Buna,
Lucrez in sistemul bancar, la acelasi angajator de la terminarea facultatii. In 2009 mi-au dat o sanctiune disciplinara abuziva de penalizare cu 10% la salar vreme de 3 luni, pe care nu am contestat-o la momentul respectiv de teama si din lipsa de informare- dar asta e o alta poveste.
Acum, in 2016, intentionez sa schimb locul de munca si am deja cateva discutii la activ cu alti potentiali angajatori- tot banci. Insa, nu ma pot angaja deoarece mi se cere adeverinta de la HR din care sa rezulte faptul ca nu figurez cu abateri disciplinare- adeverinta pe care nu o pot prezenta.
Am facut catre Angajator o solicitare de radiere a sanctiunii disciplinare prin decizie in forma scrisa si mi s-a raspuns ca se va face, dar ca la o eventuala intrebare pe aceasta tema, sanctiunea se va raporta in continuare desi radiata deoarece BNR-ul nu tine cont de prevederile Codului Muncii (?!).
Va intreb:
-cum anume trebuie procedat pt a scapa definitiv de aceasta mentiune/inregistrare? este nevoie de o hotarare judecatoreasca in acest sens?
- angajatii bancilor se supun altor regulamente (ale BNR ?!) care prevaleaza mentiunilor din Codul Muncii? nu avem statut de functionari publici, pt care se mentioneaza acel cazier administrativ in care ramane istoricul abaterilor disciplinare chiar si radiate fiind
- ce ma sfatuiti sa intreprind dpv legal pt a-mi debloca situatia? sunt in imposibilitatea de a ma angaja in alta parte conform pregatirii pe care o am datorita acestei probleme.
Pentru un salariat cu contract individual de munca exista sau nu o limita minima in ceea ce priveste contributia lunara platita la CAS a.i. perioada aferenta sa I se ia in considerare la vechime.
Cum se calculeaza perioada de stagiu? Se insumeaza zilele lucrate? Ma refer aici la situatia in care se lucreaza spre ex. 10 zile din 21 lucratoare, restul timpului fiind CFS.
1 salariat angajat cu contract de munca este in concediu fara plata un numar de zile in fiecare luna pe parcursul unui an datorita reducerii activitatii firmei angajatoare.
Ca urmare, incasand partial salariul, contributia platita la CAS este sub limita minima de 244 RON.
Cum se ia in considerare aceasta contributie ? Inseamna ca si vechimea curge sau se ia in considerare numai la cuantumul final al pensiei ?
Buna!
Ma aflu EXACT in aceeasi situatie. Lucrez intr-o banca , ca manager de unitate. in urma unui control de audit ''la comanda'' , s-au descoperit anumite incalcari ale normelor interne de operare pe casierie. Conform fisei postului si Regulamentului Intern, eu raspund solidar cu casierul pt orice nereguli constatate in activitatea cu numerar. Deci raspunderea mea este indirecta.
Problema este ca nu am primit oficial nici raportul de audit,nici o convocare sau comunicare scrisa in care sa fie aratate acuzatiile sau daca exista prejudicii concrete de natura materiala,acestea neputand fi calculate sau dovedite. Am fost chemata de cei de la Audit sa ma prezint in biroul lor in 30 de minute,dupa care a avut loc o discutie cu caracter general si ei mi-au pus cateva intrebari care vizau o perioada intinsa de timp (8 luni de activitate). Eram nepregatita, si in lipsa unor documente concrete la indemana, normal ca nu am putut formula justificari foarte bine argumentate. Atunci managerul meu superior mi-a spus ca am 2 variante: fie sa renunt la functia actuala de manager si sa trec inapoi pe un post de executie sau sa merg la Comisia de Disciplina unde ''probabil'' (citat) se va hotari desfacerea CIM pe motiv de necorespundere profesionala sau asa ceva, astel incat nimeni sa nu ma mai angajeze ulterior. In cazul in care accept sa renunt la functie, Raportul de Audit va fi musamalizat (mi-au spus ca gasesc ei o justificare pt a opri actiunea).
Intrebarea mea este: lipsa comunicarii a acuzatiilor,precum si faptul ca nu au fost puse la dispozitie suficiente date pt ca cel acuzat sa se poata apara constituie sau nu un abuz? Adaug faptul ca, sub presiune, m-au obligat sa dau o nota explicativa in scris, pe care probabil o vor folosi ulterior la Comisia de Disciplina. Cred ca am cedat prea usor si nu trebuia s-o scriu atunci, fara sa cer alte lamuriri. De asemenea,verbal doar, s-au facut aluzii la obtinerea de foloase materiale. Sunt acuzatii extrem de grave si pt care trebuie sa prezinte dovezi clare. Eu nu am nimic de ascuns si pot justifica toate veniturile mele legal, insa abordarea lor evaziva,pripita,sub presiune ma impiedica sa pot furniza justificari pertinente intrucat nu stiu de ce anume sunt acuzata si ce trebuie sa justific cu exactitate.
Toate invinuirile si amenintarile au fost formulate verbal. Nu am nici un document oficial, nimic. Cred ca voi merge mai departe la Comisia de Disciplina.
Va rog sa-mi dati un sfat obiectiv in legatura cu aceasta situatie.