alt paragraf sunt obligat, la incetarea contractului, sa restitui concendentului, in deplina proprietate, bunurile de retur, in mod gratuit si libere de orice sarcini.. Daca terenul are o constructie, mai e liber de sarcini?
Exact asa am interpretat si eu: daca ambele loturi sunt prinse in aceeasi tranzactie (un singur contract de v/c, un singur cumparator), atunci operatiunea nu are caracter de continuitate cat timp aceasta tranzactie este singura efectuata de vanzator in acel an calendaristic.

Toate cunostintele din domeniu (avocati, notari) mi-au spus ca prin aceasta masura s-a urmarit de fapt taxarea celor care vand apartamente si/sau case (dezvoltatori persoane fizice), si ca nu a existat pana acum niciun caz de taxare cu TVA a unei vanzari de terenuri, chiar daca vanzatorul a efectuat mai mult de o tranzactie in acelasi an calendaristic.
Insa nu pot sa ma bazez pe practica trecuta, intrucat in orice moment ANAF poate sa reconsidere sfera (reala) de aplicare, fiind in continua cautare de surse de venituri la buget. Altfel spus, in absolut orice moment te poti trezi ca ai de plata TVA (din urma) pentru vanzari multiple de terenuri, chiar daca "nimeni nu a mai fost incadrat la plata TVA pana acum".

Deasemenea, se face referire si la un plafon in lei 220.000 lei:

Deşi prima livrare este considerată ocazională, dacă intervine o a doua livrare în cursul aceluiaşi an, prima livrare nu va fi impozitată dar va fi luată în considerare la calculul plafonului de TVA( 65.000 euro=220.000 lei,cu data de 1 iulie 2012) prevăzut la art.152 din Codul fiscal. Livrările de construcţii şi terenuri, scutite de taxă conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt avute în vedere atât la stabilirea caracterului de continuitate al activităţii economice, cât şi la calculul plafonului de scutire.


In cazul in care exista o singura tranzactie, nu conteaza valoarea acesteia. Totusi se va adauga valoarea acestei tranzactii la baza de calcul a TVA in cazul in care vor mai apare si alte tranzactii in acelasi an - NU este cazul la mine

Care este logica acestui plafon? Eu pana acum am dedus urmatoarele:
- daca ai o singura tranzactie de vanzare in acelasi an, nu conteaza suma, nu platesti TVA
- daca ai >1 tranzactie, se aplica TVA

Unde e plafonul?
Ce se intampla daca am 3 tranzactii (vanzari) in acelasi an, insa plafonul nu trece de 220.000 lei? Platesc sau NU platesc TVA?
Daca da, atunci plafonul este pointless.
Ambele loturi au fost vandute impreuna, printr-o singura tranzactie (un singur contract de vanzare-cumparare, de fapt de tip promisiune de vanzare), evident catre acelasi cumparator. In documentul ANAF intitulat "Precizări privind regimul TVA al vânzărilor de bunuri imobile realizate de către persoane fizice" se mentioneaza clar urmatoarele:

În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică
în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de
continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în
cursul unui an calendaristic.


[ link extern ]

Este cazul sa-mi fac griji in ce priveste incadrarea la plata TVA? Deocamdata am doar un document de tip "promisiune de vanzare", asadar tranzactia inca nu s-a efectuat (dreptul de proprietate nu a fost inca transferat).

Multumesc
Salut,

Am doua loturi de teren intravilan in Popesti Leordeni pe care as vrea sa le vand. Terenurile au fost achizitionate in 2004, iar in contractul de v/c suntem trecuti eu si sotia ca proprietari.
Din ce am citit, inteleg ca vanzarile de terenuri construibile sunt scutite te plata TVA numai daca au caracter ocazional, asta insemnand nu mai mult de o tranzactie pe an.
Fiecare din cele doua loturi are numar cadastral propriu. Asta inseamna ca prin vanzarea celor doua loturi voi avea doua tranzactii in cursul aceluiasi an, asadar voi plati TVA? Suma totala va depasi cu siguranta plafonul de 65.000 euro prevazut in codul fiscal.
Precizez ca nici eu nici sotia nu am efectuat alte tranzactii imobiliare in ultimii 4-5 ani.

Dat fiind faptul ca eu cu sotia suntem coproprietari, am putea sa abordam urmatoarea metoda:
- teren 1 -> vanzator Eu
- teren 2 -> vanzator Sotia
si in acest fel am avea fiecare doar cate o operatiune de vanzare in acest an, fiind scutiti de plata TVA?

Alta solutie: alipirea celor 2 loturi adiacente, rezultand un singur bun imobil.

Va rog mult ajutati-ma cu pareri, sfaturi, intrucat in cursul zilei de astazi voi face vanzarea.

multumesc mult
Multumesc pentru raspuns, asa voi face.

In schimb ma sperie varianta cu grănițuirea, in special partea in care mi se vor solicita cheltuieli de judecata (care inteleg ca sunt mari -> citez : "varianta mult mai costisitoare")...
In astfel de actiuni (grănițuire), instanta analizeaza cumva si sirul de evenimente care a dus la producerea acelei situatii (cauzalitatea), sau doar se decide (in orb) care e granita corecta? Mi s-ar parea incorect sa fiu obligat de instanta sa platesc niste cheltuieli in urma unui astfel de proces, in conditiile in care imi exprim acordul pentru indreptarea situatiei. Pana la urma eu pot sa-mi construiesc alt gard (fix pe hotar), indreptand complet situatia pe partea cu terenul meu. Corect?

Later edit : m-am lamurit cum e cu actiunea de grănițuire: [ link extern ]
Salut,

Detin un teren in Popesti Leordeni / Drumul Fermei, cumparat in 2004 (sa-i zicem T1). Vecinul de pe terenul alaturat a construit in 2005 un gard din beton+bca cu care si-a inconjurat terenul (T2), insa problema este ca l-a construit gresit, deplasandu-si tot terenul cu 20 cm spre terenul alaturat lui (T3). In acest fel eu (T1) am 20 cm in plus, iar terenul invecinat lui (T3) are 20 cm in minus. Latura comuna intre T1 si T2 si respectiv T2 si T3 este de 25 m, asadar vorbim de o suprafata de aprox. 5 mp pe fiecare latura comuna.

Toate acestea mi-au fost comunicate astazi in urma unui telefon primit de la noua proprietara a terenului invecinat mie (T2), care vrea sa ne intalnim maine toti 3 (plus un cadastrist ???) si sa "rezolvam problema".

Intrucat nu am de gand sa suport cheltuieli suplimentare generate de aceasta eroare (produsa dintr-o cauza complet independenta de mine -> vechiul proprietar nici macar nu m-a intrebat la mom. respectiv - 2005 - ce model de gard vrea sa faca si daca sunt de acord sau nu), am sa propun sa demoleze gardul si sa-l construiasca corect.

Ce alte variante ar mai fi?
Ce modalitati juridice are vecinul (sau vecinul vecinului) sa ceara indreptarea greselii?
Sunt dispus sa indreptam situatia atat timp cat nu voi fi pus la vreo plata (ex: refacere cadastru etc), intrucat greseala nu mi se datoreaza mie.

va multumesc anticipat pentru pareri/raspunsuri/idei
Răspuns la discuția recuperare taxa auto
Procesele in curs n-ar trebui sa intre sub incidenta acestei legi, ci doar procesele (viitoare) pentru taxele ce vor fi achitate dupa data intrarii in vigoare a legii respective. Din cate stiu eu legea nu se poate aplica retroactiv.