avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozitare venituri obtinute prin hotarare ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozitare venituri obtinute prin hotarare judecatoresasca




Stimati colegi ,

Va solicit ajutorul si parerea in ceea ce priveste impozitarea sumelor obtinute prin hotarare judecatoreasca.

-SUNT sau NU impozabile conform art42 CF ?




Speta :
Reclamantul introduce actiune in pretentii impotriva paratului pentru imbogatire fara justa cauza.(obtinerea de catre coindivizarul parat a veniturilor din chirie ce i s-ar fi cuvenit reclamantului -coindiviz.


Actiunea este timbrata corespunzator si este admisa.Se retine si ca se mai constatase prin alte hotarari judecatoresti reaua credinta a paratului care a incheiat contracte de inchiriere fara consimtamantul reclamantului coindivizar.

In recurs paratul solicita ca din suma pretinsa de reclamant sa se deduca impozitul de 16 % pe care dovedeste ca l-a platit si pentru a se respecta chiar principiul imbogatirii fara justa cauza.

Reclamantul se opune sustinand ca :
-veniturile obtinute din hotarari judecatoresti nu se impoziteaza .
- Instanta nu ar fi in masura sa admita chiar partial recursul , scazand impozitul de 16 % deoarece nu ar fi instanta de contencios fiscal si
-paratul incaseaza de ani buni toate veniturile rezultate din inchirierea unui imobil pe care sunt proprietari in indiviziune si reclamantul si paratul , fara a se dori iesirea din indiviziune...
-paratul in mod repetat refuza de ani buni sa-i permita a incasa direct suma bani la care are dreptul proportional cu cota sa indiviza .

-incercand sa-si declare venitul obtinut prin hotararea de la fond , ANAF "l-a trimis la plimbare " spunandu-i ca atata vreme cat nu se face dovada ca obtine direct venituri din chirii avand la baza un contract , nu trebuie sa declare nimic !

-sumele la care ar putea fi obligat sa le plateasca paratul de catre instanta iar
da dreptul acestuia la recalcularea impozitului si recuperarea anumitor diferente..
-paratul prin refuzul sau de a ceda sumele primite fara just temei , isi creeaza singur o situatie dezavantajoasa pe care ajunge sa o clameze dar de fapt invocandu-si propria culpa...

Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 07:14, 12 Aprilie 2010
Codul fiscal a statuat regula impozitarii. Nici veniturile obtinute ca urmare a unor hotarari judecatoresti nu sunt scutite dar speta prezentata cred ca are caracter special si poate fi rezolvata pe calea unei contestatii impotriva actelor administrativ-fiscale prin care va fi impus acest impozit...
daca anaf ul a zis nu, ce mai insistati in ideea de a plati?
acolo unde legea nu distinge, nici noi nu avem voie sa distingem.. legile fiscale sunt de strica interpretare..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit aferent veniturilor din chirii gabi_br.ro gabi_br.ro Buna ziua.Multumesc intai pentru raspusurile primite pana acum si va rog sa ma mai ajutati inca odata.Ma intereseaza sa aflu ce impozit se plateste aferent ... (vezi toată discuția)
Declaratia 220 chirii si 25% cheltuieli deductibile maria_miriam maria_miriam Buna ziua, Cum se completeaza declaratia 220 privind venitul estimat obtinut din chirii, care se depune atunci cand inregistrez contractul la ANAF? Se trece ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala sau imbogatire fara just temei?? Elena956 Elena956 Am împrumutat pe cineva cu o suma de bani, fără a perfecta un contract in acest sens, dar părțile ne am înțeles verbal asupra clauzei de restituire a ... (vezi toată discuția)