avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Activitate antonraluca

Activitate antonraluca




Stimati colegi ,

Va solicit ajutorul si parerea in ceea ce priveste impozitarea sumelor obtinute prin hotarare judecatoreasca.

-SUNT sau NU impozabile conform art42 CF ?




Speta :
Reclamantul introduce actiune in pretentii impotriva paratului pentru imbogatire fara justa cauza.(obtinerea de catre coindivizarul parat a veniturilor din chirie ce i s-ar fi cuvenit reclamantului -coindiviz.


Actiunea este timbrata corespunzator si este admisa.Se retine si ca se mai constatase prin alte hotarari judecatoresti reaua credinta a paratului care a incheiat contracte de inchiriere fara consimtamantul reclamantului coindivizar.

In recurs paratul solicita ca din suma pretinsa de reclamant sa se deduca impozitul de 16 % pe care dovedeste ca l-a platit si pentru a se respecta chiar principiul imbogatirii fara justa cauza.

Reclamantul se opune sustinand ca :
-veniturile obtinute din hotarari judecatoresti nu se impoziteaza .
- Instanta nu ar fi in masura sa admita chiar partial recursul , scazand impozitul de 16 % deoarece nu ar fi instanta de contencios fiscal si
-paratul incaseaza de ani buni toate veniturile rezultate din inchirierea unui imobil pe care sunt proprietari in indiviziune si reclamantul si paratul , fara a se dori iesirea din indiviziune...
-paratul in mod repetat refuza de ani buni sa-i permita a incasa direct suma bani la care are dreptul proportional cu cota sa indiviza .

-incercand sa-si declare venitul obtinut prin hotararea de la fond , ANAF "l-a trimis la plimbare " spunandu-i ca atata vreme cat nu se face dovada ca obtine direct venituri din chirii avand la baza un contract , nu trebuie sa declare nimic !

-sumele la care ar putea fi obligat sa le plateasca paratul de catre instanta iar
da dreptul acestuia la recalcularea impozitului si recuperarea anumitor diferente..
-paratul prin refuzul sau de a ceda sumele primite fara just temei , isi creeaza singur o situatie dezavantajoasa pe care ajunge sa o clameze dar de fapt invocandu-si propria culpa...

Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
imi cer scuze administratorilor acestui site (pentru off topic) insa inima ma indeamna sa postez acest anunt poate pentru a mai "tempera" criticile la adresa Baroului si pentru ca unii candidati sa priveasca si dintr-un alt punct de vedere modul de abordare a unui examen ori discutii etc.


Cu adanca durere decanul si membrii Consiliul Baroului Bucuresti anunta decesul lui Alexandru Madalin PETRACHE, unul din specialistii IT ai Baroului. Deplangem trecerea in nefiinta a lui Madalin, la numai 26 de ani, si regretam profund pierderea unuia dintre cei mai buni specialisti IT pe care ii are Baroul.
Madalin a fost coordonatorul echipei care a contribuit la modernizarea site-ului Baroului nostru in ultimii doi ani, la crearea unei baze de date moderne a avocatilor care respecta cerintele de integrare, de orientare pe subiecte sau de pastrare a istoricului acestor date. Avea in curs de definitivare realizarea conturilor profesionale ale avocatilor la care acestia urmeaza sa aiba acces in viitorul apropiat.



Dumnezeu sa-l ierte si sa-l primeasca.:sorry:
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
SIM nelly a scris:

Mai fratilor deci este chiar bataie de joc cum uni au putut iesi afara cu ciorne indiferent pe ce au fost scrise, cum sa dat voie la o asemenea grozavie ca pe noi nu ne-au lasat sa scriem un cuvant pe foaia cu subiectele dar pe altceva. Bataie de joc, uite acum incep sa ies la iveala multe grozavi.Fratilor asta este tara noastra?


