avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura

Care este procedura in instanta pentru a imparti un teren mai multor persoane apeland la uzucapiune, teren obtinut prin mostenire de catre bunicul meu? Mentionez ca se doreste impartirea terenului intre tatal meu, fratii lui, respectiv verii lui si ca terenul a fost mostenit in 1992. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 00:14, 9 Aprilie 2010
Daca a fost mostenit, exista un certificat de mostenitor, ce legatura mai are uzucapiunea?
De impartit, se imparte, dar dati-ne mai multe detalii.
Exista un titul de mostenire, pentru toti. iar ei acum vor sa-l imparta. (titlul de mostenire lasat de strabunic care a avut 6 copii, iar acestia, fiecare, cate 3 in medie)
multumesc
In regula.
In primul rand trebuie facuta succesiunea dupa bunic ( sau bunica, cine era copilul strabunicului).
Se poate face dezbaterea succesiunii si partaj voluntar, la notar, daca toti mostenitorii se inteleg amiabil. Daca nu se inteleg, se apeleaza la instanta, pt partaj judiciar.
Din cei 6 copii ai strabunicului majoritatea sunt decedati, inclusiv bunicul, pe care l-ar fi mostenit tata. Iar altii au renuntat. Cei care au mai ramas si-au impartit intre ei, dar nu au fiecare in parte act de proprietate, toti au titlul acela de mostenire de la strabunic.
Acum, care-i cea mai simpla modalitate prin care tatal meu poate sa intre in posesia actului de proprietate pentru "bucata" sa? (daca fac succesiune nu trebuie sa se faca de la strabunic la bunic, iar apoi de la bunic la tatal meu? )
Daca incepe o actiune in judecata si invoca uzucapinea, pe care o poate proba cu martori; nu este posibil acest lucru?

Daca mai trebuie stiut vreun detaliu, va rog sa ma intrebati pentru ca m-am chinuit sa ma fac cat de cat inteles.
multumesc
Acum e clar:)
Teoretic e posibila uzucapiunea de 30 de ani, cu jonctiunea posesiilor, adica durata cat a fost folosit terenul de strabunic, bunic, apoi de tatal dvs. Dar practic, daca intentati o actiune in instanta, oricare din multii mostenitori poate interveni in proces si poate opune acel titlu.
Da, daca dezbateti succesiunea, trebuie facuta pt fiecare stramos in parte: strabunic si bunic.
Pt cei care au decedat vin copiii lor si/sau sotii/sotiile supravietuitoare, daca nu mai traiesc acestia si au nepoti, vin acestia etc.
Pt cei care nu mai traiesc si nu au nici urmasi nici soti/sotii supravietuitoare partea lor e mostenita de fratii lor care au supravietuit.

Pare complicat ca sunt multi.
Ar fi bine ca un avocat sa studieze toate actele.
Intre timp, daca nu va e greu, putem sa ne facem o idee daca ne explicati care frati mai traiesc si ce urmasi au...

Alte discuții în legătură

Testament strabunicii mei au avut 4 copii si au lasat un testament ... simon1991 simon1991 Testament strabunicii mei au avut 4 copii si au lasat un testament unde scrie cate terenuri primeste fiecare copil si unde. titlul de proprietate nu este pe ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire Iosua Iosua Tata si matusa mea imi pot ceda partea de teren la un notar contra unei sume de bani? Terenul si casa este pe numele strabunicului meu. (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate denisa-m denisa-m Am primit o copie a titlului de proprietate pentru trei parcele de teren arabil si care impreuna insumeaza 28.300 mp ( in judetul Olt, ), din partea ... (vezi toată discuția)