avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Activitate leruana

Activitate leruana

Conform OUG nr 132/ 2020, actul care a introdus Kurzarbeit, in cazul reducerii temporare a activitatii determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul individual de munca. Cu ce articol facem modificarea timpului de munca a salariatilor in decizie si apoi operam in Revisal. Multumesc!
Activitate societatii a fost intrerupta de Guvern si apoi cu 15.05 reluata partial. In momentul de fata o parte din salariati si-au reluat actuvitate si indeplinesc conditiile pentru decontare 41.5% din salariu. Dar mai mult de jumatate din salariati sunt in somaj tehnic subventionat din fondul de somaj datorita activitatii intrerupte in continuare de Guvern in perioada starii de alerta. Ambele activitati sunt pe acelasi cod CAEN. Avem dreptul la deconontare pentru salariatii activi a 41.5% din salariu si pentru cei cu cim suspendat ,in somaj tehnic 75% din salariu, din fondul de somaj? Multumesc!
Referitor la modalitatea de aplicare a prevederilor H.G. nr. 905/19.12.2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor am doua intrebari:
1.Conform art. 4. - (1) Transmiterea registrului catre inspectoratul teritorial de munca, cu datele prevazute la art. 3 alin. (2), se face dupa cum urmeaza:
………
e) datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii;
Dar pentru a putea fi stabilit caracterul nemotivat al absentelor este necesar a fi efectuata cercetarea disciplinara prealabila respectandu-se dispozitiile art. 251 din Codul muncii. Lipsa salariatului de la locul de munca poate avea motive obiective, situatie in care angajatorul nu are dreptul de a dispune suspendarea contractului pentru absente nemotivate. De exemplu, salariatul se poate afla in concediu medical. Cand consideram „termenul de 3 zile lucratoare de la data suspendarii” -
la finalizarea cecetarii disciplinare si intocmirii deciziei de sanctionare disciplinara in cazul in care salariatul este vinovat? Care este argumentul legal in conditiile in care Art. 68.din Ordinul 15/2018 obliga salariatul „de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului curant si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical“, dar salariatul fiind in stare grava nu a instintat angajatorul (de exemplu).
2.Conform Art. 3. al (2) Angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ:………
h) salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca;
Noutatea o reprezinta indemnizatiile si alte adaosuri. Ce se intelege prin idemnizatii si adaosuri si conform caror acte normative? Pe baza carui document se va opera in Revisal ( atunci cand se va modifica revisalul), act additional? Unde sunt incluse premiile ocazionale pe care le acorda angajatorii in adaosuri sau in indemnizatii, sau… si conform caror acte normative?
Care ar fi procedura legala pentru angajator pentru aplicare, cu implcatii minime, a articolului VII din OUG 82/16.11.2017.
Multumesc anticipat!