avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta vizata de cjas
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta vizata de cjas

O persoana care are cam 22ani lucrati,dar in perioada aceasta a avut intrerupere in munca de citva ani si de 2ani si 6 luni lucreaza. Aceasta persoana nu poate sa-si vizeze adeverinta de la lucru , pentru o consultatie la medic specialist ? De la CJAS Sibiu nisaspus ca trebuie sa aiba 5 ani vechime.#-o
Cel mai recent răspuns: mary50 , utilizator 23:46, 12 Aprilie 2010
Pentru ce trebuie sa aiba 5 ani vechime?
Pentru a beneficia de indemnizatie de concediu medical, de exemplu, trebuie sa ai cel putin o luna stagiu de cotizare.
Pentru o consultatie la medic trebuie sa ai contract de munca si sa prezinti o adeverinta de la angajator ca retine si vireaza contributia la sanatate si la Fondul de concedii si indemnizatii.
Da a avut adeverinta de la servici si trimitere de la medicul de familie,dar CJAS Sibiu chiar si prin e-mail a dat Art.259 alin. 7 ca trebuie sa aiba 5 ani munciti in ultima perioada,daca nu diferenta trebuie sa o achitam in functie de salarul minim brut pe tara.
Este vorba de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii care spune:
Art. 259 (7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală lunară pe ultimii 5 ani, începând cu data primei solicitări de acordare a serviciilor medicale, calculată la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, sau de la data ultimei plăţi a contribuţiei, respectiv de la data când plata contribuţiei era obligatorie dacă perioada scursă este mai mică de 5 ani, calculându-se majorări de întârziere.
L.95/2006 republicata 26.03.2010 Art.259.alin.7 pc.a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile.Nu gasesc in acest articol specificat 5 ani:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributiei la sanatate, retroactiv, la membru af/if laurapiperiu laurapiperiu Tatal meu are de mai multi ani un AF, devenit IF de proiectare in constructii. El lucrează si ca profesor, are carte de muncă. Acum i-a venit acasa o ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate Mviorica Mviorica daca m-asi duce sa imi fac asigurarea acum sunt obligata sa platesc retroactiv, si pe ce perioada? (vezi toată discuția)
Asigurare medicala pt o persoana fara venituri tudor5200 tudor5200 Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un ... (vezi toată discuția)