avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Activitate mnd

Activitate mnd

buna ziua,
unui angajat i s-a emis o hotarare judecatoreasca care stabileste infiintarea unei popriri pe salariu. stiu ca maximul sumei lunare de oprit nu trebuie sa depaseasca 30% din salariu sau 50% in cazul in care angajatul mai are si alte retineri. intrebarea este daca exista o reglementare care prevede cat trebuie sa fie minimul sumei de oprit lunar?

multumesc.
Buna ziua,
In cazul in care un salariat a provocat o paguba angajatorului, conform articolului 254 alin 3 si 4, cu acordul salariatului paguba poate fi recuperata de la acesta. Pe langa recuperarea pagubei, angajatorul il poate cerceta disciplinar pe salariat, penalizandu-l cu 10% din salariu timp de trei luni, pentru neglijenta de care a dat dovada? Mentionez ca retinerile cumulate reprezinta 23% din salariu.

Multumesc.
Buna ziua,
Avand in vedere modificarea COR, sa inteleg ca trebuie modificate si functiile angajatilor pentru a corespunde? De exemplu Inspector Protectia Muncii (cod COR 241204) nu mai exista, am gasit Tehnician in sanatate si securitate in munca (cod COR 325721). Logic, ma gandesc ca asa ar trebui procedat, toate functiile sa se modifice conform COR, dar as avea nevoie sa-mi si confirme cineva :)

Multumesc mult.
Multumesc pentru promptitudine.
Sa inteleg ca se poate modifica functia celei care a fost in CIC, de exempul in Farmacist, dar sa i se modifice salariu conform grilei actuale si sa beneficieze de aceleasi conditii de munca avute anterior?

multumesc.
Buna ziua,
O angajata, incadrata in functia de Farmacist Sef Depozit, a avut cim suspendat pentru CIC (o data cu suspendarea cim i-a fost suspendata si autorizatia de functionare a depozitului), la inceputul lunii aprilie trebuie sa revina la munca, numai ca in locul ei a fost angajat un alt farmacist sef pe perioada nedeterminata. Persoanei care o inlocuieste i s-a facut pe durata nedeterminata, deoarece autorizatia de functionare se elibereaza doar pentru persoanele angajate permanent. Cum se poate rezolva situatia celor doi farmacisti sefi, astfel incat sa nu i se incalce drepturile niciunuia dintre ei?

Multumesc.
buna ziua,
in cazul in care copilul are peste 18 ani si nu realizeaza venituri, dar nici la scoala nu mai merge, poate fi coasiguratul unuia dintre parinti?
am gasit in codul fiscal un articol, art. 56 alin 3 care spune ca
(3) Persoana în întretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pâna la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile nu depasesc 250 lei lunar. daca ma poate ajuta cineva sa-mi spuna daca se aplica si in cazul de mai sus.

multumesc.
buna ziua,
decizie de inventariere, din cate stiu eu tine de contabilitate si este strans legata de evidenta stocurilor existente in contabilitate, prin urmare departamentul de contabilitate ar trebui sa o intocmeasca, cu stabilirea comisiei si toate componentele, conform legislatiei in vigoare. dar pentru ca ma confrunt cu o situatie in care contabilitatea sustine ca ar trebui intocmita de compartimentul de resurse umane, va rog sa-mi spuneti cine este in masura sa intocmeasca respectiva decizie, contabila sau specialistul resurse umane?

multumesc!

multumesc.
buna ziua,
stie cineva daca in 2012 companiile vor mai beneficia de facilitatile somajului tehnic asa cum este reglementat in OUG28/2009 pentru anul 2009? am tot cautat, dar n-am gasit nimic concret, toate articolele vorbesc despre un proiect de prelungire a acestei masuri.

multumesc mult!
Răspuns la discuția litigiu cu angajatorul
Ce se intampla cand primim citatia, intervine suspendarea cim pana la finalizarea procesului?

Multumesc.
Buna ziua,
O angajata incadrata in functia de Casier, are un confllict de munca cu angajatorul, in sensul ca la un moment dat se descopera lipsa unor bani din casierie, iar aceasta nu poate justifica lipsa lor, se face o cercetare disciplinara, dar pana la finalizarea cercetarii angajata intra in concediu crestere copil, a adoptat un copil intre timp. Angajatorul este obligat sa o primeasca inapoi pe aceeasi functie, chiar daca exista acest conflict care contravine incadrarii ei ca si casier? Incetarea suspendarii se intampla pe 29.12.2011, intre timp societatea a dat-o in judecata pentru recuperarea prejudiciului, dar inca n-am primit citatie de la Tribunal. Cm ar trebui sa procedat cu ea?

Mutumesc.