avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie martor - infractiune comert electronic
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie martor - infractiune comert electronic

Buna,
Ieri am primit o citatie cum ca trebuie sa ma prezint in Bucuresti (eu fiind la o distanta de peste 500km de acesta) in calitate de martor pentru Fond - infractiuni privind comertul electronic.
Acum cateva luni am fost chemat la politie pentru niste declaratii, sa ofer informatii despre tipul cu pricina (care postase pe un site, al carui proprietar sunt eu, niste mesaje in care oferea anumite licente... care dupa un timp s-au dovedit ca erau luate intr-un mod ilegal..)

Ideea e ca eu nu vreau sa ma prezint. Pierd o groaza de timp si bani. (drumul + timpul ce-l lipsesc de la munca mea). Distanta e prea mare pentru mine (~535 km cu masina sau 626 km cu trenul. de masina personala nu dispun, numai daca apelez la un prieten.. ) + timpul (cu masina vreo 5-6 ore, cu trenul 10-11 ore).. asta doar un DRUM. Daca calculam si plecarea..

Mi se pare asa de aiurea. Adica.. eu ajut politia cu informatii ca dupa eu sa fiu nevoit sa ma prezint in BUCURESTI, sa mai si pierd o groaza de timp.

Ce se poate face in acest caz?
Multumesc si sarbatori fericite!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
florin34, utilizator
Cel mai recent răspuns: florin34 , utilizator 11:10, 15 Iunie 2010
Intr-adevar, se poate sa fie neplacut pentru dvs. , din multe puncte de vedere, insa, este posibil sa nu avetiu de ales si pana la urma sa trebuiasaca sa va prezentati, daca instasnta va considera ca marturia dvs. este utila solutionarii cauzei.In plus, in caz ca nu va prezebtati, ar putea fi emis un mandat de aducere, pe numele dvs.
Probabil ati fost audiat in faza de urmarire penala, iar acum sa inteleg ca sunteti citat de o instanta, unde se judeca procesul. Pentru neprezentarea unui martor in instanta , fara motive bine justificate , la un termen, se dispune recitarea sa. In caz de neprezentare, martorul poate fi sanctionat cu amenda judiciara.
Daca va prezentati, puteti cere in instanta cheltuieli de transport, ziua pierduta cu ocazia procesului, etc. depunand lista cheltuielilor si dovada (bon de benzina, masa etc.)
In situatia in care instanta de judecata,suverana in solutionare apreciaza util si necesar audierea dvs,se impune sa dati curs cererii si sa va prezentati la termenul comunicat
Eventuala dvs neprezentare ,poate fi apreciata ca si lipsa de respect fata de instanta de judecata ,care are autoritatea sa dispuna diverse masuri legale de aducere a dvs in vederea audierii
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
ynocentta, utilizator
Multumesc pt raspunsuri.

Da, am fost audiat in faza de urmarire penala a individului respectiv. Inspectorul la momentul respectiv mi-a spus ca nu o sa fiu chemat ca martor in instanta.

Macar de era local.. asa e chiar aiurea pentru mine. Dar deh, nu cred ca le pasa alora ca eu sunt de prin margini.
Oricum, inainte de a ma prezenta o sa intreb judecatoria daca imi deconteaza totul, daca nu, nu ma prezint. Mi se pare de bun simt sa o faca tutusi..

Ah, am uitat sa specific ca nu scrie nicaieri ca sunt obligat sa vin, ci doar ca sunt chemat. Nu se specifica nici ca as primi vreo amenda sau ceva.. (spun asta pt. ca am mai gasit pe diferite situri cum ca se specificau aceste lucruri pe citatie)

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
florin34, utilizator
Judecatoria nu poate sa va deconteze cheltuielile ci doar sa dispuna prin dispozitivul hotararii obligarea la plata.
In ce priveste prezentarea dvs. daca se staruia in audiere, se poate face prin mandat de aducere si sanctionarea dvs. cu amenda judiciara... Nu prea e bine sa va impotriviti... dar dvs. alegeti

Alte discuții în legătură

Martor Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G De cate ori se poate chema un martor intr-un proces penal, daca acesta se tot amana? (vezi toată discuția)
Citat ca martor cu catuse un om simplu un om simplu Buna, Ieri seara am fost vizitat acsa de un jandarm care a spus ca are un mandat de aducere pe numele meu la tribunal pentru data de maine dimineata in ... (vezi toată discuția)
Sunt martor la un accident auto fără victime. risc un mandat de aducere dacă părăsesc țara? 24011995 24011995 Buna ziua..Am fost martor la un accident de masina fara victime si nu pot sa ma prezint la instanta pentru ca am parasit tara..Se poate sa se faca un mandat de ... (vezi toată discuția)