avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... la 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

la 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat

Tatal meu are 58 de ani si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si daca da ce acte ai trebuiesc. Are 37 de ani lucrati.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
sforza, utilizator
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 08:39, 9 Aprilie 2010
multumesc mult.deci tatal din discutie se poate pensiona anticipat cu penalizare la 58 ani si 10 luni.da?atunci nu inteleg ce zice d-ul tudorvaleriu ca treb.sa aiba 60?
Unde aţi citit dumneavoastră că se poate pensiona tatăl în discuţie la 58 ani şi 10 luni, anticipat parţial?

din ambele mesaje postate, rezultă că poate solicita pensie anticipată parţială la 60 de ani, adică în 2012!
Ordinul nr. 340/2001, cap. B, sectiunea II:
3. Vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme.

Cititi anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001 si art. 41 din Legea nr. 19/2000.

Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Barbatii nascuti dupa anul 1950 ies la pensie lim varsta la 65 ani.
In cazul prezentat:
limita varsta:1952 + 65 ani = 2017
anticipata partial: 2015 - 5 ani = 2012 (reducerea varstei cu 5 ani intrucat are stagiul complet cerut de lege, 35 ani)
am gandit asa(nu am gandit bine,asta e):daca la acest moment pt.barbati varsta de pensionare este 63 ani si 10 luni -5 = 58 si 10 luni.

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare dellya dellya Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in privinta pensionarii de drept pt tatal meu. Este nascut pe 31.10.1951 si are 40 de ani vechime din care 20 ... (vezi toată discuția)
Pensionare balintpetru balintpetru Buna ziua! Ma numesc Balint Petru si as dori si eu un raspuns cine ma poate ajuta.Am lucrat la mina 24 ani si 10 luni si in aprilie ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata mara100 mara100 Buna ziua.In conditiile unui stagiu de cotizare de 31 ani ,fara intreruperi(conditii normale de munca),care este varsta la care se poate solicita pensionare ... (vezi toată discuția)