avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot beneficia de ajutor de SOMAJ ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot beneficia de ajutor de SOMAJ ?

Buna ziua!

Sunt un utilizator nou al acestui forum, utilizator care are nevoie de un sfat sau mai bine zis de experienta domniilor voastre.
Am 27 de ani impliniti chiar azi, din care aproximativ 4 ani de munca. Pana in 15 iulie 2008 am fost angajat la firma X SRL, am avut o pauza de 20 de zile si m-am angajat la firma Y SRL pana la data de 1 August 2009. De pe 1 August 2009 sunt angajat al zirmei Z SRL. Toate contractele de munca au fost create pe perioada nedeterminata. De la toate aceste slujbe am plecat prin demisie, de fiecare data am fost chemat la interviu si apoi, interesul a fost atat de mare incat mi-am dat demisia de la slujba anterioara si am plecat la “mai bine”.

Conducerea firmei Z SRL, a hotarat de curand sa imi dea mai multe sarcini cumulate in acelasi timp cu o reducere de 40% din salariu, lucru cu care nu am fost de acord, desi din principiu sunt deschis la dialog. De data aceasta, pur si simplu nu am gasit intelegere… si am fost nevoit sa imi dau demisia. Acum, vreau sa ma angajez la firma unui amic, pe perioada determinata de 3 luni pentru ca peste 2 saptamani sa restrânga postul si sa fiu “dat afara”…

Intrebarea pentru dumneavoastra este: pot in felul acesta sa beneficiez de somaj ? Daca da, de ce si pe ce perioada ? Daca nu, ce argumente aveti si ce ma sfatuiti sa fac ? Exista o alta posibilitate pentru a beneficia de ajutor de somaj ? Pana reusesc sa ma angajez iarasi doresc sa beneficiez de somaj, toate societatile la care am fost angajat pana acum au platit taxele la stat si cred ca este dreptul meu de a fi informat si de a beneficia de drepturile mele.
Din ce am citit, daca am fost angajat minim 12 luni in ultimele 24 de luni si daca se inchide contractul de munca prin restrangere post ar trebui sa pot beneficia de ajutor de somaj, dar las si la latitudinea dumneavoastra acest aspect.
Multumesc, astept cu interes raspunsurile dumneavoastra.
Topalescu Jan.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
T.J., utilizator
Cel mai recent răspuns: T.J. , utilizator 13:23, 1 Noiembrie 2010
1. La multi ani, la zi aniversara!
2. Puteti sa incheiati un contract individual de munca pe perioada determinata de maxim o luna si la expirarea lui (conform art.56, lit.j din Codul muncii) puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Nu va mai fi nevoie sa fiti "dat afara".
Va multumesc pentru raspunsul prompt, toate cele bune.
Ziua buna tuturor!

Revin deoarece am nevoie de sfaturile dumneavoastra.

Pe data de 01 noiembrie voi inceta sa mai beneficiez de ajutorul de somaj. Doamna de la AJOFM mi-a comunicat ca ma pot reangaja pentru 2 saptamani pe perioada determinata incepand cu data de 01 noiembrie pentru ca mai apoi sa inchid contractul cu art. 56 litera "j) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;" si sa mai beneficiez iarasi de 6 luni somaj.

Doresc sa stiu parerea dumneavoastra privitoare la acest aspect, multumesc. Daca este posibila/legala forma aceasta de a beneficia de ajutorul de zomaj, trebuie refacut tot dosarul sau se preia dosarul de acum 6 luni de somaj ?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
T.J., utilizator
1. Este legal ce vi s-a spus de la AJOFM.
2. Faceti alt dosar deoarece este o alta indemnizatie de somaj si este luata in calcul, pentru indemnizatia de somaj, si perioada lucrata intre timp.
Buna ziua din nou si multumesc pentru raspuns.

Se poate face angajare si pe perioada nedeterminata si apoi sa se restrânga postul pe baza articolului 65 din Codul Muncii ? Adica beneficiezi de indemnizatia de somaj ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt drepturile femeii insarcinate roxxanna roxxanna Buna ziua! Sunt angajata cu CM pe perioada determinata de 6 luni- din 01 februarie 2009 pana la 01 august 2009 (anterior datei de 01 februarie am fost ... (vezi toată discuția)
Somaj - repunere in drepturi !!! ANIOD-DOINA ANIOD-DOINA In data de 28 nov.2011, m-am incadrat pe durata determinata, la XYZ, pe perioada suspendarii contractului de munca al titularei de post, aflata in concediu ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca - perioada determinata 1 luna Cris001 Cris001 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, am CIM pe perioada nedeterminata. Sunt angajat de mai bine de 12 luni, compania mi-a propus incetarea contractului de munca ... (vezi toată discuția)