avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Activitate Andreea-Cristina Vernescu

Activitate Andreea-Cristina Vernescu

Răspuns la discuția preaviz functionar public
Da, se poate contesta in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta la tribunalul din raza domiciliului dvs. Daca nu a fost mentionat in decizie/ordin de preaviz puteti indica si viciul de forma al actului administrativ.
Se contesta prin depunerea unei plangeri prealabile la institutia care a emis ordinul/decizia de preaviz prin care se solicita anularea actului administrativ in parte sau in totalitate precum se pot mentiona si alte motivatii care le considerati a fi importante pt dvs(nu cunosc amanunte).In perioada preavizului trebuie sa vi se puna la dispozitie un post vacant corespunzator categoriei,clasei si gradului profesional (Lg.188/1999 repubicata si modificata ulterior cititi cu atentie art.99,100,101,102).
Dupa depunerea plangerii prealabile institutia respectiva trebuie sa va raspunda in termen de 30 de zile.Dupa acest raspuns se ataca in contencios actul respectiv.
Bafta si nu renuntati usor mai ales ca am inteles ca OUG-ul a fost atacat la Curtea Constitutionala.
Răspuns la discuția nelamurire prima se stabilitate
Ca multe altele, in Legea 18/2009 a bugetului de stat nu spune expres acest fapt, dar aceasta aproba bugetul fiecarui ordonator principal de credite, care la randul lui aproba pentru cei secundari din subordine. Acestia la randul lor aproba bugetele ordonatorilor tertiari din subordinea lor(Lg 500/2002 privind finantele publice).
Se stie ca bugetul pentru anul 2009 a fost refacut in luna ianuarie in urma indicatiilor telefonice de la Ministerul Finantelor Publice, fara a avea, insa o baza legala. S-au taiat prin telefon urmatoarele: premiile, orele suplimentare, salariile de merit, alte sporuri si posturile vacante, adica finantarea acestora.S-a lasat in buget doar lichidarea lunii decembrie care s-a platit in luna ianuarie.Cum s-a taiat la nivelul platilor efectuate in ianuarie este normal ca nu mai au prevedere bugetara. Prima de stabilitate intra tot la premii, deci au fost taiate. Doar premiul anual (al 13-lea salariu s-a mai acordat).
Sunt ingraditi in primul rand de Legea 18/2009 care le aproba bugetul,de OUG 35/2009 in care se specifica sa se respecte prevederile bugetare, Legea 500/2002,s.m.d.Premiile in general sunt reglementate OG 6/2007 de slarizare a functionarilor publici, modificata prin OG 9/2008 sau de OG 10/2007 pentru functii contractuale, si se mentioneaza obligativitatea expresa de incadrare in fondurile bugetare aprobate.Banuiesc ca salarizarea este tot in baza celor doua ordonante. Deci daca nu au prevedere bugetara nu se platesc.
Legea 188/1999,r2 modificata si completata nu ingradeste avansarea in clasa. Dar dupa cum se stie functiile publice sunt de mai multe categorii si anume generale si specifice. Referentul face parte din categoria functiilor publice de executie cu studii medii, functie publica generala. Odata cu absolvirea facultatii de drept era normal in alte situatii sa participati la concurs pentru avansarea in clasa. Dar acele posturi din cadrul serviciului respectiv fac parte din functii publice specifice, reglementate prin statute speciale (a se vedea categoriile functiilor publice din Lg 188/1999), adica statutul asistentului social, iar in statut scrie foarte clar faptul ca pentru a fi asistent social, chiar daca vi se aplica Legea 188/1999 si Legea 53/2003 (contractuali), trebuies indeplinite CUMULATIV conditiile de la art.7. Asa ca nu merge nici cu adeverinta ca urmezi cursurile unei postuniversitare, astea sunt prostii.Trebuie urmate studii de specialitate (se poate finaliza cu postuniversitare in asistenta sociala) si sa fie dupa aceea inregistrate in registrul national al asistentilor sociali. Din aceasta cauza nu merge cu adeverinta ca urmezi cursurile, deoarece conditiile sunt cumulative. Fara studii de specialitate nu poti sa te inscri in registru, deci nu sunt indeplinite conditiile specifice.
Bun, referitor la art.34 v-a comunicat foarte bine faptul ca trebuie sa va inscrieti la o scoala postuniversitara si dupa aceea veti putea sustine avansarea,deoarece aveti studii juridice si nu de asistenta sociala si va incadrati la cei care nu au studii de specialitate.
Iar cat despre ceilalti colegi..asa vor trebui sa faca, sa-i treaca pe vechile posturi si sa le retina banii si sa-l traga la raspundere pe cel/cea care a facut prostia asta de la resurse umane.
Sfatul meu este sa va inscrieti de urgenta si sa depuneti dovada respectiva ca sa puteti promova in clasa superioara.
Ca multe alte drepturi deja castigate pe hartie nu au fost platite.Ministerul este obligat sa va acorde sumele. Dar acuma depinde si de anumiti factori financiari si anume:
-daca are sumele respective aprobate in bugetul pentru anul 2009(Ce a fost pentru anul 2008 nu se mai pot plati, deoarece nu sunt fonduri multianuale si ce a fost pentru 2008 trebuia platit in acelasi an. Problema se pune cu anul 2009.);
-daca ministerul a repartizat pana acum aceste subventii la alte facultati, inseamna ca are totusi bani alocati in buget pentru plata acestora;
-o alta problema este faptul ca in cazul in care ministerul nu a emis ordinul (se emite anual prin care se stabileste cuantumul subventiei, art.7 din OG73/2004) atunci nu se stie cuantumul care trebuie platit;
Asa cum este tot sistemul dat peste cap parerea mea este ca acest ordin nu a fost emis.Este de aflat acest lucru, pentru ca daca acel act administrativ a fost emis si nu a fost pus in aplicare este foarte grav si poti sa-i actionezi in instanta in primul rand in contencios. Altfel nu stiu cum poti sa-ti primesti banii respectivi.