avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Activitate staijosaidoi

Activitate staijosaidoi

În cazul meu nu se poate asta, nu există stâlp în apropiere…totul este subteran
Bună ziua,

Vă rog să mă ajutați cu un sfat.
Am următoarea problemă:Nu mă pot racorda la curentul electric.

Povestea este următoarea: am început construcția casei și bineînțeles ca înainte am urmat pașii legali, am mers și am scos certificat de urbanism, am colectat toate avizele necesare conform CU.

Am primit de la ENEL aviz favorabil unde scria clar ca sunt rețele în zonă și pot fi preluat în rețea, am depus totul la primărie și am primit AC.

Când am depus documentele pt ATR branșament am primit răspunsul ca nu se poate emite aviz tehnic de racordare…distanța mai mare de 100m față de pct de racordare! iar eu ca persoană fizică nici nu pot cere extinderea rețelei.

Acuma nici de la ENEL și nici de la primărie nimeni nu mi-a spus adevărul înainte să incep construcția.

Conform ordinului 17/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public. Ar fi trebuit ca avizul emis să fie NEFAVORABIL!

Ce aș putea face mai departe? Este vina ENEL?

Mulțumesc

Buna ziua,

intentionez sa incep lucrarile de construire a casei personale si m-am "lovit" de legea asta nou adoptata nr.102/2003 care spune intr-un paragraf :
" (23^3) După comunicarea autorizației de construire, dar înainte de începerea lucrărilor, beneficiarul are obligația, pe propria cheltuială, să noteze în cartea funciară a imobilului, precum și într-un ziar de largă răspândire informațiile prevăzute la alin. (23^1) lit. a) și b), precum și să amplaseze în șantier, la loc vizibil, panoul de identificare a investiției. "

Nelamuririle mele sunt legate de:publicarea intr-un ziar si notarea AC in CF.
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial in 18 aprilie 2023, eu am AC scos in 17.03.2023 dar lucrarile le incep la finalul acestei luni, am anuntat deja ieri la primarie si Inspectoratul Județean în Construcții

Avand AC obtinut anterior publicarii legii trebuie si eu sa public in ziar si sa notez in CF?

Multumesc

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie, am achiziționat mașina din DE de la o companie privată autorizata, am primit anterior raport DEKRA/TUV, contractul...etc, achiziția s-a făcut online.
Am organizat transport(mașina se afla pe un depozit logistic), șoferul cand a ajuns la încărcare a făcut poze cu defectele si mi le-a trimis.In poze figurau inca 2 defecte care nu au fost menționate in raport.

Am sunat compania, am trimis pozele asa cum au spus ei, șoferul a încercat mașina si a adus-o acasă.
După cateva ore am primit răspuns si de la companie in care spuneau ca doar defectele din raport le are masina…minciuni, pozele vorbeau de la sine.

Le-am trimis mail din nou unde le-am facut frumos o prezentare cu poze din raportul lor unde se vedeau cele 2 defecte(daca mareai pozele si te uitai atent) si le-am cerut sa ne intelegem amiabil.

Au recunoscut si au spus ca am dreptate si doresc sa imi ofere o reducere de 150 euro, categoric nu am fost de acord cu asta(reparatia depaseste suma) si le-am cerut o alta suma + au mintit in raportul ala cu care se lauda nemtii ca ar fii corectitudinea pe pamant.

Intrebarea mea este, daca nu ajungem la un numitor comun, ce as putea face mai departe? care sunt organele abilitate sa ma consilieze in acest sens?

Mulțumesc
da, excat in baza unei HCL si mai exact :

[ link extern ]

(Cap 1 pct A1 ...litera "h")

si sanctionata conform:

[ link extern ]

....coform careia amenzile au fost marite.

Multumesc pentru raspunurile clare.

o sa platesc amenda si dupa asta o sa merg sa depun contestatie dar tot asa nefiind familiarizat cu aceste lucruri mai am cateva intrebari :)

1.contestatia se dupunde direct la judecatorie?
2.exista un formular standard de contestatie sau cum stiu ce anume trebuie sa scriu in respectiva contestatie?
3.am nevoie de un avocat pt. asta sau se judeca cu avocat din oficiu?

Multumesc in avans.

Buna ziua,

Ma aflu intr-o situație noua pentru mine și as avea nevoie de câteva răspunsuri . Am primit o amenda de la poliția locală pentru un teren intravilan pe care am iarbă…deci categoria teren necurățat de vegetație.Terenul nu conține ambrozie sau arbuști, vecini nu exista in imediata apropiere, după terenul meu sunt zeci de hectare in aceeași condiție….

Procesul verbal a fost trimis prin posta și l-am primit astăzi, nu am primit nici un avertisment…direct amenda.

