avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Activitate olij

Activitate olij

oana781979 a scris:

Va multumesc pentru raspuns. Din spusele administratorului, inundatia a venit de la instalatia vecinului de la 3. Vecinul de la 2 s-a apucat insa sa faca petitii pe la primarie ca asociatia nu i-a dat adeverinta sau constatare.

Vecinul a procedat bine; dar nu o sa l ajute pentru ca din pacate, Lg Asociatilor de Proprietari nu obliga Asociatia sa elibereze adeverinta pentru situatii de genul asta.
In acelasi timp, Asiguratorul cere asiguratului - pentru dosar de dauna - adeverinta sau declaratii martori,

Probabil ca Cel care a elaborate Lg Asociatiilor de Proprietari n a locuit niciodata la bloc!

olij a scris:

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Exact cum v-am spus. Asociatia nu este obligata sa raspunda asiguratorului si nici sa stabileasca cine este vinovat pentru paguba. Vecinul de care vorbiti sau altul.

In schimb, asociatia are obligatia sa intretina partile comune si va poate confirma dvs daca solicitati acest lucru in scris daca avaria a fost la o parte comuna sau nu.

Asociatia nu are deci obligatia de a face ancheta si a stabili cine este vinovat. Ea poate spune numai daca avaria este de la parte comuna sau nu.

Daca asiguratorul va cere o declaratie prin care sa se stabileasca vinovatul atunci nu aveti ce face, nu puteti obliga asociatia sa faca acest lucru.

Deci, ce anume va cere asiguratorul?

Adeverinta din partea asociatiei de proprietari sau declaratii din partea a 2 martori din care sa reiasa data si cauza producerii daunei (nr apartament vinovat si numele proprietarului acestuia);

Adica ceva ce n am putut procura!
Cred ca Asociatia ar trebui sa fie abilitata sa confirme situatii de acest gen.
Am locuit in locuri in lumea asta unde Asociatia trimite un mesaj de genul 'avem infiltratii de apa in apart X - trebuie sa verificam, cand sunteti acasa' si asta era tot! Nu discutii cu vecinii, nu 'da l in judecata', nu martori, nu declaratii!
Asociatia (cu instalator, cu cine voia ea) verifica si face un raport, adeverinta ceva - iar asiguratorul plateste si eventual recupereaza.
Adica de ce sa fie asa de complicat cand un simplu art de Legea ar putea simplifica totul!

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Exact cum v-am spus. Asociatia nu este obligata sa raspunda asiguratorului si nici sa stabileasca cine este vinovat pentru paguba. Vecinul de care vorbiti sau altul.

In schimb, asociatia are obligatia sa intretina partile comune si va poate confirma dvs daca solicitati acest lucru in scris daca avaria a fost la o parte comuna sau nu.

Asociatia nu are deci obligatia de a face ancheta si a stabili cine este vinovat. Ea poate spune numai daca avaria este de la parte comuna sau nu.

Daca asiguratorul va cere o declaratie prin care sa se stabileasca vinovatul atunci nu aveti ce face, nu puteti obliga asociatia sa faca acest lucru.

Deci, ce anume va cere asiguratorul?

Adeverinta din partea asociatiei de proprietari sau declaratii din partea a 2 martori din care sa reiasa data si cauza producerii daunei (nr apartament vinovat si numele proprietarului acestuia); din partea asociatiei de proprietari sau declaratii din partea a 2 martori din care sa reiasa data si cauza producerii daunei (nr apartament vinovat si numele proprietarului acestuia);
Solicitarea asiguratorului de eliberare de către asociatia de proprietari a unei
adeverinte de confirmare a situatiei nu este prevăzutã de Legea nr.196/2018 privind
infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea
condominiilor, astfel c ă institutia noastră , pe cale administrativã, nu poate impune asociatiei
de proprietari reglementarea acestui aspect.

De la Primarie, department Asociatii Proprietari
"Solicit-area asiguratorului de eliberare de către asociatia de proprietari a unei
adeverinte de confirmare a situatiei NU este prevăzutã de Legea nr.196/2018 privind
infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea
condominiilor, astfel c ă institutia noastră , pe cale administrativã, nu poate impune asociatiei de proprietari reglementarea acestui aspect."
De la Primarie, department Asociatii Proprietari
Adeverinta din partea asociatiei de proprietari sau declaratii din partea a 2 martori din care sa reiasa data si cauza producerii daunei (nr apartament vinovat si numele proprietarului acestuia);

De la Omniasig
Obligatii Asociatia de Proprietari:
Buna ziua, vecinul ma inunda iar Asociatia de proprietari nu se implica..
Am asigurare dar Asiguratorul cere fie adeverinta de la Asociatie de Proprietari (care Asociatie sustine ca n are obligatia eliberarii acesteia) fie 2 martori - iar vecinii nu vor sa se implice ca martori pentru ca toti vrem relatii de buna vecinatate. Plus ca pentru a fi martor trebuie sa intri in apartamentul vinovat iar asta nu i posibil.
N ar trebui cumva modificata Legea Asociatiilor de Proprietari?
Asta ne ar scutii pe toti de discutii neplacute cu vecinii si ne ar ajuta sa incasam integral de la Asigurator despagubire conf dosar dauna - imposibil de facut fara adev Asociatie si/ sau fara martori
Am gasit raspunsul asta aici pe forum, la o discutie mai veche:
'Tavanul/podeaua balconului intre Dv. si cel de la etaj 7 este impartita pe din doua, intre cei doi proprietari, fiecare cu peretele sau. Un zid are doi pereti. Podeaua este in proprietatea Dv., tavanul este proprietatea lui. Asa si in cazul Dv., impartiti acel zid cu asociatie de proprietari.'
Vecinul de deasupra și a reparat in sfarsit balconul - balcon logie care este situat deasupra tavanului sufragerie mele și care aproape un an de zile, la fiecare ploaie, ne a tot inundat tavan/ pereți.
Acum îmi cere sa suport jumătate din costuri, desi noi platim singuri repartiile din apartamentul nostru.
In ce masura este balconul de deasupra considerat ‘spațiu comun’ celor doua apartamente?
ART 30 din legea 196/218 alin 4/5 mentioneaza "spatii interioare", "instalatii" samd - dar nu pomeneste explicit "balconul" ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gi-jane2 a scris
Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu
privire la actul pe câre vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în
conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.

Multumesc avocatnet.ro, moderator si partucipanti la discutie - fiecare vizita pe site ul vostru e un proces de invatare.
Ce am invatat eu despre vizita la notar: daca ai cea mai mica indoiala, amanarea semnarii e cea mai buna decizie.
Si daca notarul nu are timpul sau abilitatea sa ‘traduca’ termenii tranzactiei pe ntelesul tau, cauta altul.