avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii cum returnezi sume primite in plus , conf art 272
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

cum returnezi sume primite in plus , conf art 272

Cum se pot returna sumele primite dintr-o eroare a intocmirii documentelor de plata ale angajatorului? Intelegerea amiabila nu trebuie dovedita cu inscrisuri ? Si totusi cum se trimit banii inapoi?
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 11:01, 9 Aprilie 2010
multumesc:D
Ma scuzati ca insist , dar ce inseamna aceasta asteptare? Verbala, scrisa? Cum se face?
practic, problema de mai sus e un pic mai complicata.

dpdv juridic e 100 % corect ce s-a scris dar contabil lucrurile stau intr-o alta lumina.....

dvs ati primit in plus (in mod eronat, deci nu putem vorbi de rea credinta din partea angajatului) o suma de bani, sa zicem 100 RON BRUT deci aproximativ 68 RON NET la care se adauga inca aprox 30 RON taxele platite de angajator.

Suma care trebuie efectiv restituita este de dvs este 100 RON BRUT.
Prin urmare pentru a corecta aceasta situatie angajatorul are 2 variante:

1. Va intocmi un nou stat de plata (respectiv declaratii) cu salariul corect pt luna in care a fost gresit salariul iar dvs veti restitui diferenta dintre cele 2 resturi de plata (cel eronat - cel corect). Daca nu mai aveti banii angajatorul are dreptul de a va retine suma neta rezultata in urmatoarele luni.

Sau
2. in perioadele urmatoare va retine suma bruta (100 RON in exemplul nostru) ca salar necuvenit.

In aceste 2 variante angajatorul isi recupereaza toata paguba (atat de la dvs cat si de la stat).

Si sfatul meu este sa asteptati ca angajatorul sa se sesizeze de greseala facuta (asta daca se va sesiza ;) ) dupa care sa negociati cu acesta perioada pe care se va face retinerea.
#-o
Nu mai lucrez la acea firma. Salariul calculat si varsat gresit a fost ultimul, cel eronat.
Nu mi-a trimis al doilea stat de plata corectat, deci nu stiu daca suma pe care o trimibiteaza verbal, ca suma incasata necuvenit este cea corecta. Ajungand la o intelegere scrisa , PV sau price forma scrisa, intelegerea mea este ca cine greseste plateste, adica suporta diferenta pana la 100 ron brut.
multumesc anticipat
Avand in vedere ca dvs nu mai lucrati la acea firma situatia se schimba complet.

In acest caz nu mai poate fi vorba de sume necuvenite ci de prejudiciu creat angajatorului. Prejudiciul a fost creat de persoana responsabila cu calcularea/virarea salariilor si a fost in avantajul dvs.

Legal sumele se pot recupera in 2 feluri:
1. Ori va intelegeti
2. pe cale judecatoreasca cu retinerea a maxim 1/3 din veniturile salariale realizate de dvs in momentul de fata.

Alte discuții în legătură

Poti fi obligat sa returnezi o suma de bani care a intrat gresit in contul tau bancar? iunana iunana Buna, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns la o problema, m-am trezit cu niste bani in contul bancar de la o firma cu care nu mai am legatura, nu ... (vezi toată discuția)
Virament salarial dublu / triplu anadesign anadesign Buna ziua, De 3 luni mi se vireaza pe card de catre firma unde lucrez , mult mai multi bani.In conditiile in care eu mi.am facut salariul si stiu ce venituri ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna necuvenit corapeptea corapeptea Buna ziua, Am nevoie de un sfat urgent. Am un angajat care in perioada ian-martie a efectuat 21 de zile de concediu de odihna. Pe data de 03 aprilie a ... (vezi toată discuția)