avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Activitate andu39

Activitate andu39

Daca a mostenit imobilul cand nu era casatorit cu mama dumneavoastra, acela nu se va considera bun comun dobandit in timpul casatoriei.
Oricum avem art.340 Cod Civil care ne spune ca sunt bunuri proprii si nu bunuri comune, acele bunuri dobandite prin mostenire legala.( in caz contrar daca era bun comun, aceasta avea 1/2 din imobil si 1/4 din cota de 1/2 imobil ramasa )
In concluzie, mama dumneavostra o sa mosteneasca cota de 1/4 din imobil deoarece prin decesul tatalui patrimoniul (succesiunea) se imparte conform Legii romane intre descendentii(copiii) 3/4 si sotia suprvietuitoare 1/4.
Este o speta usoara, se merge pe plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza. Trebuie sa dovedeasca fosta partenera care a fost scopul si cauza sumei de bani primite la de dumneavoastra.
Contrar a ce spun colegii mei, probatiunea se poate face conform dreptului comun.Art.309 Cod Civil se refera la cuantumul sumei , nu se refera la transfer, scop, existenta creante etc.
Fosta dumneavoastra prietena trebuie sa dovedeasca cauza si scopul ordinului de plata transferat de catre dumneavoastra catre dansa .
Un avocat mediocru va poate ajuta rapid cu problema .
Executarea silita este gratuita, executorul isi recupereaza cheltuielile de la debitor.
Apartamentele nu se vand de mai multe ori cu o procura falsa....Legea romana cere inscrierea in cartea funciara a imobilului, greu imi vine a crede ca nimeni nu si-a inscris dreptul de proprietate in CF.
Situatia prezentata de dumneavoastra prezinta mult echivoc .
Vanzarea unui drept ligios nu presupune automat nulitatea contractului de vanzare cumparare.Nu consider ca este varianta cea mai eficienta.
1.Ori dovediti reaua credinta pentru dol.Este clar ca notarul(specialistul in CF-uri :)), aia este treaba lui sa se uite in CF si sa treasca in contractul de vanzare datele ) trebuiau sa cunoasca faptul ca imobilul era in litigiu.Cereti anularea pentru dol puteti solicita si daune daca se admite actiunea.
2.Puteti merge pe viciu ascuns.Obligația de garanție contra viciilor însemnă că vânzătorul trebuie să asigure cumpărătorului folosința utilă a lucrului. Potrivit art. 1707 alin. 1 C. civ., vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.
3.Partea care, la momentul încheierii contractului, se afla într-o eroare esențială poate cere anularea acestuia, dacă cealaltă parte știa sau, după caz, trebuia să știe că faptul asupra căruia a purtat eroarea era esențial pentru încheierea contractului.Art.1207(evident ca persoana juridica stia ca este intr-un proces cu privire la imobilul vandut)

Aveti ut supra 3 variante .In functie de datele particulare are spetei, avocatul ales va opta pentru cea mai favorabila varianta pentru dumneavoastra.
Speta este destul de usoara, aveti nevoie de un avocat mediocru(nu investiti sume colosale in onorarii ) care sa solicite anularea vanzarii prin constatarea nulitatii pentru unu dintre viciile de consimtamant.

Succes!
Cel mai eficient si practic raspuns.Complex prin simplitate.
Buna credinta se prezuma , dumneavoastra trebuie sa faceti dovada ca proprietarul a fost de rea credinta si a cunoscut situatia.
Trebuie discutat cu un avocat, studiat atent speta si ales calea cea mai efcienta si rapida.(sunt mai multe variante)
Pentru ceea ce va doriti dvs. (returnarea apartamentului), personal, v-as recomanda sa mergeti pe dol:
1) Consimțământul este viciat prin dol atunci când partea s-a aflat într-o eroare provocată de manoperele frauduloase ale celeilalte părți ori când aceasta din urmă a omis, în mod fraudulos, să îl informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie.
In opinia mea, daca faceti dovada ca proprietarul cunostea acest aspect anterior vanzarii iar dumneavoastra evident, daca cunosteati acest fapt nu mai achizitionati apartamentul, Codul civil va ofera un ajutor si ne arata ca , contractul poate fi anulat si daca eroarea nu a fost esentiala, dar in cazul dvs. este evident ca era esentiala , nimeni nu doreste un apartament in care ploua.
Podul conform art.641 alin 1 lit b este bun comun, cu excepta situatiei in care in CF-ul colectiv scrie altceva(adica ar fi obligatia asociatiei de proprietari sa repare acoperisul).Ar fi o eventuala discutie pe vicii ascunse, dar avand in vedere ca anterior vanzarii nu ati avut probleme de genul( nu s-a infliltrat apa, dovada fiind tencuiala care nu era uda la vanzare plus alte prezumtii) cred ca nu poate fi situatia descrisa un viciu ascuns.Daca stiati anterior ca ploua in casa si actualul proprietar face dovada ca ati vandut un apartament care avea aceasta problema si dvs. nu i ati comunicat la momentul vanzarii, situatie in care el evident ori nu mai cumpara apartamentul, ori oferta un pret mai mic sau solicita efectuarea reparatiei , atunci intradevar exista posibilitatea unui litigiu .
Lucrările autonome cu caracter durabil efectuate cu bună-credință

Art. 581. - Jurisprudență, Reviste (8), Doctrină (5), Modele (1)
În cazul în care autorul lucrării autonome cu caracter durabil asupra imobilului altuia este de bună-credință, proprietarul imobilului are dreptul:
Jurisprudență

a) să ceară instanței să dispună înscrierea sa în cartea funciară ca proprietar al lucrării, plătind, la alegerea sa, autorului lucrării fie valoarea materialelor și a manoperei, fie sporul de valoare adus imobilului prin efectuarea lucrării; sau
Jurisprudență, Reviste (1), Doctrină (1)

b) să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere imobilul la valoarea de circulație pe care acesta ar fi avut-o dacă lucrarea nu s-ar fi efectuat.
Cu stima