Constatarea lor este făcută conform PV in data de 25.07 iar procesul încheiat in data de 09.08.
Amenda Cf legislației in vigoare este între 1600 și 2500 RON…

Bun cam asta este povestea, urmează întrebările mele :)

1. Este normala situația de mai sus, constatarea in 25.07 si PV completat in 09.08?
2.pe PV la sancțiuni pct b” care spune asa : “puncte amenda in valoare de….” la mine pe PV scrie 2000 dar mai jos următorul paragraf îmi spune ca am posibilitatea sa plătesc in termen de 15 zile 800 ron…, este o greșeală?
3.se poate transforma aceasta amenda in avertisment ?daca da, unde trebuie sa merg și ce trebuie sa fac ?
4. are rost sa merg la,postul de poliție sa vorbesc cu dânșii sau nu?
5. De la ce data încep cele 15 zile pt a plăti la jumătate, de când am primit scrisoarea de la poștaș sau de când au întocmit ei PV ?
6. Dacă plătesc amenda, pot sa depun apoi contestație ?


Mulțumesc și o zi buna.
Buna ziua,

caut și eu câteva răspunsuri/lămuriri la o situație întâlnită de cineva cunoscut:
-a fost prin la volan cu o alcoolemie de peste 0.8(0.88 cred) in aerul expirat, automat a fost dus la IML pt recoltare...rezultatul primit după ceva timp bun a fost bineînțeles peste dublu in aerul expirat
-a reparat ceva la masina și a iesit prin sat 3-400m sa “testeze” masina, a fost oprit in fata casei..nu cred ca are mare relevantă asta.
-se întâmpla la sfârșitul lui 2019 prin toamna, pana sa înainteze poliția dosarul către procuror a venit pandemia și cum totul a fost sistat o perioada buna a durat mult timp pana a fost chemat la judecată
-judecată a avut-o anul acesta prin Februarie, după ceva timp a primit acasă și decizia
-decizia spune ca i se retine permisul auto pe o perioada de 2 ani
-nu a avut alte antecedente, amenzi înaintea acestui eveniment, nu face parte din categoria celor care își câștiga traiul cu permisul

Este normal ca perioada ce a trecut pana la decizie, adică aprox 1,5 ani sa nu fie luată in calcul, se poate face ceva mai departe?
Mulțumesc
In regula, dar daca ma prezint mie cine imi plateste cheltuielile pt. deplasare, zi libera de la servici...etc ?
avand termen de 24 ore sa declare incidentul nu este destul de clar ca el nu a binevoit sa se prezinte si acuma este prea tarziu pt. a mai face ceva in acest sens?El trebuie sa se judece cu politia nu cu mine pt ca nu eu i-am aplicat amenda :)..dar da inteleg ca si eu fac parte din poveste...

Domnul politati imi aduc aminte ca m-a sunat dupa 1-2 sapt nu mai retin excat si mi-a spus asa:am dat de domnul respectiv si vine la noi la ora X sa discute, sa dea actele ...ceva de genul
M-a intrebat daca pot ajunge si eu si nu puteam pt. ca eram la job, asa ca am mers a doua zi.

Multumesc
Buna ziua,

va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva sfaturi cum ar trebuie sa procedez in urmatoarea situatie:
in luna Feb. anul acesta am fost implicat intr-un incident rutier, aveam masina parcata intr-o parcare privata, un domn cu un TIR mi-a acrosat oglinda, s-a dat jos s-a uitat si a continuat drumul mai departe prin parcare, eu l-am vazut si am mers dupa el, a oprit 50m mai departe sa discute cu cineva iar eu l-am prins din urma si am disuctat cu el despre incident, in prima faza nu a recunoscut dupa care a recunoscut spunadu-i cu lux de amununte cum s-a desfasurat situatia.
L-am rugat sa facem amiabila raspunsul lui fiind unul scurt si la obiect:nu vreau si ma doare in ... , l-am mai intrebat odata, i-am spus ca ma duc la politie si o sa fie mai rau,a spus ca nu il intereseaza si sa ma duc la politie , s-a urcat in masina si a plecat.
Eu am mers la politie am declarat incidentul si am asteptat decizia, el nu a binevoit sa declare incidentul, a fost gasit de politie si i s-a aplicat amenda + retinere permis 30 zile conform spuselor domnului politist cand am fost sa ridic decizia pt reparatie.

Acuma 2 zile ma trezesc cu citatie acasa cum ca sunt chemat la proces in data X pt. ca respectiva persoana nu a fost de acord cu sanctiunea primita...etc

Intrebarea mea este, sunt nevoie sa ma prezint la proces, dpmdv nu mai este nimic de declarat si toate datele au fost declarate la momentul respectiv.Eu stiu ca si sofer ca esti obligat in 24 ore sa mergi pt. a declara incidentul(fie pagubuit fie cel care a produs).

Multumesc. O zi buna.