avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate carcotasa01

Activitate carcotasa01

Răspuns la discuția Calcul concediu de maternitate
carcotasa01 a scris:

1. Va rog sa imi spuneti daca efectuez corect calculul .
Intrare in concediu din 01.10.2017
salariu brut lunar = 3793
baza de calcul : 6x3793 = 22758
in ultimele 6 luni (aprilie - sept) = 127 zile lucrate
media zilnica : 22758/127 = 179.20 lei
indemnizatia de maternitate bruta : 179x21 = 3759 lei
baza de calcul cas 35% din salariul mediu brut 2017 = 3131 , rezulta 3131x35%=1096 lei
cas octombrie = 1096x10.50% = 115.06 lei
Din care rezulta indemnizatia neta pt octombrie : 3759-115.06 = 3643.94 lei (ar trebui sa primesc in mana) .

Multumesc,


revin ... din cate am citit din legea 158/2005, inteleg ca si indemnizatia de maternitate este plafonata la 12 salarii min brute pe tara lunare , ceea ce ar insemna la calculul meu de mai sus baza de calcul cu care ar trebui sa pornesc ar fi de 17400 lei , iar calculul final , indemnizatia neta pe care as primi-o ar fi de 2761 lei ... este corect?
Răspuns la discuția Calcul concediu de maternitate
1. Va rog sa imi spuneti daca efectuez corect calculul .
Intrare in concediu din 01.10.2017
salariu brut lunar = 3793
baza de calcul : 6x3793 = 22758
in ultimele 6 luni (aprilie - sept) = 127 zile lucrate
media zilnica : 22758/127 = 179.20 lei
indemnizatia de maternitate bruta : 179x21 = 3759 lei
baza de calcul cas 35% din salariul mediu brut 2017 = 3131 , rezulta 3131x35%=1096 lei
cas octombrie = 1096x10.50% = 115.06 lei
Din care rezulta indemnizatia neta pt octombrie : 3759-115.06 = 3643.94 lei (ar trebui sa primesc in mana) .

Multumesc,
Buna ziua,
Va rog sa imi raspundeti si mie la cateva intrebari :
1.La calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate se ia media veniturilor brute din ultimele 6 luni sau media veniturilor nete din ultimele 6 luni.
2. Se ia in calcul salariul mediu brut pe 2017 , cel de 3131 lei din cate am gasit ca ar fi sau salariul minim brut pe economie 1450 lei , intrucat am citit ca "valoarea bruta a indemnizatiei reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunare".
3. Exista vreo plafonare de calcul , cum e de exemplu la indemnizatia de crestere a copilului?
4. La contractul de munca se face act additional conform art 50, lit a din codul muncii si se depune la itm ?
Daca ma poate lamuri cineva .
Multumesc
de ce credeti ca sansele sunt minime?
nu sunt legile de partea noastra?
Buna ziua,
Se poate da statul in judecata pentru nerespectarea drepturilor omului si dreptul la sanatate, in cazul in care statul roman refuza sa adopte o lege privind infertilitatea cuplurilor, acestea ajungand la mana clinicilor private care efectiv storc aceste cupluri de bani ? Consider ca nu este posibil ca Romania sa fie printre tarile care nu ofera nici macar un Fiv, iui sau orice fel de inseminare gratuita cand alte tari ofera cuplurilor pana la 3 sau 4 incercari gratuite.
Astept un raspuns,
Multumesc
Buna ziua!
In 2012 am contractat o firma pentru repararea acoperisului, cu care am incheiat un contract pentru prestari de servicii, am facturi, chitante tot.
Prin contract s-au angajat ca avem garantie la lucrarea efectuata 10 ani.
In 2013 atat eu , cat si vecinii am inceput sa avem diverse pete pe tavan. Au venit o singura data si "au reparat" acoperisul astfel incat sa nu ii mai ploua unui vecin in casa, la restul doar s-a patat tavanul.
Am reparat tavanul in interior si din nou in acest an, 2014 , avem pete , drept urmare se infiltreaza pe undeva apa , la fel au si vecinii.
Am incercat sa ii sun , dar intra casuta vocala, i-am cautat la sediu, dar nu este nimeni acolo niciodata, asa ca le-am trimis o notificare prin posta, cu confirmare de primire prin care le-am solicitat sa isi respecte clauzele contractuale, dar nici asa nu am avut succes, deoarece mi s-a intors notificarea inapoi.
Am verificat (pe anaf si registrul comertului) si firma inca are activitate, dar nu reusesc sa dau de cineva.
Cum i-as putea da in judecata? sau care imi sunt drepturile in aceasta situatie?
Contractul de prestari serv este incheiat intre firma si mine, locatarii au fost de acord cu lucrarile, i-am gasit intamplator , am cautat in ziar o firma si i-am sunat #-o .
Va multumesc!
Răspuns la discuția Desfiintare AF
albertokurtyan a scris:

Se face o simpla cerere de incetare a activitatii la Registrul Comertului. Se depun certificatul si autorizatia in original.
Apoi vei cere o adeverinta de la Administratia Fiscala in vederea radierii din Registrul Comertului.
Dupa care vei depune o cerere de radiere din registrul comertului.
Gata ! AF-ul tau este desfiintat.

