avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Activitate tstefana

Activitate tstefana

Răspuns la discuția Somaj-pensie anticipata
Multumesc ptr. raspuns.
Asa stiam si eu, dar va atasez raspunsul primit (inainte de aparitia normelor de aplicare) de la CNPP:

''Va rog sa-mi spuneti daca perioada in care am beneficiat de indemnizatie de somaj (2020-2021), conform noii legi a
pensiilor, 360/2023, este considerata ca facand parte din stagiul complet de
cotizare contributiv, care este de 35 de ani si se ia in calcul la pensionarea anticipata .

Raspunsul consultantului CNPP este urmatorul:
In Monitorul Oficial nr.1089 din 4 decembrie 2023 a fost publicata Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, cu intrarea n vigoare la data de 1 septembrie 2024. Dupa aprobarea si publicarea in Monitorul Oficial a Normelor de aplicare a legii, institutia noastra va putea face toate anunturile necesare."
Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca, in conformitate cu normele de aplicare ale legii 360/2023, somajul in perioada 2020-2021 intra in stagiu complet de cotizare contributiv - care se in considerare pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei anticipate.

Multumesc!
Răspuns la discuția Cheltuieli lift
Multumesc ptr raspuns. In ce priveste plata energiei electrice necesare funcționării liftului se ia în considerare numărul de persoane care locuiesc în apartament. Aici se poate decide speta de mai sus? Sa fie calculat ptr doua persoane, desi locuieste una singura?

Multumesc!
Discuție Cheltuieli lift
Buna ziua!
Stau intr-un bloc cu lift si exista propunerea ca, pentru apartamentele in care locuieste o persoana, la plata cheltuielilor cu liftul sa fie trecute doua persoane. Este corect asa ceva?

Multumesc!
Pentru a obține ajutor de somaj, absolvenții fără un loc de muncă trebuie să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază, în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire. Care este considerata data absolvirii in cazul absolventilor de facultate, cu licenta?

Multumesc!
Buna ziua,
Un absolvent de facultate poate beneficia de somaj daca este inscris la master?
Multumesc!
Răspuns la discuția Suspendare indemnizatie somaj
Dar daca se incheie CIM pe perioada determinata, se reia indemnizatia de somaj pe o perioada de o saptamana si dupa aceea se incheie alt CIM pe perioada determinata, cu acelasi angajator, se poate suspenda indemnizatia?

Multumesc,
Buna ziua,

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea speta:
Persoana cu 33 ani vechime in munca, neintrerupta, intra in somaj (12 luni) si beneficiaza de indemnizatie de somaj 3 luni. Se angajeaza pe perioada determinata 10 luni, perioada in care indemnizatia de somaj se suspenda. Angajatorul doreste prelungirea colaborarii cu inca 10 luni. Intrebarea: pentru a benficia in continuare de restul perioadei de indemnizatie de somaj ramasa (respectiv 9 luni), cum ar trebui continuata colaborarea? Prin Act Aditional la CIM initial sau prin incheierea unui nou CIM pe perioada determinata?

Multumesc,
Răspuns la discuția Baza calcul indemnizatie somaj
Multumesc!
Răspuns la discuția Baza calcul indemnizatie somaj
Buna ziua,

Amandoua contractele au fost pe perioada determinata, cu norma intreaga. Pentru ambele contracte am suspendat indemnizatia de somaj. In prezent am reluat indemnizatia de somaj, care expira pe data de 01.06.2022. Pot solicita o noua indemnizatie de somaj incepand cu data de 01.06.2022, avand in vedere ca la data respectiva am 12 luni lucrate in ultimele 24 si niciuna dintre perioade nu a mai fost luata in calcul la stabilirea indemnizatie de somaj?

Multumesc!