avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Activitate Av. Codrin Siniavschi

Activitate Av. Codrin Siniavschi

Eu doar am interpretat ce a spus doamna, daca in baza intretinerii s-a transferat dreptul de proprietate atunci cu siguranta e un contract de vanzare cu clauza de intretinere. Nu am vazut contractul ca sa stiu exact dar asta e opinia mea si mi-o mentin. Va multumesc!
Răspuns la discuția Litigiu
Fiecare din coproprietarii curtii poate sa o utilizeze in limita dreptului lor indiviz, adica pana la limita incalcarii drepturilor celorlalti coproprietari.
Nu, pentru ca nu vorbim de un contract de intretinere stricto-sensul ci de un contract de vanzare cu clauza de intretinere (adica pretul platit pentru acel imobil este reprezentat de intretinerea prestata pana la moartea vanzatoarei. In aceste conditii, vanzarea nu intra in categoria actelor de instrainare pentru care sa se poata solicita ,,raportul donatiilor".
Singura posibilitate ar fi in cazul in care fiica poate sa probeze ca familia nu si-a respectat obligatiile de intretinere.
Răspuns la discuția Decizie de impunere
Buna ziua,

Analizand dispozitiile din C.proc.fiscala mentionate mai jos rezulta ca pentru diferenţele suplimentare de creanţe fiscale rezultate din corectarea declaraţiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenţei creanţei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa (retroactiv) şi până la data stingerii acesteia inclusiv.

In aceste conditii lipsa Deciziilor de Impunere nu va scuteste de plata accesoriilor.
In cazul in care aveti posibilitatea de a demonstra faptul ca neemiterea unei Decizii de Impunere initiale se datoreaza culpei Organului Fiscal sau altei autoritati publice, puteti solicita instantei de Contencios Administrativ sa oblige autoritatea sa va plateasca daune materiale echivalente accesorilor pe care ati fost obligati sa le platiti ca urmare a neplatii la timp a impozitului stabilit prin Decizia de impunere.



Art. 173: Dispoziţii generale privind dobânzi şi penalităţi de întârziere
(1)Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor fiscale principale, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.
(2)Nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere pentru sumele datorate cu titlu de amenzi de orice fel, obligaţii fiscale accesorii stabilite potrivit legii, cheltuieli de executare silită, cheltuieli judiciare, sumele confiscate, precum şi sumele reprezentând echivalentul în lei al bunurilor şi sumelor confiscate care nu sunt găsite la locul faptei.
(3)Pentru diferenţele de obligaţii fiscale stabilite prin declaraţii de impunere rectificative sau decizii de impunere, nu se datorează obligaţii fiscale accesorii pentru suma plătită în contul obligaţiei fiscale principale, dacă, anterior stabilirii obligaţiilor fiscale, debitorul a efectuat o plată, iar suma plătită nu a stins alte obligaţii. Aceste dispoziţii sunt aplicabile şi în situaţia în care debitorul a efectuat plata obligaţiei fiscale, iar declaraţia de impunere a fost depusă ulterior efectuării plăţii.
(4)Dobânzile şi penalităţile de întârziere se fac venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală.
(5)Dobânzile şi penalităţile de întârziere se stabilesc prin decizii, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 227 alin. (8).
(la data 01-ian-2016 Art. 173, alin. (5) din titlul VII, capitolul III a se vedea referinte de aplicare din Procedura din 2015 )
(51)Comunicarea deciziilor referitoare la obligaţiile fiscale accesorii în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central se realizează în funcţie de vechimea, cuantumul obligaţiilor fiscale accesorii şi starea juridică a contribuabilului.
(52)Procedura de aplicare a prevederilor alin. (51) se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(la data 03-sep-2017 Art. 173, alin. (5) din titlul VII, capitolul III completat de Art. I, punctul 46. din Ordonanta 30/2017 )
(6)Dobânzile şi penalităţile de întârziere pot fi actualizate anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României.
Practică judiciară extinsă (401 referinte)
Practică judiciară (10 referinte)
comparatie cu Codul de Procedura Fiscala din 2003 [+]
comentariu publicat in lucrarea de COSTAS Cosmin Flavius;colectiv, Codul de Procedura Fiscala. Comentariu pe articole din 02-feb-2016, Solomon [+]
comentariu publicat in lucrarea de DUCA Emilian, Noul Cod de Procedura Fiscala comentat si adnotat din 14-iun-2016, Universul Juridic [+]
Embed articolArt. 174: Dobânzi
(1)Dobânzile se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
(2)Pentru diferenţele suplimentare de creanţe fiscale rezultate din corectarea declaraţiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenţei creanţei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia, inclusiv.
(3)În situaţia în care diferenţele rezultate din corectarea declaraţiilor de impunere sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative în raport cu sumele stabilite iniţial, se datorează dobânzi pentru suma datorată după corectare ori modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii acesteia, inclusiv.
(4)Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se datorează dobânzi după cum urmează:
a)pentru creanţele fiscale stinse prin executare silită, până la data întocmirii procesului-verbal de distribuire, inclusiv. În cazul plăţii preţului în rate, dobânzile se calculează până la data întocmirii procesului-verbal de distribuire a avansului. Pentru suma rămasă de plată, dobânzile sunt datorate de către cumpărător;
b)pentru obligaţiile fiscale datorate de către debitorul declarat insolvabil care nu are venituri şi bunuri urmăribile, până la data trecerii în evidenţa separată, potrivit prevederilor art. 265.
b)pentru obligaţiile fiscale datorate de către debitorul declarat insolvabil care nu are venituri şi bunuri urmăribile, până la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate potrivit prevederilor art. 265 alin. (4), urmând ca de la data trecerii obligaţiilor fiscale în evidenţa curentă să se datoreze dobânzi.
(la data 03-sep-2017 Art. 174, alin. (4), litera B. din titlul VII, capitolul III modificat de Art. I, punctul 47. din Ordonanta 30/2017 )
(5)Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Răspuns la discuția Cum se împarte moștenirea?
Succesiunea se deschide in ordinea deceselor autorilor. In cazul mentionat, daca bunicul moare, mostenirea revine sotiei supravietuitoare si copiilor, in functie de numarul acestora. In cazul in care bunicul e mostenit de un singur fiu (in cazul de fata, tatal) si decedeaza si acesta din urma, mostenitorii vin la succesiune prin reprezentarea tatalui, impartind mostenirea in cotele legale, raportat la numarul de mostenitori si calitatea acestora. Ex: Daca exista si sotie supravietutoare si copii, aceasta va mosteni o cota de 1/4 iar restul de 3/4 se va impartii in mod egal intre copii.
Buna ziua.
Va trebui sa formuleze o actiune in instanta prin care sa solicite acesteia sa constate vanzarea efectuata acum 22 de ani si, in consecinta, sa recunoasca dreptul de proprietate asupra imobilului si sa dispuna inscrierea acestuia in Cartea Funciara.

Cum condiţia ad validitatem" a formei autentice este prevăzută în Legea 18/1991 numai pentru terenuri. În ceea ce priveşte construcţiile, acestea sunt reglementate de principiul consensualismului prevăzut de fostul art. 1295 Cod Civil. Spre deosebire de vânzarea unui teren, vânzarea unei construcţii nu este un act juridic solemn, motiv pentru care nu era necesara forma autentica.

In ceea ce priveste terenul aferent acesteia, daca nu face obiectul chitanetei, acesta va putea fi dobandit prin uzucapiune, dupa trecerea a 10 ani de la data intrarii in vigoare a noului cod civil, respectiv incepand cu anul 2021.