avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Activitate VANDA CHIOREAN-PETER

Activitate VANDA CHIOREAN-PETER

Răspuns la discuția coloana infinitului
Dupa opinia mea, din articolele de mai jos, prevazute de Legea privind dreptul de autor si drepturile conexe, reiese ca veti avea probleme cu dreptul de autor, deoarece operaa "copiata" va fi, practic, o opera derivata a Coloanei Infinitului, ce intra sub protectia legii.


Art. 8. - Fara a prejudicia drepturile autorilor operei originale, constituie, de asemenea, obiect al dreptului de autor operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, si anume:
a) traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
b) culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.

Art. 16. - Prin realizarea de opere derivate, in sensul prezentei legi, se intelege traducerea, publicarea in culegeri, adaptarea, precum si orice alta transformare a unei opere preexistente, daca aceasta constituie creatie intelectuala.

Art. 35. - Transformarea unei opere, fara consimtamantul autorului si fara plata unei remuneratii, este permisa in urmatoarele cazuri:
a) daca este o transformare privata, care nu este destinata si nu este pusa la dispozitia publicului;
b) daca rezultatul transformarii este o parodie sau o caricatura, cu conditia ca rezultatul sa nu creeze confuzie in ce priveste opera originala si autorul acesteia;
c) daca transformarea este impusa de scopul utilizarii permise de autor.

Succes.
Răspuns la discuția handicap
Dupa opinia mea, in cazul tatalui Dvs. ar fi incidente si urmatoarele:

Art. 61 lit.c coroborat cu art.64 alin.1 din Codul muncii prevede obligatia oferirii de catre angajator a unui alt loc de munca vacant corespunzator, compatibil cu pregatirea profesionala sau aptitudinea fizica a angajtului. Aptitudinea se stabileste de medicul de medicina muncii.
In situatia in care angajatul nu are alte locuri de munca vacante acesta are obligatia de a solcita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a forte de munca pentu a gasi angajatului un alt loc de munca.

In cazul concedierii salaraitaului pe motivul de la art.61 lit .c (inaptitudine fizica sau psihica) salariatul are drept la o compensatie prevazuta in contractul colectiv sau individual de munca.


Aici sunt articolele din Codul muncii care va intereseaza:
"Art. 61.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
e) Abrogat.


Art. 62. [decizia de concediere]
(1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
(11) În cazul în care concedierea intervine pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispoziţiilor art. 263-268.
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.

Art. 63. [cercetarea prealabilă]
(1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.

Art. 64. [obligativitatea ofertei de redistribuire în muncă]
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz. "

Va dorest sanatate, iar daca veti intampina probleme cu angajatorul va sfatuiesc sa contactati un avocat specializat pe dreptul muncii.
Răspuns la discuția Cand trebuie sa predau permisul?
Dar daca predati permisul peste o luna si intre timp sunteti oprit de politie veti fi "sanctionat" cu un dosar penal, cum a precizat si colegul de mai sus. Care e mai avantajos sa primiti bonusul de o luna cat de repede sau eventual sa riscati un dosar penal? Decizia e a Dvs.
Buna ziua,

A avut cineva cauza in care, partea vatamata declara ca nu doreste sa formuleze plangere prealabila in fata organelor de politie(este vorba de un accident rutier, cu ingrijiri medicale de 35-40 zile), iar dupa ce se da NUP chiar pentru motivul ca nu exista plangere prealabila, ea ataca solutia data procuror. Cea care a provocat accidentul i-a si platit partii vatamate o anumita suma de bani. Poate fi considerata atacarea solutiei date de procuror o plangere prealabila, daca este inca in termenul de 2 luni in care se poate depune plangere?

Multumesc


Răspuns la discuția demolare casa neintabulata
Multumesc pentru raspuns.
Buna,

Am o nelamurire, Va rog sa ma ajutati . Este nevoie de autorizatie de desfiintare pentru o casa la tara neintabulata? Unde este reglemantat in mod clar aceasta situatie? In legea constructiilor nu am gasit.

Multumesc
Răspuns la discuția sentinta
vanda79 a scris:

Termenul de hotarare este una generala, care cuprinde : sentinte, date in fond(1. instanta) si decizii date in caile de atac(ex. apel , recurs etc.).
In termenul de hotarare sunt cuprinse si incheierile instantei, acestea sunt date in timpul judecatii pricinii, dar ele nu rezolva insasi pricina, ci numai anumite probleme, aspecte ale litigiului., ex. prin icheiere se dispune numirea unui expert.

Răspuns la discuția sentinta
Termenul de hotarare este una generala, care cuprinde : sentinte, date in fond(1. instanta) si decizii date in caile de atac(ex. apel , recurs etc.).

Multumesc pentru raspunsuri.
O seara placuta.
Buna ziua,

Apelez la Dvs. cu urmatoarea speta:
Dupa ce s-a emis o autorizatie de constructie s-au inceput lucrarile de construire, care intre timp s-au finalizat aproape in totalitate. Mentionez ca este vorba de blocuri. Vecinii au atacat autorizatia in contencios si au castigat, pe buna dreptate In urma acestei sentinte s-a dispus demolarea acestor blocuri, hotararea a devenit executorie. Apartamentele, din blocurile respective, au fost vandute la cumparatori de buna credinta.
Interbarea mea este daca se poate indrepta in baza legii contenciosului administrativ, cumparatorul unui apartament din blocurile mentionate ,impotriva celui care a emis in mod ilegal autorizatia de constructie(Primaria)? Sau trebuie cerute aceste despagubiri pe dreptul comun?
Nelamurirea mea este din cauza faptului ca Legea contenciosului spune ca se poate cere separat despagubiri in cazul in care se anuleaza un act administrativ, dar nu face distinctie intre persoana care a cerut anularea actului(veciinii in speta) si cea care nu a cerut-o dar este vatamata din cauza emiterii autorizatiei(cumparatorul de buna credinta).

Va multumesc.