avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... RECUPERARE IMPRUMUT PERSOANA FIZICA
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

RECUPERARE IMPRUMUT PERSOANA FIZICA

RECUPERARE IMPRUMUT PERSOANA FIZICA

La inceputul acestui an am imprumutat o fosta iubita cu o suma de bani semnificativa (as spune chiar mare) de care avea nevoie pentru a achizitiona un apartament dupa vanzarea locuintei anterioare. Si nu putea apela la banca (cel putin asta a reiesit din comentariile ei). Jumatate din diferenta a venit din partea familiei ei, jumatate a provenit de la mine cu titlu de imprumut, lucru mentionat explicit si in OP-ul transferului bancar. Nu a existat si un act notarial in legatura cu acest imprumut.

Relatia a fost de scurta durata si s-a incheiat din motive independente de acest imprumut.

Mentionez ca de 5 luni incoace incerc diverse metode de a comunica cu doamna respectiva in speranta ca imi poate spune fie si doar ce planuri de rambursare a sumei ar avea. Eu i-am mentionat de la inceput ca ma astept sa inceapa sa imi transfere sume periodice in acelasi cont din care a primit imprumutul insa nu a efectuat nici un transfer pana acum fara a invoca vreun motiv. Pur si simplu refuza sa discute despre acest subiect ca si cum nu ar exista desi am avut multiple incercari de a o implica intr-o discutie. Financiar are capacitatea sa ramburseze esalonat aceasta datorie. Moral are datoria cel putin sa imi raspunda pe acest subiect. Legal sper ca exista parghii sa recuperez aceasta suma. Mentionez ca nu am primit nici un leu pana acum inapoi si nici vreun avantaj material sau nematerial ca urmare a acestei relatii care a durat cateva luni.

Cum nu reusesc in nici un fel sa progresez pe cont propriu ma gandesc sa cer ajutor comunitatii de aici si profesionistilor din domeniu.

Care sunt sansele mele sa recuperez acest imprumut avand doar OP-ul transferului bancar cu comentariul "imprumut pe X cu Y euro" si nici un martor?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2020
coneofcold, utilizator
Cel mai recent răspuns: andu39 , utilizator 10:14, 27 Noiembrie 2020
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apreciez că este necesară și proba cu martori iar în spețe similiare mie mi s-a admis această probă deși în principiu nu este admisibilă când obiectul contractului depășește 250 lei!
Chiar nu știe nimeni că i-ați dat banii?
Desi regula statornicită de art. 309 alin. 2 Cod Civil este că dovada actelor juridice al căror obiect are o valoare ce depășește suma de 250 lei nu poate fi
dovedita cu martori, în speța dvs se activează excepția creioantă de alin 4 al aceluiași
articol, de vreme ce v-ati aflat în imposibilitate morală de a întocmi
un înscris, întrucât nutreati sentimente de iubire față de imprumutat!
Sa stiti insa ca trebuie sa faceti inclusiv dovada relatiei de iubire pentru a se admite proba cu martori in ceea ce priveste imprumutul!
Sunt multe de discutat, alegeti un avocat si mergeti la o consultatie juridica!
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti un OP executat de banca dvs. , aveti si un extras de cont sau il puteti obtine si dovedi ca ati facut acel transfer si in ce scop, mai ales daca si in extrasul de cont va apare ca banii au fost dati cu titlu de imprumut. Cred ca in baza acestor inscrisuri puteti sa faceti demersurile necesare pentru a o chema in judecata pe fosta dvs. prietena, pentru ca instanta sa o oblige sa restituie banii.
Este o speta usoara, se merge pe plata nedatorata sau imbogatire fara justa cauza. Trebuie sa dovedeasca fosta partenera care a fost scopul si cauza sumei de bani primite la de dumneavoastra.
Contrar a ce spun colegii mei, probatiunea se poate face conform dreptului comun.Art.309 Cod Civil se refera la cuantumul sumei , nu se refera la transfer, scop, existenta creante etc.
Fosta dumneavoastra prietena trebuie sa dovedeasca cauza si scopul ordinului de plata transferat de catre dumneavoastra catre dansa .
Un avocat mediocru va poate ajuta rapid cu problema .
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2020
andu39, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am sanse sa recuperez banii pe cale legala? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 buna ziua.daca se imprumuta o suma de bani unei persoane,fara dovezi sau martori,iar acea persoana refuza sa returneze suma,exista sanse ca banii sa fie ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani împrumutați acghenea acghenea Soția mea a împrumutat o ruda cu o suma destul de mare pe încredere. Fără contract sau ceva scris la mână. Cand a început sa ii ceară din bani ... (vezi toată discuția)
Imprumut pentru un prieten care nu vrea sa plateasca bzsuzsa bzsuzsa Buna ziua. Sotul meu a imprumutat un credit de 26000 lei pentru o persoana care nua avea loc de munca ca sa-l ajute spunand ca ne da el banii in fiecare luna ... (vezi toată discuția)