avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Activitate Ioanpreda

Activitate Ioanpreda

Bună! Soția mea are probleme foarte mari la coloană. Astfel, anul trecut ea și-a luat toate zilele de concediu de odihnă la care a avut dreptul plus zilele de concediu medical inclusiv o parte din zile, din cele de peste 90, de la comisia de expertiză medicală. Din păcate situația ei nu s-a îmbunătățit, durerile în zona coloanei sunt tot mai mari iar medicii specialiști la care am fost cu ea până în prezent i-au spus că nu e caz de operație prescriindu-i doar calmante care nu-și mai fac efectul. Comisia de expertiză medicală refuză să îi mai acorde zile de concediu medical sau să o treacă în pensie de boală sugerându-i să-și schimbe locul de muncă. Întrebarea mea este: ce prevede legea în cazul în care ea nu mai are zile de concediu de odihnă legale și nici dreptul de a lua concediu medical (până scade sub cele 90 de zile la care are dreptul ) dar nici nu mai e în stare să mai meargă la lucru? I se va desface contractul de muncă? Am incercat să o internez la spital dar i s-a refuzat internarea pe același motiv , nu e caz de operație și nici de pensie de boală.

In ultima saptamana din septembrie ,5 zile.
Bună! In ultimul an am luat mai multe zile de concediu medical. As dori sa va intreb dacă iau cateva zile de concediu medical in septembrie 2023 ,la calculul celor 90 de zile dintr -un an calendaristic se tine cont si de zilele din septembrie 2022 ? Dacă se tine cont atunci as depasi cele 90 de zile. Multumesc!
Bună! Lucrez într-o firmă de automotive. Mâine,30 noiembrie sunt solicitat să merg la lucru în contul zilei de vineri,02.12. Dacă nu voi merge voi fi pontat nemotivat. Puteți să -mi spuneți dacă e legal?
Bună seara! În prezent gestionez o magazie dintr-o hală de producție a unei firme. De câteva săptămâni conducerea firmei face presiuni asupra mea să preiau încă o magazie dintr-o altă hală,o magazie mult mai mare, deci și cu un volum mult mai mare de lucru, din cauza lipsei de personal. Pentru a mă putea ocupa de cele două magazii ar trebui să stau peste program și să lucrez uneori și sâmbăta. Dacă aș accepta acest lucru salariul meu ar rămâne la fel ,singurul beneficiu fiind doar remunerarea orelor suplimentare. Întrebarea mea este dacă conducerea mă poate obliga să preiau și cealaltă magazie în condițiile în care mi s-a pus în vedere că dacă nu accept voi fi mutat pe un alt post cu un salariu mai mic decât cel din prezent.
Mai pot fi obligat la locul de muncă să port masca? Pot fi sancționat pecuniar sau să fiu amenințat cu desfacerea contractului de muncă pe motiv disciplinar?
Cartea mea de identitate a expirat anul trecut, adică în august 2021.. Am un cont și un card la o bancă din România. Zilele trecute mi s-a cerut să-mi actualizez datele personale. Mi s-a pus în vedere că dacă nu îmi fac o carte de identitate nouă îmi vor bloca cardul și contul. Eu știam că cartea de identitate rămâne valabilă pe perioada stării de alertă plus încă 6 luni. Aș vrea să știu dacă sunt până la urmă obligat să-mi schimb cartea de identitate pentru a nu avea probleme cu virarea salariului pe card?
Programul meu de lucru a fost redus de la 5 zile la 4 zile adica de luni pana joi din cauza pandemiei. Saptamana trecuta am fost chemat la lucru si a cincea zi adica vineri. .Mi s-a spus ca voi fi pontat normal 8 ore desi am semnat ca programul meu de lucru pe luna in curs este de 4 zile pe saptamana. A fost legal sa fiu chemat la lucru si sa fiu pontat 8 ore ? Sau trebuia sa fiu pontat ca ore suplimentare fiind in afara programului de lucru ?