avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Activitate pe

Activitate pe

S-a retinut o cota de 5% reperezentand impozit pe veniturile obtinute din Romania de catre un Intreprinzator privat cu rezidenta in Ungaria (inregistrat la Registul Intreprinzatorilor din Ungaria - are cod de inscriere si de impozitare) care are incheiat un contract de mandat comercial cu o societate din Romania (obiectul contractului consta in imputernicirea mandatarului de catre mandant-societatea din Romania-sa efectueze fapte de comert constand in identificarea si monitorizarea clientilor pentru produsele care urmeaza a fi livrate din Romania; etc).
Mentionez ca a prezentat Certificatul de rezidenta fiscala si s-a inregsitrat ulterior in scopuri de TVA pentru prestarea acestor servicii (care au fost declarate in Declaratia 390).

In Declaratia 100 stoparea la sursa a impozitului pe venituri obtinut din Romania se trece la pozitia bugetara 20 (612) - Impozit pe ven. obtinut din Romania de nerezidenti persoane fizice ?
Ati intalnit varianta ca un set de active de sine statator (constand in teren, cladiri, utilaje, stocuri,etc) sa fie vandut de catre o entitate sub forma unei activitati comerciale (vanzarea se faca fara a fi preluate actiuni sau parti sociale ale societatii care vinde)?
Pretul se stabileste astfel pentru "intreg" , fiind necesar sa se dovedeasca ca setul permite desfasurarea de sine statatoare a unei activitati comerciale, iar cumparatorul sa continue activitatea si sa nu dezmembreze setul (sa nu vanda activele separat ).
Daca da, vanzarea se face poate fara TVA pentru "intreg"( stiu ca pentru cladiri si tren in anumite conditii prevazute in Codul fiscal se poate emite factura fara TVA sau fara a fi necesara ajustarea de TVA).

Multumesc,
Răspuns la discuția punct de lucru
A ramas valabil.
Trebuie sa primesti cod fiscal pentru punct de lucru care are mai mult de 5 angajati ([ link extern ] )
Pentru punct de lucru sub 5 angajati se completeaza declaratia [ link extern ] ă.
In ambele cazuri trebuie cumparat Registru Unic de Control din localitatea unde este sediul social.
Răspuns la discuția Vanzare certificate emisii gaze
Fara a avea pretentia ca stiu tot, vedeti art. 133 unde in norme aveti:
"(16) Transferul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră efectuat cu plată de către o persoană impozabilă reprezintă o prestare de servicii, pentru care locul prestării se stabilește conform prevederilor art. 133 alin. (2) sau, după caz, art. 133 alin. (5) lit. e) din Codul fiscal"
Trebuie sa aveti incheiat contract cu acea societate.
Se declara in D390.

Pentru livrarea catre parteneri rezidenti aveati art. 160 masuri de simplificare.
La o societate A este detasat un salariat al societatii B.

Societatea A deconteaza transportul de la domiciliul salariatului (distanta mai mare de 50 km) saptamanal in baza unui referat aprobat de conducerea unitatii A.

Aceste cheltuieli se pot inregistra in contul 624 (precizez ca nu prezinta Ordin de deplasare/Delegatie) sau trebuie inregistrate in contul 625 ?
Se incaseaza in valuta integral cvaloarea produselor ce urmeaza a se livra, caz in care se emite factura de avans la cursul din data incasarii acestuia (nu intervine diferenta de curs intre data emiterii facturii si data incasarii).
Ulterior la data livrarii se intocmeste factura pentru produsele livrate concomitent cu stornarea facturii pentru avans - cursul folosit este cel de la data incasarii avansului.

Care este cursul care trebuie folosit - in cazul in care livrarea se face in aceeasi luna si cazul 2 in care la sfarsitul lunii a fost reevaluat soldul contului 419) pentru :
a)livrari catre parteneri din UE (livrari intracomunitare-LIC);
b)inlivrari catre parteneri non UE (export).
Care sunt raportarile pentru Decont 300 si Declaratia 394 (cazul LIC).
Monografie pentru aceste operatiuni
Intreprinzator privat (inregistrat la Registrul intreprinzatorilor privati din Ungaria) incheie un contract de mandat comercial cu o societate A din Romania.

Obiectul contractului consta in imputernicirea mandatarului de catre mandant (societatea din Romania) sa efectueze urmatoarele fapte de comert:

-identificarea si monitorizarea clientilor pentru produsele care urmeaza a fi livrate din Romania;
-participare la targuri si la activitati de promovare a produselor (inclusiv monitorizarea stocurilor din depozitele din Ungaria);
-urmarirea derularii contractelor si monitorizarea concurentei in domeniu de pe piata din Ungaria etc.

Pentru acestea primeste lunar in baza facturii emise o suma iar la sfarsitul anului o bonificatie in functie de clauzele din contract.
Depune certificat de rezidenta fiscala, dar nu este inregistrat in scop de TVA pe teritoriul Ungariei.

In baza facturii emise (fara TVA), eu inregistrez in contabilitate taxare inversa (4426=4427) si declar in Dclaratia 390 serviciile fara cod de TVA respectiv declar in Decont 300 la achizitii de servicii intracomunitare?
Care este impozitul care trebuie retinut tinand cont si de Conventia de evitare a dublei impuneri.