La ce bataie de joc te referi?? , Care-i problema cu ciorna anulata ?
Nu influenteaza cu nimic nota acordata ,.Candidatul a anticipat ca s-ar putea ivi o problema la corectat si a profitat de faptul ca Nr. de ciorne sau foi albe date candidatilor nu a fost inregistrat intr-o evidenta.Asta se face insa la INM...
Nu contest ca nu era permis sa faca asta , dar...cum am acum dovada personala cu privire la corectarea "ciudata" de la civil si procedura civ. cred ca la aceste materii or sa fie multe contestatii admise. Ideea e ca stii de la ce sa pornesti -'"am scris aia alea si atata " pe barem si nu sa dat nota corespunzatoare.
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
A iesit cu o ciorna anulata ....insa ce a scris acolo a scris idem si in lucrare.Sunt convinsa de faptul ca anumiti corectori nu au rabdarea sa citeasca atatea mii de pagini, iar rutina cateaodata da rateuri...si la acest gen de examene se poate pica cu cateva sutimi...neacordate din negrijenta

Propun Reformarea Sistemului de examinare a primirii candidatilor in profesie.
-Subiectele "sinteza" sa nu mai fie date in forma asta.Avantaje :tehinica copiatului , prin orice metode moderne sau clasice , e inutila... , iar cu porivire la corectarea zecilor de pagini ale unei lucrari nu va mai lasa de dorit..
E cazul.
-Sa fie adoptat sistemul grila de la INM ,cu eliminarea pe cat posibil a neajunsurilor (controverse juridice, chestiuni juridice expuse recursului in interesul legii )
-Personal as opta la un sistem grila care sa verifice cunostintele temeinice si logice ale candidatului , impreuna cu una /doua spete care sa verifice performanta candidatului sau potentialul sau de judecata a unei spete raportat la materia insusita .
- cu codurile pe masa nu as opta, decat daca examenul ar consta in spete cu grad de dificultate mediu-ridicat.
-as sustine chiar introducerea examenului de intrare in profesia de avocat definitiv si pe baza unui examen la 7 materii (civ , pr.civ , pen , pr.pen , organizare, ) din care 2 optionale (comercial , muncii, ad-tiv, concurenta, cedo, ) care sa poate fi sustinut de ORICINE chiar fara vechime sau stagiatura obligatorie.(excluzand nedemnii) Cine poate, poate si mai mult.:)



Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
Viitorul meu stagiar a luat examenul , insa cu o nota mult mai mica decat se astepta la Civil si procedura civila . Am verificat personal baremul vs. copia lucrarii la civil si procedura (pe care a retranscris-o in sala ad literam. ) si am constatat ca 2 puncte la fiecare materie ...nu i-au fost acordate din motive necunoscute..(ori poate ca are un scris mai uratzel)

Ati face contestatie?
Mediile obtinute au relevanta in cazul in care doreste sa se inscrie la INPPA ?
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
elena_mky a scris:

este regulamentul de anul acesta? pentru ca eu nu am mai vazut asta pana acum...iar regulamentul pe care eu l-am citit stiu ca era valabil pt toata tara...

da 2009
[ link extern ]
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
De citit cu atentie :))
Extras din regulamentul de examen al BAROULUI GALATI :
Candidatii nu au voie in sala de examen cu carti, note scrise, telefoane mobile, laptopuri, genti, posete sau alte mijloace tehnice de transmitere, captare stocare sau redare a vocii sau informatiilor,etc. Posesia acestor bunuri in sala de examen este interzisa si constituie frauda, candidatul urmand a fi exclus din examen. Este interzisa, de asemenea, colaborarea intre candidati in timpul desfasurarii examenului .

Candidatii care vor frauda examenul, vor fi eliminati din examen si vor fi declarati respinsi prin anularea tuturor probelor, pierderea taxelor de examen primind interdictia de a se mai prezenta vreodata la examenul de primire in profesia de avocat
Răspuns la discuția Admitere Barou 2009
daca ziceau ca or va pricopseasca cu pixuri de culoare neagra si examen de 4 ore ficare materie inseamna ca se gandesc colorat patratelele pe sistem grila???
Răspuns la discuția contract de arendare
2 din litigiile de care va spuneam mai sus sua finalizat cu succes, arendasul fiind si executat pe sumele primite de la APIA.
Al 3-lea litigiu a luat o intorsatura neasteptata .Tribunalul a casat cu TRIMITERE o hotarare de respingere a contestatiei la executare si a dispus efectuarea unei expertize care sa tina cont de sumele primite de arendas cu titlu de despagubire de la stat, subventii etc. si sa se determine PIERDEREA EFECTIVA suferita de arendas..
Pe fond este gresit si cu expertiza s-a ajuns la chestiuni juridice abracadabrante...
Desi contractul meu de arenda prevede o arenda FIXA ce nu depinde de marimea recoltei ori de calamitarea acesteia , la expetiza s-a ajuns sa se tina seama SI DE CHELTUIELILE de INSAMINTARE SI RECOLTARE ,ca sa se calculeze ...pierderile arendasului...ADICA prin expertiza dispusa de TRIBUNAL ...mi s- au adaugat la contract... suportarea de catre arendator a cheltuielilor.....
Am deschis o alta actiune care a condus la suspendarea dosarului cu expertiza...si ...vom vedea.

