avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate kijh

Activitate kijh

Buna tuturor,
Va retin atentia cu o intrebare. Am o intreprindere individuala (la norma pe venit), cod CAEN 6202 consultanta in Tehnologia Informatiei.
Sunt inregistrata in scopuri TVA numai pt operatiuni intracomunitare (adica am atribuit un CUI si un CIF cu RO) si in ROI. Lunar, platesc pentru licenta unui soft (Photoshop) si primesc factura de la prestatorul irlandez fara TVA (eu comunicandu-le acel CIF cu RO). Intrebarile mele:
1) trebuie sa declar operatiunea prin declaratia 390 VIES?
2) trebuie sa completez lunar si formularul 301 Decont special de TVA? Daca da, care este termenul pentru depunere? Eu am primit factura si am facut plata in 13.08, insa nu imi e clar cum este cu data exigibilitatii TVA?
Mentionez ca valoarea facturii este mica: 8,32 euro/luna
Va multumesc.
Răspuns la discuția Infiintare PFA / II
La inregistrarea PFA/II la Registrul Comertului vi se cer acte care sa ateste pregatirea profesionala si/sau experienta profesionala. Eu am deschis II cu obiect de activate consultanta in tehnologia informatiei neavand diploma de licenta in IT, ci o adeverinta care atesta experienta profesionala (dobandita ca si angajat). Pentru design web exista cursuri pe piata care se finalizeaza cu examen si diploma recunoscuta de Ministerul Muncii. O astfel de diploma poate constitui document justificativ al pregatirii in domeniu.
La alegerea codului CAEN trebuie justificata calificarea in domeniu fie prin atestate profesionale (diplome - nu stiu sigur daca numai cea de liceu este suficienta pentru 6202, atestate in urma absolvirii unor cursuri etc.), fie sa se arate ca ai experienta profesionala in domeniu. Eu mi-am deschis intreprindere individuala cu 6202 fara sa am studii in IT, insa am demonstrat printr-o adeverinta emisa de angajator ca la locul de munca am desfasurat activitati de consultanta in IT.
bpcs a scris:

Eu propun sa facem un referendum. 2 zile de munca pe saptamana si 5 libere....
si daca aranjam cu grija cele 2 zile de munca..... se nimeresc numa in sarbatori nationale sau religioase. va dati seama ce misto o sa fie?
iar patronii.... sa munceasca ei.. ca de aia sunt patroni.. sa produca si sa plateasca salariile la angajati .. daca nu.. amenda de la 50.000 la 100.000. Eventual expulzarea din tara.... mai face guvernu un imprumut... mai plateste vreo 2 mil de someri si 1 mil de pensionari ...
sa vedem de unde ii da inapoi..... ca salariatii sunt in libere.... productia poa sa astepte.

P.S.. De criza economica e vinovat sf duh.... nu incurajarea unui consum exagerat pe fondul unei productii in scadere..




Mentalitatea tipica patronasului roman. Romania se numara printre tarile cu cele mai putine zile libere, de aceea incepand de anul acesta s-au adoptat inca doua (de rusalii si Sf Maria). Iar randamentul, productivitatea sau cum vreti sa o numiti nu cred ca sta in 2 libere in plus pe an, ci mai degraba de abilitatea unui manager de a-si motiva angajatii si de a lua decizii strategice potrivite. In nici un caz de capacitatea angajatilor de a munci ca boii la jug.
Am si eu o intrebare. Decizia de concediere prin restructurarea postului pe care o primesc de la angajator trebuie sa fie inregistrata la ITM? Adica are vreo valoare hartia pe care o primesc cu stampila unitatii si semnaturile ce se impun, daca nu este inregistrata la ITM in termen de 5 zile?
Multumesc pentru raspunsuri. Am gasit articolul 44(1) din lg 8/1996 in urmatoarea formula:

1) In lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create. In acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.

Ma poate lamuri cineva ce vrea sa spuna exact acest alineat? In cazul in care eu doresc sa public materialele respective in alta parte, trebuie sa cer aprobarea angajatorului si eventual sa il compensez, pe cand acesta le poate folosi oricum, desi sunt create de mine? Cat de indreptatit sunt sa cer inlaturarea materialelor respective de pe pagina de internet a companiei sau macar sa cer ca niciodata sa nu fie folosite fara a fi trecute sub semnatura mea? (pentru ca in principal asta ma intereseaza, ca articolele respective sa nu apara niciodata sub semnatura altei persoane)

Daca imi poate da cineva un raspuns cat mai precis, i-as fi foarte recunoscator. Multumesc
Răspuns la discuția decizie de concediere nula?
Imi cer scuze, insa nu inteleg prea bine. Eu imi incep preavizul astazi, 29 mai 2009. Voi primi un salariu normal pentru perioada de preaviz , aproape intreg avand in vedere ca preavizul se termina undeva pe 25 iunie + plata zilelor de concediu neefectuate+un salariu compensatoriu. In decizia de concediere se precizeaza ca voi primi un salariu lunar brut ca si compensatie, in afara drepturilor la zi. Daca salariul meu net este de 2100 iar cel brut de 2900, cat va fi acel salariu compensatoriu in mana? 2100 sau 2900? Va multumesc.
Răspuns la discuția decizie de concediere nula?
Insa eu ce suma trebuie sa ma astept sa primesc daca in decizie se specifica ca voi primi ca si compensatie un salariu lunar brut? Salariul brut sau cel net pe care l-am primit si pana acum in fiecare luna? Multumesc
Răspuns la discuția decizie de concediere nula?
Multumesc pt raspuns. In decizie se mai precizeaza ca voi primi ca si compensatie un salariu lunar brut. Trebuie sa ma astept sa primesc in mana suma reprezentand salariul meu brut? Sunt scutite de impozite salariile compensatorii?
Buna ziua,

Am primit astazi decizia de concediere pentru restructurarea postului si in ea se precizeaza ca poate fi contestata in termen de 30 de zile la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care eu am domiciliul in alta localitate. Le-am semnalat acest aspect, spunandu-le ca trebuie inlocuit Tribunalul Bucuresti cu tribunalul pe raza caruia reclamantul isi are domiciliul (potrivit art 284, alin.2 din Codul Muncii) iar raspunsul a fost ca exista ceva mai presus de codul muncii in care se specifica Tribunalul Bucuresti. Intrebarea mea este daca aceasta neregula constituie motiv suficient pentru nulitatea deciziei? Va multumesc.