Oricum, daca nu iti exerciti pina in 2009 in aprilie optiunea de a te transforma in una din noile entitati reglementate de OUG 44/2008, adica, PFA, Intreprindere individuala sau Intreprindere familiala, VEI FI RADIAT din oficiu, fara nici o alta formalitate. Deci, daca nu faci nimic, vei fi desfiintat la anul.

Alberto Kurtyan


as vrea sa desfiintez si eu un pfa pe care l-am infiintat in luna decembrie 2008 pentru care am dat acele declaratii la financiar (declaratia pe venit estimativ) pe care inca nu am apucat inca sa platesc impozitul pe an (10 lei).
Intre timp am emis 3 facturi pentru a incasa niste bani ce mi-au fost transferati in contul de persoana fizica nu in cel de persoana juridica.
Acum nu mai am nevoie de acel pfa cum fac sa il desfiintez?
si inca o intrebare desfiintarea unui pfa reprezinta acelasi lucru cu radierea unui pfa?
Multumesc pentru raspunsuri
Buna ziua, As avea si eu cateva intrebari la care sper sa gasesc rezolvare aici. Sunt din Craiova.In anul 2001 tatal meu a decedat, el neavand nici un act de proprietate asupra locuintei. El avea 4 frati, dintre care unul era handicapat (avea curator pe unul din frati). In anul 2003 am fost date in judecate pentru a se imparti casa si terenul (care toate erau pe numele bunicii mele-mama tatalui) de catre 2 dintre frati si bunica. Imparteala s-a facut dupa cum au vrut ei, noi neavand nici un fel de act pe casa si pe imbunatatirile aduse de parintii mei intre timp. Ca sa scurtez, ei au primit cam 85% din casa+teren, iar noi 15% (asta constand din 2 camere si un teren - o mica alee catre poarta), deoarece tata nu a facut nici un fel de act de proprietate pe numele lui si totul era pe numele bunicii, el primind doar cota parte pe care i-o lasase tatal lui la moarte. In sentinta de la tribunal s-a ajuns la o asa zisa intelegere, numita tranzactie, prin care se consemneaza mai multe fapte. Eu doream sa imi explicati doua puncte din sentinta, primul punct din sentinta sunand asa: "In caz de construire sau transmisiune (inter vivos sau mortis causa) a dreptului real de proprietate sau oricarui dezmembrament al acestui drept(si grevare de sarcini) privind constructiile aflate pe cele doua loturi - in tot sau in parte (ce am primit fiecare - v-am scris mai sus) obligatiile asumate de parti prin prezenta tranzactie vor fi opozabile persoanelor fizice si juridice beneficiare ale operatiunii(lor) juridice." - nu inteleg ce inseamna. si celalalt un punct din sentinta - noi avem in curte o fantana care in sentinta este stipulat ca se va folosi la comun (desi ei nu vin la fantana pentru ca si-au tras apa in casa) care suna asa: "Partile semnatare se obliga a exploata fantana asupra careia folosinta este comuna in regim normal, fara utilizarea de mijloace hidraulice, in cazul incalcarii acestui regim normele de exploatare partea-partile culpabil/e vor suporta cheltuielile necesare reparatiei si prejudiciului partii/partilor afectata/e" - eu din asta inteleg ca daca cumva incalcam cumva acest regim suntem obligate sa suportam cheltuielile in cazul in care se aduc prejudicii celeilate parti care sa necesite reparatii, dar nu ne interzice sa tragem apa in casa (va dati seama ce greu este sa scoatem apa din fantana fie vara, fie iarna si nestind daca putem trage si noi apa la robinet sa ducem un trai decent). Mai vroiam sa precizez ca terenul de sub casa noastra (partea primita) este inca pe numele bunicii, asta insemnand ca noi stam in aer? ... si dupa moartea ei noi mai putem avea pretentii la mostenire? - daca da , va trebui sa ne judecam cu ei din nou? ce sanse am avea sa obtinem ceva? In speranta ca nu v-am plictisit, va multumesc in prealabil pentru raspunsuri.