avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Activitate sielgabe

Activitate sielgabe

Răspuns la discuția Dreptul de trecere
Pentru că nu am primit niciun răspuns, am sa continui saga acestui proces, poate ajuta pe cineva în viitor.

Prima înfățișare:
Proces: grănițuire
Pârâții în număr de 32 de persoane.
Desigur, nicicare n-am putut zice nimic, eram prea multi.
Judecătorul a hotărât să alegem un mandatar sau daca nu vom fii obligați la un curator, căruia o sa trebuiască să-i plătim onorariul.
Eu speram că mă pot reprezenta singur...

Daca cineva poate spune ce este mai bine, mandator(un reprezentant al pârâților) sau curator, apreciez răspunsul.
Am cumpărat o proprietate care avea singura calea de acces pe terenul vecinului. Vechiul proprietar mi-a permis trecerea, mai bine de 30 de ani, in schimb acum a apărut un nou proprietar care nu-mi mai permite trecerea, ba chiar m-a dat în judecată că îi folosesc abuziv terenul.

Din motive financiare, încerc să mă reprezint singur în instanță. M-ar ajuta în disculparea mea să invoc art 617 din noul cod civil?
Aș avea vreun câștig de cauză?
Menționez că vecinul este foarte dificil, nu cred că va funcționa vreo negociere bilaterală.
Răspuns la discuția Împroprietărire la primărie?
Ca sa descriu puțin procesul. Se face o adunare comunală, primăria aduce o firma de topografie/cadastru, merg pe teren împreună cu cetățenii și se fac intabulări. Cetățeanul X intabulează pe numele său o parcelă, susținând că este terenul lui, fără niciun document de proprietate(doar prin plata impozitului), iar în două luni de zile primește extrasul CF in care apare el unic proprietar, fără alte condiționări.

Acesta este un caz real.
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns!
Împroprietărire/intabulare la primărie?
Există un fenomen în comuna mea, prin care primăria îi face proprietari pe cetățenii fără acte de proprietate. Ba mai mult, un membru al familiei a mers la căminul cultural și s-a trecut el proprietar pe o parcelă de teren arabil fără să existe o discuție în prealabil cu ceilalți moștenitori. Îmi puteți spune dacă există un temei legal pentru acest demers? Să fie vorba despre legea 377/2022? Vă mulțumesc!
Aici sunt confuz. Eu înțeleg din codul civil că cele două sunt diferite: servitute si dreptul de trecere.

"Dreptul de trecere se constituie prin declarația unilaterală a proprietarului cu acces la calea publică, în timp ce servitutea de trecere presupune întotdeauna un acord bilateral de voințe atunci când ia naștere prin act juridic."

Servitute - art 756 Cod Civil
Dreptul de trecere - art 617 cod civil
Va mulțumesc pentru răspuns!
Proprietarul nu-mi acceptă propunerea de a ajunge la o înțelegere.
Altă cale de acces nu mai am, nici măcar pietonal.
Servitutea ar fi o soluție, dar înseamă proces, poate dura foarte mult și impune condiții la rândul ei.
Dar în lege există și dreptul de trecere.
Care, din ce înțeleg eu, este un drept unilateral, al celui dezavantajat.
Credeți că m-ar ajuta?
Grănițuire în cazul unei locuințe intabulate.
Am cumpărat un imobil, teren și casă intabulate, dar la momentul cumpărării calea de acces nu era intabulată. În prezent terenul pe care este calea de acces a fost cumpărat de domn care l-a intabulat și ne amenință cu grănițuirea în instanță. Suntem 30 de proprietari pe acea stradă rurală în această situație.
Întrebarea este: ce putem facem să avem în continuare cale de acces?
Vă mulțumesc!
Conform codului rutier:
"drum public – orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt închise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;"

Aceasta descriere este foarte vaga, adica poate fi orice o cale de acces, o alee, o carare, poate nici sa nu existe drum.

Intrebare este: cum se poate delimita din punct de vedere legislativ, cum poate politia sa stie ca acel drum este public? Au acces la structurile funciare?

Caz concret: se conduce un autoturism fara permis/inmatriculare pe un drum agricol, fara niciun marcaj de "inchis circulatiei publice", dar acela e aproape imposibil sa-l numesti drum. Soferul comite o infractiune, in cazul in care este oprit de politie?

Dilema mea este cat se extinde domeniul drumului public, imi parea normal sa includa acele drumuri care au definitie clara in codul rutier, adica: drum national, european, autostrada, comunal, etc.

Va multumesc