Asta se intampla la Tribunalul Calarasi...
Răspuns la discuția contract de arendare
Am avut exact aceeasi situatie ca si a dvs si din pacate inca mai am litigii pe acest aspect ...
3x Contracte de arendare incheiate in anul 2006 si puse DIRECT IN EXCUTARE la EXECUTOR pentru recolta anului 2006-2007

Opiniile mele:
-sa verificati in contractul de arendare modul de plata al arendei , daca se plateste in natura sau bani si daca ACEASTA depinde de RECOLTA ,(sper ca nu ...)
-sa verificati daca contractul acopera recolta anului 2006-2007 deoarece in majoritatea zonelor agricole au fost declarate ZONE CALAMITATE conform legii 381/2002 iar Arendasii asigurati au primit despagubiri de STAT !!
-CONTRACTUL de ARENDARE inregistrat cf legii la Consiliul Local este TITLU executoriu
-daca nu s-a implinit termenul de prescriptie calculat de la data termenului de plata al ARENDEI ,PUTETI PUNE IN EXECUTARE TITLUL,PENTRU RESTUL DE PLATA la executorul judecatoresc de la locul executarii contractului sau poate sediul debitorului.
-nu este nevoie sa depuneti actiune in pretentii la instanta..vi se poate respinge ca lipsita de interes..deoarece aveti un titlu executoriu.
-Executorului trebuie sa-i depuneti contractul in original (care se restituie dupa executare) , pentru ca acesta sa obtina INCUVIINTAREA EXECUTARII pentru restul de plata (2/3 din arenda) -daca a fost stabilita in natura (de exemplu kg grau StaS/Ha se poate obtine pretul mediu al pietii/ de la Instit .Statistica
-debitorul arendas poate formula contestatie+ suspendarea executarii care se judeca potrivit 399 alin. 3 Cpr.civ -se pot face aparari pe fond (cu toate mijloacele de proba admisibile)
-in cazul acesta ...se poate cere expertiza evaluatorie a arendei in natura , iar debitorul poate invoca Calamitatea inregistrata la nivelul anului 2006-2007 ( daca invoca asta mai jos va dau lamuriri)

Legea 381/2002 trebuie sa o lecturati.Asta permite despagubirea arendasilor pentru pagubele suferite ca urmare a calamitatilor naturale -seceta.Pentru a fi despagubiti se cer anumite conditii -printre care sa fi fost asigurati la societatile de asigurari private care nu ofera totusi polite de asigurare pentru seceta.(doar grindina inundatii cutremur)

La nivelul fiecarui judet se constituie prin ordinul prefectului o comisie de constatarea a pagubelor produse de seceta , se deplaseaza impreuna cu primarul + arendasul+ membrii comisiei fac un proces verbal pe care il semneaza si dau arendasului niste despagubiri prin APIA locala (agentia de plati si interventii in agricultura) .Printr-o simpla adresa la institutie se afla DACA ARENDASUL A INCASAT DESPAGUBIRI (cam 400 lei /Ha -grau, 72 lei rapita, 540 floarea soarelui ,665 lei /ha porumb)

Unii arendasii au refuzat sa plateasca drepturile arendatorilor chiar daca mai incasasera si subventii la fiecare Hectar (motorina si fonduri EU), iar pretul graului pt recolta 2006-2007 a fost in medie cam 1 RON /Kg astfel ca arendasii au scos cam 40- 50% (1,5-2 Tone/ha ) din recolta statistica + daunele de la stat + subventiile.Vanzand graul la peste 1 leu /kg si-au scos destul profit.

Contractul de arendare cat si legea arendarii prevad acum (dupa mai 2006 ) ca arendasul este obligat sa asigure recolta -pt riscurile standard CAT SI NIVELUL ARENDEI (caz in care cesioneaza despagubirile arendatorului )
arenda nedepinzand de conditiile meteo pe care arendasii le-au invocat mereu pentru a modifica unilateral nivelul arendei.