avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Activitate micutzucc

Activitate micutzucc

Discuție succesiune
buna ziua

as dori sa stiu daca pentru o succesiune a unui apartament facuta in tribunal este neaparat nevoie de un avocat si daca da, exista o facilitate ca persoanele cu venituri mici sa fie scutite de onorariul pentru avocat?

as dori sa ma ajutati intr-o chestiune:
in aceasa perioada trebuie sa fac taxa de succesiune deoarece tatal meu a decedat in 1992 si am ramas cu mama.
sora mea care s-a maritat de 4 ani si care nu a mai vorbit cu mine de atunci vrea sa facem taxa de succesiune si este influentata de cateva rude ale mele rauvoitoare.
aceste rude doresc dezbinarea familie mele si au sfatuit-o pe sora mea sa pretinda multe si sa facem aceasta taxa de succesiune pentru a a impartii apartamentul in care locuiesc eu impreuna cu mama mea.
Inteleg ca acest partaj succesoral trebuie facut dar eu si cu mama mea suntem intr-o situatie financiara precara.
As dori sa stiu daca exista o lege sau un articol legislativ de care ma pot folosi pentru a nu-mi fi impusa plata sumei integrale pentru a compensa partea de 3/16 din apartament.

Cum ma sfatuiti sa procedez pentru ca suma de plata pentru sora mea sa fie mai mica si pt ca apartamnetul sa fie evaluat la un pret mai mic. Cineva mi-a zis ca daca vom ajunge in instanta acolo se va evalua apartamentul la un pret de lista mai mic decat pretul pietei. Este corect?

daca ajung la tribunal..si se va hotara sa compensez pe sora mea cu 3/16 din apartament sunt obligat sa platesc suma integrala chiar daca nu am posibilitatea financiara sau pot sa fac plati esalonate si sa se opreasca lunar o suma din salariul meu sau din pensia mamei.


multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspuns la discuția taxa de succesiune
Multumesc pentru raspuns!
salut!
am o intrebare: trebuie sa fac taxa de succesiune cu sora mea pentru un apartament in care eu locuiesc cu mama mea. Tatal meu este decedat. As dori sa stiu daca in urma taxei de succesiune, eu trebuind sa o despagubesc pe sora mea pentru partea ei de 3/16 din apartament, trebuie sa ii dau intreaga suma ca despagubire sau se pot face plati esalonate. Eu nu am acea suma de bani pt a-i da o data dar pot sa ii platesc lunar o anumita suma de bani.

Ma gandesc ca in urma taxei de succesiune ii pot da o suma fixa si apoi restul sumei sa o platesc esalonat. Este posibil acest lucru?

multumesc,
Multumesc Diana pentru raspuns,

Nu vreau sa fiu desconsiderat pentru intrebari dar vreau sa spun ca mama mea a muncit foarte mult si meritele nu i-au fost recunoscute si acum este subiect de batjocura pentru ca este lipsita de putere...
nu este normal sa fiu rau dar este un rezultat al comportamentului neadecvat al surorii mele.


O zi placuta!
multumesc foarte mult pentru raspuns e foarte util...mai am cateva intrebari:
1. valoarea de piata a apatamentului?....eu stiam ca exista o grila de calcul la notar, diferita de pretul pietei....noi cum vom evalua pretul..pur si simplu din anunturile din ziar? eu stiam ca exista un pret la notar conform zonei, confortului, etajului...etc...

2. deoarece nu ma inteleg cu sora mea (din cauza sotului ei) si eu sunt de partea mamei mele...doresc sa calculez foarte exact tot....mama mea s-a ocupat de cresterea noastra de la varsta de 7, respectiv 9 ani pana la majorat.....aici fiind foarte multe cheltuieli facute de mama mea (noi minorii neavand cu ce sa o ajutam)....cum as putea sa scad o parte din cheltuielile de intretinere facute de mama mea din partea ce ii revine surorii mele?
mama mea timp de 11, respectiv 9 ani a avut destule cheluieli cu intretinerea, cu utilitatile.....cheluieli facute din propriile venituri, nu din partea mea, nu din partea surorii mele, nu din partea tatalui meu.......trebuiesc recunoscute aceste cheltuieli facute pentru ca mama ar fi putut sa vanda apartamentul sa le susutina..................
deci, in concluzie....vreau ca aceste cheltuieli cu cresterea mea si a surorii mele sa fie platite separat si de mine si de sora mea (sau se se scada din procentul apartamentului)...

3. impartirea bunurilor se aplica si la bunurile mobile? (bunurile aflate in imobil)?

multumesc
salut!
am nevoie de un sfat de la cineva care se afla in cunostinta de cauza.
in 1992 tatal meu a decedat si am ramas cu mama mea, eu avand atunci 7 ani si sora mea 10 ani. Mama ne-a crescut foarte bine pana in ziua de astazi cand eu am 24 de ani si sora mea 26.
Sora mea s-a maritata acum 4 ani si eu am ramas cu mama mea.
In momentul actual, sora mea vrea sa faca taxa de succesiunie si sa isi obtina dreptul ei din apartament. Mentionez ca apartamentul este pe numele mamei si al tatalui meu decedat. Vreau sa stiu care este procentul din apartament care ii revine fiecaruia.

stiu ca mama mea primeste 50% ca si proprietar iar partea tatului mei decedat se imparte la 3, cate 16,5% la fiecare,corect?
deci mama mea are 66,5%
eu 16,5%
sora mea 16,5%?

vreau sa stiu la ce valoare se evalueaza apartamentul...cred ca nue e prertul pietei..


multumesc anticipat pentru raspuns