avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DUPA TERMINAREA PARTAJULUI CU MAMA, TATAL MEU VREA SA ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DUPA TERMINAREA PARTAJULUI CU MAMA, TATAL MEU VREA SA MA DEA AFARA DIN CASA

Am urmatoarea problema:
Parintii au divortat in 1995, iar eu si surorile mele am ramas in grija mamei.
In 2003, tatal meu incepe proces de partaj. Procesul se termina in 2006.
Mama si surorile mele sunt plecate In italia din 2005, iar eu am procura de la mama pentru a o reprezenta in toate litigiile.
Imediat dupa terminarea partajului, tatalui meu ii este atribuit apartamentul cu obligatia de a-i plati mamei sulta, ceea ce el nu a facut nici pana acum. Din acest motiv (neplata sultei) am inceput executarea silita, in ianuarie 2007. Dar, eu fiind singurul ramas in tara, si fiind si reprezentant legal al mamei mele, tatal meu a incercat anul trecut sa imi deschida proces de evacuare dar nu a avut nici un rezultat, iar astazi, tatal meu beat fiind (fac precizarea ca tatal meu este in evidentele Spitalului clinic de psihiatrie SOCOLA Iasi ca suferind de Epilepsie Grand Mal cu tulburari psihice intercritice de tip discomportamental si elemente deteriorative psiho-cognitive, dar cu toate acestea consuma bauturi alcoolice si barbiturice, contrar tratamentului medicamentos prescris de medici) m-a atacat si a spus ca ma da afara din casa deoarece el este proprietar. Am anuntat Politia dar cand reprezentantii Sectiei de politie au ajuns mi-au zis ca tatal meu are dreptul sa ma dea afara din casa deoarece este singurul proprietar.
De aceea, as dori sa stiu daca tatal meu are acest drept, desi nu respectat hotararea judecatoreasca si nu a achitat mamei mele sulta? Exista un articol de lege sau o lege care sa-i dea tatalui meu acest drept?Exista vreo solutie in acest caz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2007
danutz79, utilizator
Cel mai recent răspuns: danutz79 , utilizator 17:27, 11 Februarie 2007
Cazurile de acest gen sunt frecvente. Hotărârea de partaj constituie titlu care conferă persoanei căreia i s-a atribuit imobilul dreptul de a obţine folosinţa bunului pe calea acţiunii de evacuare.

Teoretic ai un drept de retentie asupara apartamentului până la achitarea sultei... dar acesta trebuia să fie cerut şi constat de instanţă prin hotărârea de partaj.

Ce zice hot de partaj?

Hotararea de partaj are efect declarativ (art 786 c. civil- care are aplicabilitate generala), astfel incat tatal (cal care aprimit bunul) il va putea evacua pe celalalt indiferent de plata sau nu a sultei. Nu are nici un drept de retentie(daca nu s-a cerut asta in instanta si nu scrie asta in hotarare), hot jud daca a fost investita cu formula executorie constitue titlu executoriu, fiind susceptibila de executare timp de 3 ani de la ramanerea definitiva. In privinta sultei ea poate fi executata silit inclusiv prin scoaterea la vanzare a apartamentuluiB-)
Parerea mea:P
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2007
ContSters30587, utilizator
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Hotararea de partaj spune ca i se atribuie aprtamentul tatalui mei din cauza sanatatii sale precare si a faptului ca a dovedit ca a platit mai mult la aoartament, il obliga sa ii plateasca mamei sulta pana la data de 14.03.2006 (ceea ce nu a facut), se hotaraste iesirea din indiviziune, dar nu precizeaza nimic altceva.

Inteleg faptul ca are dreptul sa ceara evacuarea mea, dar poate refuza sa ma primeasca in casa daca nu exista o hotararea judecatoreasca de evacuare??
Mi s-a spus ca pot cere reintegrarea in apartamentul tatalui meu. Cum se poate face acest lucru?

Pai si credeti ca daca cereti reintegrarea, el nu va cere evacuarea? Cel mai bine la situatii din astea sunt rezolvarile amiabile, dar daca nu se poate...mai bine consultati un avocat.
Sau asteptati 3 ani de la ramanerea definitiva a hot de partaj, care atunci nu va mai putea fi executata, si el ar trebui s-o ia de la capat cu o alta actiune de partaj:D
Din pacate "amiabil" nu exista in acest caz. Inainte de a se ajunge la executarea silita, i-am prezentat alte variante pentru a se rezolva lucrurile. Ca sa intelegeti cu ce fel de om avem de-a face: din 1995 incoace ne-a dat in judecata de mai multe ori pe mama, pe mine, pe surorile mele si pe unul din cumnatii mei pentru jaf, furt, distrugere. Pe mama o da in judecata de fiecare data cand afla ca e in tara...motive? Furtul a 4 borcane, 2 paturi din lana, 1 oala ..si altele.Pe mine m-a dat in judecata pentru furtul mobilei cand mobile a cumparat din banii mei si ai surorilor mele si avem acte pentru ea!! Bineinteles, toate aceste procese s-au incheiat cu hotarari ale instantelor favorabile noua. Imediat dupa inceperea procesului de partaj, a hotarat ca el este proprietar (desi nu exista nici o hotarare in acest sens) si a schimbat incuietoarea la usi in mai multe randuri, a chemat Politia si m-a acuzat ca vreau sa intru in casa cu forta! Si culmea POLITIA PE MINE MA CHEMA SA DAU DECLARATII!!

Deci, dupa cum se vede nu prea se poate face nimic. Cat despre trecerea celor 3 ani, deja s-a inceput actiunea de executare silita. Oricum, poate ca daca mai incerc sa cer reintegrarea va mai trece ceva timp si am sa gasesc un loc unde sa stau pentru ca in acest moment nu am unde merge. Multumesc oricum de sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, sulta neplatita, evacuare dupa 10 ani luciano2014 luciano2014 buna ziua, In urma cu 10 anii, parintii mei au trecut prin divort,acesta sa terminat acum 7 anii, tata a locuit singur, mama plecata, el a ramas datorita ... (vezi toată discuția)
Dreptul de retentie PGG PGG sa facut partajul in 2008,rara stirea mea,am aflat acum cateva luni,am deschis un proces care este pe rol cu drept de retenti,pana la solutionarea procesului ... (vezi toată discuția)
Cum pot opri procedura de executare silita pe care tot eu am initiat-o? danutz79 danutz79 As dori sa stiu care este posibilitatea de a opri procedura de executare silita pe care tot eu am initiat-o in urma neplatii sultei in urma unui proces de ... (vezi toată discuția)