avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... ocuparea unei functii intr-o clasa superioara celei in ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

ocuparea unei functii intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati functionarii publici

In data de 08.06.2009 v-am solicitat sprijinul pentru solutionarea situatiei in care ma aflu .
In conformitate cu art. 68. - alin.(1) din Legea 188/1999 privind statutul functionarului public "in urma dobândirii unei diplome de studii de nivel superior în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea, funcţionarii publici de execuţie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei funcţii publice într-o clasă superioară celei în care sunt încadraţi, în condiţiile legii.
Art (2)prevede ca "promovarea în condiţiile alin. (1) se face prin transformarea postului ocupat de funcţionarul public ca urmare a promovării examenului."
Anul trecut am absolvit Facultatea de Drept si Administratie publica-specializarea drept -din cadrul Universitatii Spiru Haret cu diploma de licenta. Cand m-am adresat conducerii si biroului de resurse umane in vederea transfomarii postului i conf. articolelor mai sus mentionate, mi s-a spus ca , deoarece obiectul de activitate al serviciului nostru este asistenta sociala, nu pot promova deoarece in conf. cu art. 34, alin. 1 din Legea 466/2004 ar fi trebuit sa urmez cursurile unei facultati de asistenta sociala pentru a putea promova.

Revin la problema pe care v-am relatat-o mai sus. Mai nou mi s-a spus ca pentru a promova trebuie sa ma inscriu la o postuniversitara in asistenta sociala si sa fac dovada printr-o adeverinta ca m-am inscris si ca frecventez cursurile acesteia. Iar referitor la colegii mai care au fost promovati cu incalcarea art.34 din Legea 466/2004 mi s-a spus ca vor fi retrogradati la functia pe care o aveau inainte de promovare (adica vor fi facuti referenti), iar drepturile salariale pe care le-au incasat in plus, de la data promovarii si pana in prezent, li se vor retine esalonat, iar in momentul in care se vor inscrie la o scoala postuniversitara in asistenta sociala vorfi promovati iar. Oare asta ar fi solutia legala pentru rezolvarea problemei pe care v-am relatat-o? :sorry::sorry::sorry:#-o#-o


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:04, 20 Iunie 2009
Legea 188/1999,r2 modificata si completata nu ingradeste avansarea in clasa. Dar dupa cum se stie functiile publice sunt de mai multe categorii si anume generale si specifice. Referentul face parte din categoria functiilor publice de executie cu studii medii, functie publica generala. Odata cu absolvirea facultatii de drept era normal in alte situatii sa participati la concurs pentru avansarea in clasa. Dar acele posturi din cadrul serviciului respectiv fac parte din functii publice specifice, reglementate prin statute speciale (a se vedea categoriile functiilor publice din Lg 188/1999), adica statutul asistentului social, iar in statut scrie foarte clar faptul ca pentru a fi asistent social, chiar daca vi se aplica Legea 188/1999 si Legea 53/2003 (contractuali), trebuies indeplinite CUMULATIV conditiile de la art.7. Asa ca nu merge nici cu adeverinta ca urmezi cursurile unei postuniversitare, astea sunt prostii.Trebuie urmate studii de specialitate (se poate finaliza cu postuniversitare in asistenta sociala) si sa fie dupa aceea inregistrate in registrul national al asistentilor sociali. Din aceasta cauza nu merge cu adeverinta ca urmezi cursurile, deoarece conditiile sunt cumulative. Fara studii de specialitate nu poti sa te inscri in registru, deci nu sunt indeplinite conditiile specifice.
Bun, referitor la art.34 v-a comunicat foarte bine faptul ca trebuie sa va inscrieti la o scoala postuniversitara si dupa aceea veti putea sustine avansarea,deoarece aveti studii juridice si nu de asistenta sociala si va incadrati la cei care nu au studii de specialitate.
Iar cat despre ceilalti colegi..asa vor trebui sa faca, sa-i treaca pe vechile posturi si sa le retina banii si sa-l traga la raspundere pe cel/cea care a facut prostia asta de la resurse umane.
Sfatul meu este sa va inscrieti de urgenta si sa depuneti dovada respectiva ca sa puteti promova in clasa superioara.
Am raspuns in cadrul topic-ului initial. Este de prisos, cred, sa ma repet.
Dar, pentru ca legea o interpreteaza juristii, va sugerez sa solicitati opinia unui avocat, o consultanta nu costa mult.

Pentru stiinta tuturor, functiile publice specifice prevazute in Legea nr. 188/1999 sunt:
-arhitect-sef;
-inspector de concurenta;
-inspector vamal;
-controlor delegat;
-expert in tehnologia informatiilor;
-comisar;
-manager public.
Este jenant sa incurci functiile publice specifice reglementate prin Legea nr. 188/1999 cu functiile publice reglementate prin acte normative speciale!

Ca sa nu generez confuzii, revin si precizez ca ma refer la opinia doamnei consultant Andreea Cristina Vernescu, care nu si-a sustinut afirmatiile cu niciun argument.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iunie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ocuparea unei functii intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati f.p. Medeea  Iliescu Medeea Iliescu In conformitate cu art. 68. - alin.(1) din Legea 188/1999 privind statutul functionarului public \"in urma dobândirii unei diplome de studii de nivel ... (vezi toată discuția)
Promovarea functionarilor publici de la studii medii la studii superioare seli-rahe seli-rahe in anul 2009 am absolvit facultatea de administratie publica de scurta durata. mentionez ca sunt salariata de 13 ani in cadrul unei primarii comunale cu ... (vezi toată discuția)
Pot promova in clasa? iulian manguta iulian manguta As vrea sa stiu daca pot promova in clasa de la functia de asistent inspector la inspector ca functionar publi, daca am vechime 9 ani ca functionar (referent ... (vezi toată discuția)