Vecinul de deasupra și a reparat in sfarsit balconul - balcon logie care este situat deasupra tavanului sufragerie mele și care aproape un an de zile, la fiecare ploaie, ne a tot inundat tavan/ pereți.
Acum îmi cere sa suport jumătate din costuri, desi noi platim singuri repartiile din apartamentul nostru.
In ce masura este balconul de deasupra considerat ‘spațiu comun’ celor doua apartamente?
ART 30 din legea 196/218 alin 4/5 mentioneaza "spatii interioare", "instalatii" samd - dar nu pomeneste explicit "balconul" ?
Stati linistit, el poate sa ceara, nu sunteti obligat sa-l luati in seama, balconul sau nu e proprietate comuna. Faceti-va asigurare pentru evenimente posibile viitoare.
Am gasit raspunsul asta aici pe forum, la o discutie mai veche: 'Tavanul/podeaua balconului intre Dv. si cel de la etaj 7 este impartita pe din doua, intre cei doi proprietari, fiecare cu peretele sau. Un zid are doi pereti. Podeaua este in proprietatea Dv., tavanul este proprietatea lui. Asa si in cazul Dv., impartiti acel zid cu asociatie de proprietari.'
Cum reparatia s-a facut doar pe podeaua lui, iar tavanul dvs. si peretii sunt curati acum, inseamna ca nu aveti ce imparti. Dvs. va zugraviti tavanul umezit si asta e.
In nici o masura. Eu nu am intalnit situatie in care balcoanele apartamentelor sa fie proprietate comuna.
Atat timp cat balconul apare in cadastrul apartamentului vecinului de deasupra dvs, balconul sau nu este spatiu comun. De altfel, legea 196/2018 defineste in art. 35 spatiile comune "dacă actele de proprietate nu prevăd altfel".
Vecinul este obligat nu numai sa-si repare spatiul proprietate individuala dar este si raspunzator pentru pagubele provocate apartamentului dvs.